Büyüme ve gelişme çağındaki çocuklarda hem psikolojik hem de bedensel sağlıkları açısından beslenmenin önemli bir yeri vardır.İleride yaşayacakları hayatları için sağlıklı beslenme alışkanlıklarını bu yaşlarda edindikleri için bazı temel alışkanlıkların kazandırılması önemlidir.
*Okul öncesi çocuklarda iyi beslenme alışkanlıkları nasıl kazandırılır?
-Çocuklara tüketebilecekleri düşünülenden az besin verilmelidir.Daha fazla istemeleri onlara bırakılmalıdır.
-Çocuklara yemek yemenin bir gereksinim olduğu bu yaşta öğretilmelidir.Dans ederek Tv izleterek oyunla yemek yedirmek uygun bir tutum değildir.
-Çocukların açlık belirtilerine kulak verilmelidir.Doyduğunu söylediğinde yemesi için aşırı ısrar edilmemelidir.
-Çocukların yemeklerini kendilerinin yiyebilmesi için olanak sağlanmalıdır.
-Çocuk her seferinde tabağındakileri bitirmesi için zorlanmamalıdır.
-Yemek saatlerinin çocuğu mutlu yapan saatler olmasına özen gösterilmelidir.
ADÖLESAN DÖNEMDE BESLENME
Ergenlik dönemi büyüme ve gelişmenin en hızlı olduğu çocukluktan ergenliğe geçişi kapsayan önemli bir dönemdir. Bu dönem besin gereksiniminin en fazla olduğu dönemdir.Bu yüzden kaliteli besin tüketme alışkanlığı kazandırmak çok önemlidir.
1. Ergenlerin sağlıklı beslenmesi için dört besin grubunda bulunan çeşitli besinlerden yeterli miktarlarda ve dengeli bir şekilde tüketmeleri gerekmektedir.(Yonca modeli) Süt grubunda yer alan süt yoğurt et grubunda yer alan et tavuk yumurta peynir kuru baklagiller sebze ve meyve grubu ve tahıl grubuna giren ekmek bulgur makarna pirinç vb. besinlerin her öğünde yeterli miktarlarda tüketilmesi önerilmektedir.
2. Ergenlerin özellikle kemik ve diş gelişimi için günde 2-3 su bardağı kadar süt veya yoğurt 1 dilim beyaz peynir tüketmeleri önemlidir. Ayrıca hastalıklara karşı daha dirençli olmaları göz cilt ve sindirim sistemlerinin sağlıklı olması için her gün imkanlar dahilinde 5 porsiyon taze sebze veya meyve tüketmeleri önerilmektedir.
3. Ergenler için en önemli öğün kahvaltıdır.Her sabah düzenli olarak kahvaltı yapma alışkanlığı kazanmalarına özen gösterilmelidir.
4. Gün boyu fiziksel ve zihinsel performansın en üst düzeyde tutulabilmesi düzenli olarak ara ve ana öğünlerin tüketilmesi ile mümkündür. Bu nedenle öğün atlanmamalıdır. Günlük tüketilecek besinlerin 3 ana 2 ara öğünde alınması en uygun olanıdır.
5. Okulda veya evde dinlenirken ve ders çalışırken açlık hissedildiğinde tüketilen besinlere dikkat edilmelidir. Örneğin şeker ve şekerli besinler cips gazlı içecekler yerine süt yoğurt ekmek arası peynir taze sıkılmış meyve suları kuruyemişler ve kuru meyvelerin tüketiminin tercih edilmesi çocukların sağlıklı beslenmeleri açısından daha yararlıdır.
6. Açıkta satılan besinler yeterince güvenilir ve temiz değildir. Ayrıca uygun koşullarda muhafaza edilmedikleri için çabuk bozulma riski taşırlar. Bu nedenle özellikle okul çevresinde açıkta satılan besinlerin kesinlikle satın alınmaması gerekmektedir.