Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Diyabette Beslenme Önerileri

Oluşturulma tarihi: 27.01.2025 23:08    Güncellendi: 27.01.2025 23:08

Geçen yazımızda diyabette beslenmeye genel bir bakış atmıştık. Diyet parmak izi gibidir kişiye özeldir. Bireyin beslenme alışkanlıklarına fiziksel özelliklerine yaşam tarzına hastalık durumu gibi daha birçok etmene bağlıdır. Dolayısıyla diyabette beslenme de kişiye has olacaktır ancak genel geçer önerilerde bulunulabilir. Diyabetlinin ilaç kullanma durumu insülin kullanıp kullanmadığı gibi durumlar diyetinde farklılıklar yaratabilir. Daha detaylı ve kişiye özel beslenme önerileri ve diyet ile ilgili diyetisyeninize danışabilirsiniz. 

Gelelim diyabetteki genel beslenme önerilerine;

Alkol tüketilmemeli!

Alkol tüketimi genel toplum için sağlıksız olduğu gibi tabiki diyabetli bireylerde de önerilmez. Özellikle aç karnına tüketilen alkol tehlikelidir. Düzenli beslenmeyen öğün atlayan diyabetlilerde alkol insülin veya oral antidiyabetik ilaçların etkisi ile birlikte hipoglisemiye neden olabilir. Çok nadir olmakla birlikte kontrolü iyi olan diyabetliler az miktarda alkolü yiyecekle birlikte tüketebilir. (1-2 ölçü)

Öğün Sayısı 

Diyabetteki esas bozukluk yenilen besinin gerektirdiği kadar insülin cevabının olmamasıdır. Bir öğünde aşırı besin alınırsa bu bozukluk daha belirginleşir ve bu da kan şekerinde dalgalanmalara yol açar Önerilen besinlerin zamanında ve önerilen miktarlarda yenilmesi çok önemlidir. Tip 2 Diyabetliler alışkanlıklarına uygun olarak beslenebilirler. Öğün araları fazla olmamak şartıyla ara öğün (4-5 öğün) sayılarını ayarlayabilirler.

Öğün Planı

İnsanın beslenmesi için gerekli olan enerji protein karbonhidrat vitamin ve minerallerin yeterli miktarlarda alınması gereklidir. İşte bu besin öğelerinin hepsini birden içeren tek bir besin yoktur. Besinlerimiz içerdikleri besin öğelerinin türleri ve miktarları yönünden farklıdır. Bazı besinler proteinden bazıları da herhangi bir vitamin yönünden zengin olabilir. Besin ve Beslenme Konseyi 1958 yılında besinlerin 4grup altında toplanmasının uygun olacağını belirtmiştir.


Bu gruplar;

1.Grup: Süt yoğurt peynir vb.

2.Grup: Et tavuk balık organ etleri yumurta kurubaklagiller ve fındık ceviz badem vb. sert kabuklu yemişler.

3.Grup: Sebze ve meyveler.

4.Grup: Tahıllar ekmek makarna pirinç bulgur çorbalar un ve undan yapılmış yiyecekler.

Son olarak

5.Grup: Yağlar şekerler salça-sos ve baharatlar. Yukarıda bahsi geçen gruptaki besinlerden yapılan yemeklerin lezzeti için kullanılabilirler.

Diyabet hastaları bu besin gruplarının her birini tüketmelidir. Bu konuda besin piramitleri tabak modelleri gibi hafızada kolay kalıcı yaklaşımlar getirilmiştir. Örneğin

 Diyabetliler için önerilen tabak modeli.

Diğer Öneriler

  • Yağ şeker ve tuz tüketimini mümkün olduğunca azaltın.
  • Patates ve işlenmiş tahıllardan kaçının. (beyaz ekmek makarna..)
  • Tatlı tüketiminizi sınırlayın. Arada sırada kontrollü olarak az miktarda tatlı tüketebilirsiniz. Tatlı yiyeceğiniz zamanlarda öğününüzle beraber tüketirseniz kan şekeriniz de aniden yükselmeyecektir.
  • Her gün her besin grubundan tüketmelisiniz. 
  • Yemeklerinizi pişirirken sağlıklı pişirme yöntemlerini kullanın. Kızartma mangal gibi yöntemleri tercih etmeyin.
  • Sağlıklı yağlar tercih edin; zeytinyağı kabuklu yemişler (badem ceviz vs.). Hazır paketlenmiş gıdada bulunan trans yağları tüketmeyin.
  • Doyduktan sonra yeme işlemini sonlandırın.
  • Televizyon karşısında telefon ile ilgilenirken yemek yenmemeli ve acele etmeden yavaşça çiğneyerek tüketim sağlanmalıdır.