Geçirgen bağırsak sendromunuz olup olmadığını nasıl anlayabiliriz? Bu durum için özel olarak yapılan testler mevcut ancak. Bazı durumlar bize işaret niteliğindedir.
- Kronik kabızlık /kronik ishal /ibs
- Besin intoleransları
- Sürekli gaz şişkinlik
- Mide problemleri
- Otoimmun hastalıklar (en sık görüdüklerimizden biri hashimoto)
- Cilt hastalıkları (egzama/sedef/vitiligo )
- Kronik yorgunluk /fibromiyalji
- Dikkat eksiklği/odaklanamama
Sindirim sistemimizin besinlerin parçalanması ve emilmesi dışında ciddi bir bariyer oluşturmak gibi bir görevi daha bulunur.
Bağırsak duvarımız hangi maddelerin kana geçeceğine karar veren bir güvenlik merkezidir.
Bağırsak hücrelerimizin arasında tight junctionlar yani sıkı bağlantılar vardır. Ancak bu bağlantıların gevşemesi ile birlikte bağırsaklar sızdırmaya başlar. Ve toksinlerin kimyasalların sindirilmemiş besin artıklarının kana geçmesine sebep olur. Bu duruma geçirgen bağırsak sendromu denir .
Bu maddeler kana geçtiğinde bağışıklık sistemi zararlı olarak tanımladığı bu maddeler için enflamasyon oluşturarak yanıt verir. Enflamasyon aslında vücudun kendi korumak için yaptığı doğal bir durumdur. Ancak bu kronik hale geldiğinde birçok kronik hastalığın oluşumuna sebep olmaya başlar .
Geçirgen bağırsak sendromu olan kişilerde uyguladığımız birkaç farklı diyet var . Ancak bunların hepsi temelde bağırsak bariyerini onarmak ve sağlıklı bir sindirim sisteminin yeniden yapılandırılmasını sağlamak amacı ile yapılıyor .
- Eliminasyon diyeti
- Gaps diyeti
- Düşük fodmap diyeti
- Antihistaminik diyet gibi birkaç çeşit diyet mevcut .
Hangisini uygulayacağımıza kişinin şikayetlerine göre karar veriyoruz. Çünkü geçirgen bağırsak sendromu kiminde sindirim sistemi sorunları olarak karşımıza çıkıyor kiminde cilt hastalıkları veya yoğun alerjiler olarak görülüyor. Bazen de bu diyetlerden 2-3 tanesini değişen durumlara göre tercih ediyoruz .