Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Hamile Veya Emziren Kadınlar Için Sağlıklı Beslenme

Oluşturulma tarihi: 27.01.2025 23:08    Güncellendi: 27.01.2025 23:08

Büyüyen bebeğiniz için yeterli besin sağlamak için günde sadece yaklaşık 300 ekstra kaloriye ihtiyacınız vardır. Bununla birlikte hamilelik sırasında biraz kilo almak doğaldır ve emzirmek bebek doğduktan sonra kilo vermeye yardımcı olabilir.

Hamilelik için diyeti ipuçları

Omega-3 yağ asitleri : Hamilelikte bebeğinizin nörolojik gelişimi zeka gelişimi ve erken görsel gelişimi(gözde retina tabakasının oluşumunu için) ve doğumdan sonra yeterli anne sütü  için gereklidir. Omega-3 aynı zamanda sizin sağlıklı bir gebelik süreci geçirmenizde de önemli yer teşkil eder. Gebelik zehirlenmesi (preklampsi)  doğum sonrası depresyon ve erken doğum olasılığını azaltıcı etkisi bunlardan en önemlileridir. Gebelikte diyette omega-3 alımının yetersiz olması düşük doğum ağırlıklı bebek erken doğum ve sezaryen oranlarının artışı ile de ilişkilidir Somon ton balığı sardalya ringa balığı veya hamsi gibi haftada iki porsiyon soğuk su balığı yemeyi hedefleyin. Sardalya yemek için en güvenli ve en sürdürülebilir balık olarak kabul edilirken deniz yosunu zengin bir vejeteryan Omega-3 kaynağıdır.

Alkolden uzak durun: Bebek için hiçbir miktar güvenli değildir.

Daha yüksek düşük yapma riskiyle bağlantılı olan ve demir emilimini engelleyebilen kafeini azaltın .

Birkaç büyük öğün yerine daha küçük daha sık yemek yiyin . Bu sabah bulantılarını ve mide ekşimesini önlemeye ve azaltmaya yardımcı olacaktır.

Hamile kadınlar için zararlı olabilecek yiyecekler konusunda dikkatli olun

Pastörize edilmemiş yumuşak peynirlerde ya da bazı ev yapımı peynirlerde; erken doğum düşük ya da doğuma yol açabilecek bakteri bulunur. Pastörize sütten yapılmış beyaz peynir kaşar peyniri hamileler için tam bir kalsiyum kaynağı olup sık sık yenmesi gerekirken pastörize edilmemiş veya küflü peynirler oldukça tehlikelidir. Aynı zamanda sütüde çiğ olarak tüketmemelisiniz.Az pişmiş yumurta ve çırpılmış az pişmiş yumurtayla yapılan yiyeceklerden de uzak durmalısıız.

İstiridye midye suşi çiğ şarküteri etleri (sucuk salam sosis salam) Baklagiller turp ve maş fasulyesi gibi çiğ sebze filizleri ve yüksek düzeyde cıva içeren kılıç balığıve kral uskumru gibi balıklar bulunur.

Yüksek kaliteli protein  bebeğinizin gelişen beyin ve sinir sistemi için de önemlidir.  yüksek kaliteli protein balık kümes hayvanları süt ve kırmızı etde bulunur.

Dip balıkları gebelikte tüketilmemeli

Gebelikte önerilen omega 3 kaynakları; doğal ortamda yeşil otlarla beslenen inek koyun gibi hayvanların eti ve sütüdür. Günümüzde bu hayvanlar daha çok yetiştirme çiftliklerinde küspe ve samanla omega 3 den fakir beslenmektedir. Bu nedenle birincil besin omega 3 kaynağı balıketidir. Balıketi omega 3 yağın yanında ayrıca protein mineral ve vitaminler de içermektedir. Gebelikte haftada 1-2 defa balık tüketilmesi önerilmektedir. Soğuk sularda yetişen balıklar omega 3 açısından zengindir. Ancak çevre kirliliği denzilerde de gün geçtikçe artmaktadır. Ağır metaller (cıva arsenik) dioksin poliklorlu bifeniller (PCB) gibi çevresel kirleticiler balıketinde birikmektedir. Bu birikim balığın ömrüne ve dipte beslenmesine göre artmaktadır. Bu yüzden dip balıkları uzun süre yaşayan balıklar gebelikte tüketilmesi önerilmemektedir. Anne adayları; somon ton balığı hamsi sardalya palamut lüfer levrek çupra yiyebilir.

Balık sevmeyenlere balık yağı hapı

Balık tüketmeyi sevmeyen anne adayları için ise ek olarak  besin takviyesi önerisi dahilinde balık yağı hapı önerilebilir. Balık yağı hapının hamilelere özel tüketimi için formülüze edilmiş olanı tercih edilmelidir. Hayvansal kaynaklı omega 3 oranı yüksek olan ve en az 300mg DHA içeren balık yağları tercih edilmelidir. Balığın karaciğerinden değil gövdesinden elde edilen balık yağları alınmalıdır. Çünkü balık karaciğerinde yüksek A vitamini bulunur ve bu da gebeler açısından riskli ve  sakıncalı bir durumdur.  Omega 3 den maksimum fayda görebilmek için omega 6 içermeyen saf omega 3 preparatları tercih edilmelidir.