Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

KIŞ AYLARINDA CİLT SAĞLIĞI VE BESLENME

Oluşturulma tarihi: 27.01.2025 23:08    Güncellendi: 27.01.2025 23:08

Yaşamın kaynağı olan beslenme  tüm organlar tüm hdokular tüm hücreler için en önemli unsurdur. Bugün  cilt ile ilgili  hangi kreme hangi gençleştirici veya iyileştirici uygulamaya baksak içerisindeki önemli bileşenin besin öğesi olduğunu görmekteyiz. Hayatın bu kadar yoğun yaşanmadığı hava kirliliği güneş ışınlarının bu denli zararlı etkilerinin olmadığı dönemlerde insanların doğal GDO suz sağlıklı ürünlerle beslendikleri dönemlerde cilt sorunları bu kadar fazla değildi. Günümüzde değişen koşullar nedeniyle besin kaynaklarındaki değişiklikler nedeniyle artık cildimiz için özel birşeyler yapmak ciildimiz için daha sağlıklı olacak besinleri tercih etmek gerekli hale geldi.

            Yapılan yanlış diyetler tek besin diyetleri yanlış beslenme alışkanlıkları gibi nedenlerle vücudumuzda vitamin ve mineral dengelerinde bozukluk yetersizlik oluşabilmektedir. Cildimiz için özellikle  antioksidan etkisi olan vitaminler  ve  Çinko Selenyum başta olmak üzere bazı mineraller   gereklidir.

            Çinko; vücutta biçok enzim yapısında bulunmaktadır depolandığı yerlerden biride epitel hücre dediğimiz cildimizin katmanlarını oluşturan dokulardır.   Çinko eksikliği; tırnaklarda beyaz noktalanmalara saçlarda dökülmelere neden olmaktadır. Günlük Çinko alımı 8-11 mg arasındadır. Çinko açısından zengin besinler; buğday embriyosu karaciğer badem içi buğday peynir bulgur ceviz et mantar kurufasulye.

            Selenyum; özellikle antioksidan özelliği ve e vitamini ile sinerjik çalışabilmesi nedeni ile önemlidir. Hücre zarının dayanıklılığının artmasında etkindir. Selenyum  açısından zengin besinler; deniz ürünleri böbrek yürek et. Aşırı alım durumunda toksik etki gösterebilir.

            E vitamini ; yağda eriyen bir vitamindir hücre zarının dayanıklılığını arttırır görevini yapmasına yardımcıdır antioksidantdır.hücrelerin dayanıklılığını arttırır yenilenmesini sağlar. Gereksinim beslenme alışkanlığına göre değişiklik göstermektedir. E vitamininden zengin besinler ; soya yağı bitkisel yağlar fındık ceviz badem buğday özü tahıl taneleri kurubaklagil tereyağı.

            A vitamini ; epitel dokunun bütünlüğü için gereklidir antioksidandır. Bu nedenle cilt sağlığında önemli vitamindir. A vitamini; karaciğer balık süt-süt yağı yumurta sarısında turuncu ve sarı sebze ve meyvelerde de A vitamini öncüsü maddeler bulunur. Alım düzeyi yaşa göre değişiklik gösterir.

            C vitamini; antioksidandır kolajen sentezinde görev alır. (kollojen dokuları birarada tutan proteindir). Sebze ve meyveler C vitamininden zengindir.

            Başta A C E vitaminleri  ve Selenyum ve Çinko mineralleri olmak üzere cilt sağlığı için yeterli dengeli beslenme önemlidir. Bol su tüketimi cildin elastikiyeti için gereklidir ancak kış aylarında genellikle su içme isteği azalmaktadır ve alışkanlık kazanmamış kişiler su tüketimini azaltmaktadır. Günlük 2 5- 3 L su içilmelidir yaz veya kış bu miktar çok değiştirilmemelidir. Fazla şekerli besinler aşırı yağlı besinler ciltte sivilcelere kızarıklıklara yol açabilmektedir. Kışın havaların soğumasıyla birlikte ağır tatlılar kuruyemişlerden özellikle yağlı olanların tüketilmesiyle birlikte ciltte bazı bölgelerde kuruluklar bazı bölgelerde sivilce ve kızarıklıklar oluşabilmektedir. Yapılan çalışmalarda  doymuş yağ oranı düşük beslenme şeklini tercih edenlerde ciltte bozulmaların daha düşük olduğu görülmekte ancak kesin bir sonuç belirtilmemektedir.  Tamamen yağsız beslenmek de doğru seçim değildir çünkü cilt sağlığı için gerekli olan A vitamini ve E vitamini de   yağda eriyen vitaminlerdir. Bu nedenle zeytinyağı ayçiçek yağı gibi bitkisel sıvı yağlar beslenmede bulundurulmalıdır.

            Sonuç olarak kış mevsiminde de yazın olduğu kadar bol 2 5- 3L su tüketmek asitli içeceklerden doymuş yağlı gıdalardan uzak durmak basit şekerlerden uzak durmak önemlidir. Meyve ve sebzeyi hem vitamin ihtiyacı açısından hem de sıvı içerikleri açısından  günde 5-6 porsiyon meyve ve öğle -akşam yemeklerinde  sebzeli yemek veya salata şeklinde mutlaka sebze bulundurulmalıdır. Günde 2-3 ceviz-5-10 badem tüketilmelidir.