Dyt. Havva Kılınç ‘’ İçerisinde bulunduğumuz Ramazan ayında oruç tutarken aynı zamanda koronavirüs ile mücadele etmemiz gerektiği için beslenme düzenimiz daha da önem kazanmaktadır.
Ramazan Ayı süresince bağışıklık sistemini güçlü tutup vücudun koronavirüse karşı daha dirençli olabilmesi için beslenmede dikkat edilmesi gereken önemli noktalar şunlardır. Sahur ve iftardaki menü içeriği iftardan sahura kadar olan zaman aralığında sıvı ve doğru besin tercihleri yapmak önemlidir Öğün içerikleri her türlü besin grubunu (sebze meyve tahıl et yumurta kurubaklagil süt ve ürünleri) yeterli miktarda içermelidir. Unutmamak gerekir ki günlük olarak gereksinim duyulan protein enerji vitamin ve mineral miktarları Ramazan Ayı süresince de değişmez. Bu nedenle Ramazan Ayı içerisinde tüm besin gruplarında yer alan besinlerin tüketimine özen gösterilmelidir. Böylece koronavirüse karşı bağışıklık sistemi güçlü tutulur. Düşük fiziksel aktivite ile birlikte tutulan oruç hem uzun süren açlık hem de susuzluk nedeniyle bağırsak hareketlerinin yavaşlamasına neden olur. Kabızlık problemi yaşamamak adına sahur ve iftarda çiğ sebze meyve tüketilmeli haftada 2-3 gün iftarda kurubaklagil (mercimek nohut kuru fasulye barbunya) ve zeytinyağlı sebze yemekleri yapılmalıdır. ‘’ dedi.
Minimum 2 litre Su İçilmeli
İftar ve sahur arasında minimum 2 litre su tüketmeye özen gösterilmelidir diye kaydeden Dyt. Havva Kılınç ‘’Ramazanda en önemli kurallardan biri sahur yapmaktır. Sahur da öğününüze ekleyeceğiniz en önemli besin aynı zamanda iyi sindirilebilen protein olan yumurtadır.Uzun süre aç kalmak iştahı ve doyma eşiğini artıracağından genelde tüketilenden çok fazla miktarda besin hızla tüketilmektedir. Bu nedenle besinleri acele etmeden iyice çiğneyerek tüketmek başta vücut ağırlığını kontrol edeceğinden sağlık üzerinde olumlu etkiler gösterir. İftarı iki öğün gibi değerlendirebilirsiniz. Ön iftar sonrası 15-20 dk beklemeniz hem midenizin hazmı hem de kontrollü beslenme açısından önemlidir.
Metabolizma yavaşlamasından kaçınmak için iftardan 1-2 saat sonra ara öğün yapılmalı. Güçlü antioksidan içerikleriyle bağışıklıkta önemli role sahip meyveye uygun porsiyonda yer verilmelidir.
İftardan sonra yapacağınız 30-45 dk lık hafif tempolu yürüyüşlere zaman ayırılmalıdır.