Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Tiroid Hastalıkları Ve Beslenme

Oluşturulma tarihi: 27.01.2025 23:08    Güncellendi: 27.01.2025 23:08

Tiroid Hastaları Kilo Verebilir Mi? Tiroid ve Beslenme

Tiroid hormonlarının metabolizmanın düzenlenmesindeki rolü nedeniyle tiroid fonksiyonunun azalması ile hastalarda metabolizma hızı azalır dolayısıyla vücut ağırlığında artış olabilir.  Bu nedenle tiroid hastaları için diyet tedavisinin önemli olduğu unutulmamalıdır.

Protein günlük enerji alımının %15-20’sine hatta mümkünse %25’ine yükseltilmeli. Yağlı balıklar organik tarımdan elde edilen tavuk yumurtaları ve organik inek eti hem protein iyot demir çinko ve omega-3 asitleri için iyi kaynaklardır.

Tercih edilen yağ kaynakları zeytinyağı avokado ve yağı ceviz yağı veya ceviz yağlı balık ve deniz ürünleri olmalıdır.

Karbonhidrat kaynağı olarak tam tahıllar tüketilmeli. Çözünebilir lif alımını arttırmak bağırsak mikrobiyotasını destekler ve hipotiroidizmde yaygın bir sorun olan kabızlığı ve bağırsak işlevini iyileştirebilir.

İyot eksikliği tiroid guatrına neden olan bilinen bir faktördür ancak aşırı alımı günde 1 mg’dan fazla (günlük 5 gram tuz yani 1 çay kaşığı tuz) olsa bile tiroid fonksiyonunun zayıflamasına neden olabilir.

Tiroid rahatsızlığı olan bireyler yüksek miktarda guatrojenik besinler tüketirlerse tiroid rahatsızlıkları iyice kötüleşebilir. Guatrojenler tiroid bezinden tiroid hormonu üretiminde gerekli olan iyodun kullanımını engeller. İyot  eksikliği guatr ve hipotiroidi gibi önemli rahatsızlıklara neden olur.  Guatrojenik besin tüketiminde tiroid bezine iyot alımı zorlaşır tiroid bezinden salgılanan T3 ve T4 hormonları üretimi gerçekleşmez.  Lahana karnabahar brokoli kara lahana Brüksel lahanası turp ıspanak şalgam mısır şeftali armut yer fıstığı çilek tatlı patates badem böğürtlen soya fasulyesi ve sütü guatrojen besinlere örnektir. Tüketimleri haftada 1-2  kez 1 kepçeyle sınırlandırılmalıdır.  Isıtma ve pişirme ile guatrojenler inaktive edilir. Isıl işlem guatrojenlerin yaklaşık %30’unun etkisiz hale gelmesine yol açar.

Tiroid bezi tüm vücudun en büyük selenyum deposudur. Düşük selenyum seviyeleri (40 mcg/gün) tiroid hastalığı gelişimi için bir risk faktörü olarak kabul edilir.  Balık et ay çekirdeği tofu pişmiş fasulye ve peynir selenyum içeriği yüksek besinlere örnektir.

Demir eksikliği sıklıkla Hashimoto hastalığına eşlik eder ve anemi hastalığın kendisinden kaynaklanmasa da çoğunlukla birlikte ortaya çıkan çölyak hastalığının demir emilimini bozan otoimmün  gastritin neden olduğu ve diğer minerallerin emilim bozukluğuna da yol açan anemidir.

Çinko tiroid hormonlarının üretiminde rol oynar. Hashimoto hastalığı olanlarda bu mineralin beslenme durumunun iyileştirilmesi eksikliğinden kaynaklanan normal tiroid fonksiyonunu eski haline getirmesi görülür. 

İyot alımını arttırarak guatrojenlerin etkisinin önüne geçilebilir. Ayrıca selenyum alımını arttırmak tiroid hastalıklarını önlemeye yardımcı olur.