Vejetaryenlik günümüzde bir çok kişinin tercih ettiği bir beslenme biçimi olarak karşımıza çıkıyor. Vejateryenler kendi aralarında gruplara ayrılıyor. Bazı gruplar hayvansal hiçbir besin tüketmezken bazıları daha esnek davranıyor. Bilimsel araştırmalara göre hamilelik sırasında hayvansal ürünlerin beslenmeden çıkarılmasıyla bebekte nörolojik gelişim bozuklukları anemi gibi sorunlar ortaya çıkabilmektedir.
Vejetaryen türleri nelerdir?
Hamilelik döneminde yeterli ve dengeli beslenme sadece bebek için değil annenin sağlığı için de gereklidir. Anne adaylarının günlük besin ihtiyaçları şöyle özetlenebilir: Bir anne adayının gün içinde 2 bin 500 kcal enerji 70 gr. protein 1200 mg kalsiyum 30 mg demir 15 mg çinko 2.2 mg B12 vitamini 2.2 mg B6 vitamini ve 70 mg C vitamini alması öneriliyor.
Hamilelikte uygulanan vejetaryen beslenme sırasında yaşanan en büyük sorun B12 vitamin eksikliği oluyor. B12 eksikliğinde hamilelik sırasında hızlı büyüyen dokular DNA sentezi yapamıyor ve bunun sonucu olarak doğumsal anomaliler ve sinir sisteminde olumsuzluklar oluşabiliyor. Özellikle vegan diyeti B12 yönünden çok yetersiz kalıyor.
Bitkisel besinlerle birlikte süt (süt ürünleri) ve yumurtanın da yer aldığı lakto ve ova vejetaryen diyetleri kısmen hamileliğe uygun olabilir. Beyaz vejetaryen ve semi vejetaryen diyetlerindeki bitkisel besinler süt ürünleri yumurta haftada birkaç kez tavuk ve balık içeren besinler dengeli ve sağlıklı beslenmeyi sağlıyor.
Eğer hamilelikte vejetaryen bir diyet uygulamaya kararlıysanız aşağıdaki noktalara dikkat etmeniz öneriliyor: