Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Fitik Asit Azaltma

Oluşturulma tarihi: 27.01.2025 22:14    Güncellendi: 27.01.2025 22:14

*Tüm tahıl baklagiller ve kuruyemişler gibi tohumların da türünü devam ettirebilmek için filizlenmesi gerekir. Ancak uygun şartlar oluşana kadar kendini fitik asit sayesinde korur.


*Özellikle nohut fasulye yeşilmercimek gibi baklagiller ve ceviz badem fındık gibi yağlı tohumlarda bulunur.

*Fakat insan vücudunda fitik asidi sindirecek olan fitaz enzimi bulunmadığı için fitik asit parçalanamaz ve dışarıdan besinlerle aldığımız değerli minerallere bağlanarak emilmesine engel olur. Böyle durumlarda da vücutta magnezyum çinko demir ve kalsiyum eksiklikleri görülebilir.

*Peki fitik asidi nasıl azaltabiliriz ?
 

1.yöntem filizlendirmedir. Filizlendirilecek olan bakliyat veya tahılın kabuklu olması gerekir. İyice yıkanmış tohumları bir kaba alınır. Üzerini birkaç parmak geçecek kadar taze su eklenir ve 24 saat suda bekletilir. Daha sonra suyu tamamen süzülerek çimlendirmenin yapılacağı kaba veya kavanoza aktarılır. Üzerine bir tülbent örtülür (veya kapağı yarım kapatılır.) ve günde 2 defa sabah ve akşam olmak üzere tohumlar sudan geçirilir ve tamamen süzüldükten sonra üzeri tülbentle örtülür. Direkt güneş ışığı almayan aydınlık bir yerde bekletilir. Çimlendirmede en önemli nokta tohumu sürekli nemli tutmaktır. Tohumun cinsine göre 3 ile 5 gün arasında filizlenme gerçekleşir. Filizler tohumun boyuna ulaştığı veya 1 santim olduğu zaman kullanabilirsiniz. Tohumu ve filizi birlikte yenir.

2.yöntem ise suda bekleterek fermente etmek.
Öncelikle yıkadığımız baklagili içme suyuyla ıslatıyoruz bu şekilde 24 saat bekletiyoruz. (Arada bir gerekli görülürse suyu değiştirilebilir.) 24 saatin sonunda beklettiğimiz baklagili iyice yıkayıp süzüyoruz. Islatma kabına tekrar içme suyu doldurup bu sefer içerisine bir su bardağı da peynir altı suyu ilave ediliyoruz. Peynir altı suyu takviyesiyle yeniden ıslatılan baklagilleri tekrar 24 saat bekletiyoruz.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.