Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Kilo Almamak İçin Uyumak Lazım

Oluşturulma tarihi: 27.01.2025 23:08    Güncellendi: 27.01.2025 23:08

Kilo vermek için polikliniğe başvuran birçok hasta pandemi döneminde kiloda hızlı bir artış yaşadığını söylüyor. Evde kalınan karantina dönemleri beslenme alışkanlıklarının değişmesi daha fazla hazır gıda ve hamur işi tarzı besinlerin tüketimi ve uyku düzeninde değişimler kilo alımına neden oldu. Ağustos 2020'de 121 kişi ile yapılan bir çalışmada 40 günlük karantina sonrasında kişilerin uyku kalitelerinin oldukça düştüğü ve vücut ağırlığının da arttığı bulundu. Örneğin çalışmada yer alan normal kilolu bireylerin beden kütle indeksi değerleri 21.8den 23.2ye yükselmiş; başta uyku kalitesi kötü olanların oranı %36 iken 40 gün karantina sonu %72ye yükselmiş. Pandemi kilolarının bir suçlusu da düzensiz uyku.

Uyku ve beslenme birbirini çok fazla etkileyen iki unsur. 22 yaş ve üzeri yetişkinlerin günde en az 7 saat uyuması gerekiyor. Bu rakamın altında ve üzerinde uyku ise kilo artışı ile sonuçlanıyor.

Özellikle uykusuzluk obeziteyi tetikliyor. Çünkü kısa süreli uyku vücudun biyolojik saatinde sapmalara neden oluyor. Özellikle insülin leptin ghrelin gibi besin alımını kontrol eden hormonlar değişiyor; az uyuduğumuzda iştahımızı kontrol edemez hale geliyoruz. Hedonik açlık denilen enerji ihtiyacı olmaksızın zevk için yeme atakları ortaya çıkıyor.

2020 yılında 21958 yetişkin ile yapılan çalışmada 7 saatten az uyuyan kişilerde obezitenin daha çok görüldüğü tespit edilmiş. Bu kişilerde bel çevresinde kalınlaşma riski %13 daha fazla bulunmuş. Çocuklarda da durum benzer. 0-16 yaş arası 55000 çocuğun yer aldığı çalışmada kısa süreli uyuyanların %76 daha fazla kilolu ve obez olduğu görülmüş.

Uyku beslenme alışkanlarını da değiştiriyor. Kısa uyku süresine sahip kişilerin daha fazla şekerli kafeinli enerjisi yüksek besinler ile beslendiği daha az sebze yediği gözlemlenmiş. Ayrıca kısa süreli uyuyanlarda yorgunluk nedeniyle fiziksel aktivite de düşüyor.

Ben zaten diyet yapıyorum bana bir şey olmaz da demeyin. Diyet yapan bireylerde 5 5 ve 8 5 saatlik uyku süreleri karşılaştırıldığında az uyuyan kişilerde yağ kaybının azaldığı yağsız kütledeki kaybın ise arttığı bulunmuş. Yani hedeflenenin tam tersi bir durum

O halde ne yapıyoruz kilo almamak için 7 saat uyuyoruz