Koronovirüs hastalığının (Covid-19) bulaşmasını engelleyebilmek ve bu hastalıktan olabildiğince korunabilmak için bağışıklık sisteminin güçlenmesi gerekmektedir. Bunun için de sağlıklı ve dengeli beslenme evde yapılabilen düzenli egzersizler ve düzenli uyku oldukça önemlidir. Bu bağlamda sağlıklı beslenme için öneriler şu şekildedir ;
Önceliğiniz her zaman mevsimindeki sebze ve meyveler olmalıdır. Menülerinize bol bol taze meyve ve sebzeler eklemelisiniz. Sebzelere pancar brokoli karnabahar soğan lahana sarımsak biber şalgam turp havuç patates; meyvelere ise nar mandalina portakal greyfurt muz elma.. eklenmelidir. Özellikle C vitamininden yüksek kuşburnu ve antioksidan miktarı yüksek kırmızı / mor meyve ve sebzeleri menünüze eklemelisiniz.
Bağışıklığı güçlendirmenin bir diğer yolu da bağırsak sistemimizin sağlıklı olmasıdır. Bunun için de kefir ev yapımı yoğurt tarhana çorbası gibi doğal probiyotik kaynakları tüketilmeli gerekli durumlarda eczanelerden probiyotik takviyesi alınmalıdır.
Bağırsak mikrobiyotasını bozmamak ve bağışıklığı düşürmemek adına şekerli ve fazla yağlı besinleri beslenmenizden çıkarmanız gerekmektedir.
Savunma mekanizmamız olan antikorların görevlerini yerine getirebilmeleri için her gün yeterli protein alınması gerekmektedir. Bunun için de her gün yumurta süt ve süt ürünleri kurubaklagiller (nohut kırmızı/yeşil mercimek börülce fasülye barbunya..) tüketilebilir. Yine özellikle bu dönemde antioksidan değeri yüksek deniz balıkları haftada en az 2 gün tüketilmelidir.
Bal zencefil limon üçlüsünün etkisinden faydalanın ! Özellikle zencefil bağışıklık sistemini güçlendirerek enfeksiyonlara karşı tepkileri hızlandırmaya yardımcıdır. Sabahları bu karışımı içebilirsiniz. (UYARI: Zencefil hamilelikte düşüğe sebep olabilir. Hamile ve emzikli kadınlar kullanmamalı kan sulandırıcı ilaçlarla birlikte tüketilmemelidir.)
Yeşilçay ıhlamur rezene ekinezya karamürver şurubu gibi antioksidan değeri yüksek bitkisel çaylar bağışıklığı güçlendirmek için ara öğünlerde tercih edilebilir.
Beta-glukan birçok kronik rahatsızlığın tedavisinde sıkça yaralanılan bir maddedir ve yulafta bulunur. Bu yüzden yulafı beslenmenize dahil etmenizde fayda vardır. Yulafı öğünlere eklemek adına yulaf ezmesini un haline getirebilirsiniz ve un kullanarak yaptığınız tüm yemeklerde kullanabilirsiniz.
Toksinleri vücuttan atabilmek ve vücudun normal işleyişini dengede tutabilmek adına su içimine de olabildiğince dikkat edilmelidir. Günde en az 2-2 5 lt su içilmelidir.
Ve son olarak dışarıdan alınan her ürün çok iyi dezenfekte edilerek evde depolanmalı başta et ve et ürünleri olmak üzere tüm besinlerin de iyice pişirilmesine dikkat edilmelidir.