Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Bağışıklık ve Beslenme İlişkisi

Oluşturulma tarihi: 27.01.2025 22:14    Güncellendi: 27.01.2025 22:14

İnsan vücudu her gün milyonlarca mikroorganizmaya maruz kalır. Bu mikroorganizmaların kötü etkilerinden bağışıklık sistemimiz sayesinde korunuruz. İşlevini iyi bir şekilde yerine getiren bağışıklık sistemi sağlığımızı sürdürmemiz açısından oldukça önemlidir. Peki bağışıklık sistemimizi nasıl daha güçlü kılabiliriz? Tükettiğimiz besinler bağışıklık sistemimiz üzerinde büyük bir etkiye sahiptir. Tek bir besin grubunun bağışıklık sistemimizi güçlendirmesi olası değildir. Diyet temelde tüm besin gruplarından yeterli ve dengeli bir biçimde oluşmalıdır. Yeterli miktarda vitamin ve mineral tüketimi bağışıklık sistemini kuvvetlendirmenin kilit anahtarıdır.

Bağışıklık hücrelerinin büyümesi ve gelişmesine önemli ölçüde katkı sağlayan vitamin ve mineraller başlıca; C vitamini A vitamini D vitamini E vitamini bakır çinko selenyum folik asit ve demirdir. Ayrıca kaliteli protein kaynaklarını tüketmek (amino asit glutamin dahil) olmak üzere oldukça önemlidir. Bu besinler bağışıklık sistemine; sağlıklı hücreleri korumak için antioksidan görevi yaparak bağışıklık hücrelerinin büyümesini ve aktivitesini destekleyerek ve antikor üreterek yardımcı olur.

Meyve sebze kepekli tahıllar baklagiller ve liften zengin diyetlerin faydalı mikropların büyümesini ve korunmasını desteklediği görülmektedir.

        Protein kaynakları vücudun bağışıklık sisteminde iyileşme ve yenilenme açısından önemli rol oynar. Biyolojik değeri yüksek proteine özellikle süt süt ürünleri yumurta deniz ürünleri yağsız et kümes hayvanları fasulye bezelye soya ürünleri tuzsuz fındık ve yağlı tohumlar gibi çeşitli protein kaynaklarına diyetimizde yer vererek bağışıklık sistemimizi destekleyebiliriz.

A vitamini ağız mide bağırsak ve solunum sistemindeki deri ve dokuları sağlıklı tutarak bağışıklık sistemini düzenlemeye ve enfeksiyonlara karşı korumaya yardımcı olur. Bu vitamini tatlı patates havuç brokoli ıspanak kırmızı dolmalık biber kayısı yumurta gibi gıdalardan veya "A vitamini ile zenginleştirilmiş" etiketli bazı gıdalardan sağlayarak diyetimize ekleyebiliriz. 

C vitamini antikor oluşumunu uyararak bağışıklık sistemini destekler. Portakal greyfurt ve mandalina gibi turunçgiller ve kırmızı dolmalık biber sivri biber kapya biber papaya çilek kivi domates suyu gibi yiyecekleri seçerek bu sağlıklı vitamini sıklıkla tüketerek bağışıklık sistemimizi güçlendirebiliriz.

Ayrıca işlenmiş gıdaların ağırlıklı olduğu besin çeşitliliği bakımından sınırlı vitamin ve mineral bakımından fakir diyetler sağlıklı bir bağışıklık sistemini olumsuz yönde etkilemektedir. 

Bağırsak sağlığı ve bağışıklık birbiriyle derinlemesine bağlantılıdır. Fermente gıdalar ve probiyotikler zararlı patojenlerin tanımlanmasına ve hedeflenmesine yardımcı olarak bağışıklık sistemimizi güçlendirir. Probiyotik gıdalar arasında; yoğurt kefir lahana turşusu doğal olarak fermente edilmiş ürünler ve bazı peynir çeşitleri bulunur. Vücut direncini arttırmak adına diyette düzenli tüketilmeleri gerekir.

E vitamini antioksidan görevi yaparak bağışıklık fonksiyonunu destekler. Takviyeli tahıllar ayçiçeği çekirdeği badem bitkisel yağlar (ayçiçeği veya aspir yağı gibi) fındık ve fıstık ezmesi ile diyetimize E vitamini ekleyebiliriz.

Çinko bağışıklık sisteminin düzgün çalışmasına ve yaraların iyileşmesine yardımcı olur. Çinko; yağsız et kümes hayvanları deniz ürünleri süt tam tahıllı ürünler fasulye tohumlar ve kuruyemişlerde bulunur.

Omega-3'ün anti-inflamatuar özelliklere sahip olduğu bir süredir bilinirken yeni araştırmalar bağışıklık sistemi hücrelerinin işleyişini etkileyerek bağışıklık sistemini daha da desteklediğini göstermektedir. Haftada 2-3 gün balık tüketerek omega-3 ihtiyacını karşılayabiliriz. Ayrıca ceviz chia tohumu zeytinyağı somon keten tohumu ve avokado gibi esansiyel yağ asitlerinden zengin sağlıklı yağlar iltihabı azaltarak vücudun patojenlere karşı bağışıklık tepkisini artırarak bağışıklık sistemimizi güçlendirirler.

Yakın dönemde yapılan araştırmalar rafine şeker ve kırmızı et bakımından zengin diyetlerin sağlıklı bağırsak mikroorganizmalarında rahatsızlıkları teşvik edebileceğine ve bunun sonucunda bağırsakta kronik iltihaplanmaya sebep olarak bağışıklık sistemini negatif yönde etkilediğini göstermiştir.

Son olarak rafine ve ilave şeker kullanımı obezite tip 2 diyabet ve kalp hastalığına önemli ölçüde katkıda bulunur. Bu kronik hastalıkların tümü bağışıklık sistemini baskılamaktadır. Şeker alımını düşürmek iltihaplanmayı ve bu hastalıklara yakalanma riskini azaltır.


Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.