Herkese merhabalar. Mevsiminde tüketilen sebze ve meyvelerin sağlığımıza olan yararlarını saymakla bitmez. Her sebze ve meyvenin vücudumuz için kendine özgü yararlarının olduğunu vücudumuzun ihtiyacı olan vitamin ve mineraller depoları olduğunu artık hepimiz biliyoruz. Peki ya mevsim dışı tükettiğimiz besinler vücudumuza ne gibi zararlar verir? Gelin hep birlikte inceleyelim.
Günümüzde artan teknoloji ile tüm sebze ve meyveleri manavlarda market raflarında kısacası her istediğimiz yerde bulabiliyoruz. Zamansız yetişen sebze ve meyve tüketiminde ne yazık ki hormon takviyesi kullanılan kimyasal ilaçlar pestisit mum vb. vücudumuz açısından çok tehlikelidir. Bu nedenle mevsim dışı tüketilen sebze ve meyvelerin besinsel değerleri oldukça düşüktür. Ayrıca mevsim dışı yetiştiği için maliyet olarak da fazladır. Tüm bunlardan dolayı mevsiminde yetişen sebze ve meyvelerin tüketilmesi hem vücudumuz açısından daha sağlıklı hem de daha ekonomiktir. Tazesi bulunmayan besinleri konserve veya dondurulmuş olarak tüketebilirsiniz.
Aslında her mevsimin kendi özelliğine göre meyve ve sebzelerin de özellikleri değişmektedir. Sırf bu sebepten dolayı bile mevsimine göre besinleri tüketmek çok önemlidir. Örneğin kış mevsiminde genelde bağışıklığımız düşer dikkat etmediğimiz takdirde soğuk havalardan dolayı hastalıkların yakamızı bırakmadığı bir mevsimdir. Kış mevsimi sebze ve meyvelerinin genel özelliklerine baktığımızda bağışıklık güçlendirici ve C vitamini içeriğinin yüksek olduğunu görmekteyiz. Uzun bir büyüme ve gelişme sürecine ihtiyacı olan sonbahar ve kış sebzeleri daha fazla kalori ve ısı verir. Hızlı büyüme sürecinde olan yaz sebzeleri ise soğutucudur ve daha az kalori verirler. Yani yazın serinlemeye kışın ise ısınmaya ortam koşullarına bu şekilde uyum sağlamaya ve direnç göstermeye ihtiyacımız vardır. Bu ihtiyacımızı da mevsiminde yetişen sebze ve meyvelerini tüketerek karşılayabiliriz.
Gelelim Şubat ayı favorilerine:
Şubat ayı sebzeleri: Brüksel lahanası kereviz karnabahar yer elması havuç bal kabağı kırmızı turp lahana.
Şubat ayı meyveleri: Elma portakal nar muz ayva greyfurt .
Şubat ayı balığı: Mezgit.
Şubat ayı favori besini: Kestane. (Aşırıya kaçmadan tüketime özen gösterin. Unutmayın 3-4 kestane bir dilim ekmek ile eşdeğerdir.)
Aylara göre meyve ve sebze tüketimlerinizi sizler için hazırladığım listeye göre düzenleyebilirsiniz.
Ocak Ayı: Pazı Havuç Limon Brüksel Lahanası Portakal Ispanak
Şubat Ayı: Pazı Havuç Brüksel Lahanası Ispanak
Mart Ayı: Ispanak Brokoli Pırasa Havuç Şalgam
Nisan Ayı: Erik Enginar Kuşkonmaz Taze Bakla
Mayıs Ayı: Sarımsak Kiraz Erik Çilek Enginar Soğan Kuşkonmaz Taze Bakla
Haziran Ayı: Vişne Sarımsak Taze Patates Domates Kiraz Kayısı Çilek Taze Fasulye Soğan Bezelye
Temmuz Ayı: Vişne Patlıcan Sarımsak Taze Patates Çağla Domates Armut Dut Kayısı Salatalık Böğürtlen Taze Fasulye Soğan Şeftali İncir Pazı
Ağustos Ayı: Patlıcan Sarımsak Taze Patates Mısır Domates Kabak Dut Kayısı Kavun Karpuz Taze Fasulye Soğan Taze Börülce Bamya Pazı
Eylül Ayı: Patlıcan Elma Taze Patates Mısır Domates Armut Limon Semizotu Nar Üzüm Soğan Kereviz Yeşil Biber
Ekim Ayı: Elma Taze Patates Muz Kabak Pırasa Limon Mandalina Nar Ayva Trabzon Hurması Kereviz
Kasım Ayı: Karnabahar Kereviz Trabzon Hurması Balkabağı Nar Mandalina Limon Turp Portakal Ispanak Muz
Aralık Ayı: Karnabahar Balkabağı Mandalina Limon Lahana Portakal Ispanak
Pazartesi başlanan diyetlerin devamının gelmesi temennisiyle sağlıklı haftalar dilerim.