Demir eksikliği Türkiye’de özellikle kadınlarda çok sık görülen bir hastalıktır. Demir vücudumuz için çok önemli bir mineraldir vücutta üretilmediği için mutlaka besinler yoluyla alınması gerekmektedir. Özellikle bazı dönemlerde ve riskli gruplarda alımı takip edilmelidir. Hamileler ve emzirenler çocuklar büyüme çağında ve aşırı adet kanaması geçiren genç kızlar risk grubundadır. Gelişme çağındaki çocukların vücut ve beyin gelişimi için önemlidir.
Demir eksikliğiyle karşı karşıya kalabilecek riskli grup dışında aşırı kan kaybına neden olabilecek bazı durumlarda anemiye yol açabilir; mide kanaması peptik ülser bağırsak kanseri rahim kanseri uzun dönem aspirin kullanımı gibi.
Kanda oksijeni taşıyan hücrelerin ismi “alyuvar”dır. Bu hücreler vücutta düzenli olarak kemik iliğinde üretilmektedir. Besinlerle aldığımız demirin alyuvarların yapımı ve oksijen taşıması için çok önemlidir. Besinlerle gelen demirin ihtiyaç fazlası vücutta depolanır. Ancak yeterli demir alınmazsa bu depo tükenir ve alyuvar üretimi aksamaya başlar.
Demir kırmızı kan hücrelerindeki hemoglobinin yapısına girerek oksijen taşımaya yardımcı olduğundan demir eksikliğinde yeterli oksijen taşınamaz. Bu durumda enerji üretimi için oksijen ihtiyacı da aksar kalp yorulur kişi kendini güçsüz hisseder uyku hali ve yorgunluk dikkat çekici hale gelir.
Demir eksikliğinin belirtileri şunlardır:
İlaç tedavisi + besin tedavisi
Hekim tarafından önerilen ilaç tedavisi çok düzenli şekilde uygulanmalı ve takip edilmelidir. İlaç tedavisi demir yönünden zengin besinlerle de desteklenmelidir.
Demir minerali en çok kuru kayısı ve kuru üzüm gibi kurutulmuş meyveler kırmızı et ve karaciğer pekmez tahıllar yumurta lahana fasulye pancar patates fındık badem şeftali armut hurma kabak ve balıktadır. Bu gibi gıdaların tüketimi vücudun demir ihtiyacını karşılayacaktır. Vejeteryan bir beslenme uygulamanın yanında aşırı kan kaybetme diyaliz hastalığı A vitamini eksikliği de demir eksikliğine yol açmaktadır. Ayrıca kalsiyum demir emilimini engeller. Bu yüzden süt ve süt ürünleri demir ilaçlarıyla beraber alınmamalıdır. C vitamini ise demir emilimini arttırmaktadır. Bu yüzden demirden zengin gıdaları tüketirken yanında C vitamini olmasına dikkat edilmelidir. Kivi portakal mandalina bol limonlu salata tercih edilebilir.
Günlük gereksinimi
Erkekler için 10 mg
Kadınlar için 18 mg
Gebelik döneminde 27 mg
Emzirme döneminde 18 mg
Ergenlik dönemi için 15 mg
Çocuk için 10 mg
Besin önerileri