Buğday arpa çavdar gibi tahılların içinde bulunan bir proteinin adıdır. Glutenin ve Gliadin isimli 2 proteinden oluşur. Sağlığımıza olan olumsuz etkilere ise genelde Gliadin proteini neden olur.
Gluten Ne İşe Yarar?
Yiyeceklere hamurumsu bir yapı kazandırır ve onları bir arada tutmaya yarar esneklik verir. Ancak sindirim sistemimizdeki enzimlere karşı oldukça dirençlidir ve sindirimi zordur. Tam sindirilmediğinde bağırsak duvarlarına yapışır. Bağırsak duvarlarına zarar vererek bağırsak geçirgenliğine neden olur. Bu sayede sindirilmemiş olan besin öğeleri (gluten) kan dolaşımına girer ve bağışıklık sistemi alarma geçer.
Bu durumda karın ağrısı şişkinlik hazımsızlık ishal beyin sisi depresyon yorgunluk baş ağrısı ve cilt rahatsızlıkları görülebilir. Gluten çoğunlukla nedeni bilinmeyen nörolojik ve otoimmun rahatsızlıklara sebep olur. Kısaca bahsetmek istersek; diyabet haşimato romatizmal hastalıklar depresyon zihin bulanıklığı irritabl bağırsak sendromu (İBS) migren kaşıntı döküntü dikkat eksikliği hiperaktivite gaz şişkinlik ishal kabızlık kramp gibi sindirim sistemi sorunları yaşanabilir.
Bu tür şikayetleriniz varsa ve glütenden olup olmadığını anlamak istiyorsanız en az 21 gün glütensiz beslenme deneyin. Şikayetlerinizin azalıp azalmadığını görün. Gerekirse bir doktora başvurun.
Gluten İçeren Gıdalar?
Glutensiz beslenme yapmak istiyorsanız bu besinlerden uzak durmanız gerekir;
Buğday çavdar arpa yulaf ve bunların unlarından yapılan her türlü besinler
Poğaça açma kek kurabiye gibi tüm pastane ürünleri
İrmik noodle bulgur makarna şehriye gibi buğday ürünleri
Şarküteri ürünleri kahvaltılık gevrekler ve hazır çorbalar gibi tüm paketli gıdalar
İçeriğinde gluten bulunan tüm besin kaynakları kozmetik ürünleri ve ilaçlar
Beslenmede Yasak Yok Kontrol Var