Oruç sadece aç kalmak değil açlık hissini farklı bir düzeyde anlamaktır. Dini ritüellerin uygulanmasıyla daha da yumuşayan kalpler açlığı anlamak ve merhamet hissinin güçlenmesi hayata farklı bir gözle bakabilmek bedenimize sunduğumuz temel yakıtımız besinlere özen göstermek beden ve zihnin toksinlerden arındığı bütünsel bir süreçtir.
Ramazan ayının gelmesiyle birlikte oruç tutanların rutin beslenme alışkanlıkları ve öğün sayısı birdenbire değişmektedir. Oruç tutarken sağlıklı beslenme adına doğru besin seçenekleri ile yeterli ve dengeli beslenmenin sağlanması şarttır. Ancak genelde oruç tutan kişiler sahurda aldıkları aşırı ve yüksek kalorili besinler ile gün boyunca açlıklarını dengeleyebileceklerini sanırlar. Böyle beslenen kişiler farkında olmadan sağlıksız beslenmenin kapılarını aralamaktadırlar.
Aslında oruç tutanların da tükettiği besinlere dikkat ederek sağlıklarını ve kilolarını korumaları mümkündür.
Yaz aylarına denk gelen Ramazan ayında gündüz saatlerinin uzun olması nedeniyle yaklaşık 16-17 saat vücudumuz aç ve susuz kalır. Uzun süreli bu açlığın karaciğer ve sindirim sistemi için bir dinlenme süreci olduğu bir gerçekse de iftar ile dinlenme modundan hareket moduna geçirdiğimiz bu organlara nazik davranmalıyız. Bu süreçte kendimizi halsiz ve yorgun hissetmemek için iftar iftardan sahura kadar olan süreçte ve sahurda dengeli beslenmek şarttır.
Bilimsel olarak kesin olan bir şey vardır; aç kalmak metabolizmayı yavaşlatır. Bu adaptasyon için vücudun yaptığı olmazsa olmaz bir ayarlamadır zaten çünkü kendini idame ettirmek zorundadır. Uzun süre aç kalan vücuda aniden pek çok yiyecek verdiğinizde ise hepsini depolayacaktır çünkü vücutta kıtlık korkusu oluşmuştur. Oruç da uzun süre aç kalınan bir süreç olduğu içim metabolizmamızın o dönemde yavaşlaması kaçınılmaz bir durumdur. E peki o zaman ne yapacağız?
SAHUR SEÇİMLERİ NASIL OLMALI?
Sahurda sadece su içmek veya gece yiyip yatmanın son derece zararlı olduğu unutulmamalıdır. Uzun bir açlık sürecinin yaşanacağı bu dönemde oruç tutanların sahurda özellikle doğru besinleri tercih etmeleri gün içinde oruç tutulan saatlerdeki açlığını önleme uyku isteğini azalma ve daha dinamik bir gün geçirmede vücuda zindelik sağlamak açısından önemli katkılar sunar.
İFTAR ZAMANI
Zinde kalmak insanın kendini hafif ve rahat hissetmesi dinç olmasıdır. Ramazan ayında zinde olmak ise kiloyu arttırmayacak şekilde beslenme düzenini sağlamakla başlar.