Bartholin kisti, vajinanın alt kısmının her iki yanında bulunan ve kayganlaştırıcı bir mukus salgılayan iki oval salkım şeklinde bez olan bartholin bezlerine sıvının geri dönmesi sonucu sıvı birikmesi ile oluşan şişliklerdir. Bartholin bezleri cinsel uyarıların artma dönemi yani ergenlikten sonra aktif hale gelir. Bu bezler özellikle cinsel ilişki sırasında vajinal ıslaklığı sağlar ve cinsel ilişkiyi kolaylaştırır. Bartholin bez kanalları tıkandığında içindeki sıvıyı boşaltamaz hale gelir. Bezlerin içi sıvıyla dolar ve bartholin kistlerine sebep olur. Bu kist enfekte olup ve apse oluşturabilir.
Bartholin kisti, cinsel ilişki esnasında vajinada gereken kayganlığı sağlayan salgının bezlerden salınamadığı durumda bezlerde biriken sıvı sonucu oluşan şişliklerdir. Bartholin kistler tek taraflı olduğu gibi iki tarafta da görülebilir. Vajina yakınında hassas, ağrılı şişlik, cinsel ilişki anında ağrı, yürürken ya da otururken rahatsız hissetme ve ateş bartholin kistinin belirtileridir.
Tedavi süreci de oluşan kistin boyutuna, ağrı durumuna, enfeksiyon gelişimine bağlı olarak değişir. Bazı durumlarda cerrahi drenaj gerektirir. Antibiyotikler genellikle tedavide yardımcı olmaktadır. Bartholin kisti ve apsesi yaygın görülen hastalıklardandır ve tedavi edilmediğinde kişiye yaşam kalitesini düşürecek şekilde rahatsızlık verir.
Bartholin kistinin nedenleri cinsel birliktelik, cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar, doğum gibi cerrahi işlemler ve rahimde travmaya neden olan durumlardır.
Bazı kişilerde kistler 0.5 cm ebatındayken, bazılarında 5 cm’e kadar bile ulaşabilmektedir. Neisseria Gonore bakterisi (halk dilinde bel soğukluğu), klamidya trachomatis hastalığın sebepleri arasında sayılabilir. Bunun yanında Staphylococcus aureus ve fekalis, E. Koli, P.aeruginosa, B.fragilis, C. Perfringens Bartolin apsesi yaratan etkenler arasında olabilir. Bartholin kisti tekrarlayabilir.
Bartholin kisti, hassaslık, cinsel ilişki esnasında ağrı, tahriş, ağrı ya da ateş, kızarıklık gibi belirtilerle kendini gösterir. Bazı küçük ve enfekte olmayan bartholin kistleri fark edilmeyebilir. Kist büyüdüğü durumda vajinada kitle ve yumruk şeklinde görülür. Bu oluşan kistler kişinin hayat kalitesini etkileyerek rahatsızlık verebilir. Bartholin kistinin tam gelişmemiş enfeksiyonu birkaç gün sonra çıkabilir. Kist eğer enfekte olmuşsa bartholin kisti şu belirtiler görülebilir:
Bartholin kisti genellikle tek taraflıdır ancak nadiren çift taraflı da görülebilir. Kısa zamanda küçülüp, büyüme potansiyeline sahiptir.
Bartholin kisti ve apsesi teşhisi için doktor tıbbi öykü alacaktır. Sonrasında pelvik muayene yapılır. Bunun yanında apsenin sebebi için vajinal sıvı örneği ile bazı kan tetkikleri istenebilir. Eğer kadın menopoza girmişse ve 40 yaş üzerindeyse kanser için de araştırma testleri yapılabilmektedir. Bu kadınlarda kitleden biyopsi alınabilmektedir.
Bartholin kisti, küçük ise ve bir şikayet oluşturmuyorsa tedavi gerektirmeyebilir. Eğer bu bölgede kist büyüyorsa, tekrarlama durumu varsa tedavi gerekmektedir. Tedavi, kistin boyutuna, hastanın şikayetlerine ve apse oluşturup oluşturmamasına, enfeksiyona sebep olup olmamasına bağlı değişiklik gösterir. Tedavi seçenekleri arasında şunlar vardır:
Üç ya da dört gün boyunca günde birkaç kez ılık suya oturmak, küçük, basit ve enfekte kistin kendi kendisine yırtılmasına veya boşalmasına yardımcı olabilir.
Enfekte olmuş veya çok büyük bir kisti boşaltmak için ameliyat gerekebilir. Lokal veya genel anestezi altında bartholin kisti ameliyatı yapılabilir. Tıkanmış olan kanalların dışarı doğru açılması bir tedavi türüdür. Hasta operasyonla birlikte rahatlar. Ortalama bir hafta içinde de bartholin bezi eski yapısına döner. Diğer bir cerrahi seçenekse apse üzerine küçük bir delik açılıp, apse boşaltılarak ve bartholin bezinin içine gümüş nitrat konularak 2 gün beklenerek yapılır. Sonrasında bu gümüş nitrat çıkarılır. Ayrıca, kist ve apsenin tedavisinde Word kateter yöntemi de vardır. Burada apse veya kist küçük bir delikle açılır, içi boşaltılır, içeriye kateterin balon kısmı yerleştirilerek; bu balon şişirilir. Kateterin diğer ucu da vajene konulur. Bu kateter 1 ay civarında bu bölgede bırakılır, içerideki sıvı dışarı atılır. Bu da kist ve apsenin nüks oranını azaltan yöntemlerden biridir.
Tedavide bir yöntem de antibiyotiklerdir. Doktor eğer kistin enfekte olduğunu tespit ettiyse ve test sonucu cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyonsa antibiyotik reçete edebilir. Ancak apse cerrahi yolla boşaltılırsa buna da ihtiyaç olmayabilir.
Bartholin kistinin kendiliğinden geçmesi için, kistin patlaması ve içeriğinin tamamen dışarı boşalması gerekir. Bu aşamada antibiyotik ile ağrı kesici ilaçlarla geçici bir rahatlama sağlanır. Bu durumda bartholin kistinin tekrarlama olasılığı vardır.
Genellikle genç ve düzenli cinsel hayatı bulunan kadınlarda daha sık görülür.
Bartholin bezleri ergenlik sonrası dönemde aktif olduğu için çocukluk döneminde bartholin kisti görülme ihtimali çok düşüktür.
Doktor önermeden ev usulü yöntemler uygulanmamalıdır.
Hiçbir bitkisel yöntem doktorun vereceği tedavinin yerini tutmamaktadır. Bitkisel yöntemler asla bir uzman doktora danışmadan denenmemelidir. Doktora danışılmadan yapılan ev içi, bitkisel türde uygulamalar faydadan çok zarar getirebilmektedir.
Tedavi edilmeyen bartholin kisti patlaması riskli olabilir ve bu durum kistin yeniden tekrarlamasına neden olabilir. Böyle bir durumda mutlaka bir doktora danışılmalıdır.
Asla bu tür konularda kişiler kendi kendilerine yöntemler denememelidir. Bartholin kisti sıkılmaz.
Tedaviler kişideki kistin ve enfeksiyon durumuna göre değişmektedir.
Çeşitli tedavilerle bartholin kisti ortadan kaldırılabilmektedir. Ancak bazı hastalarda nüksetmesi mümkündür. Doğru şekilde tedavi edilmeyen bartholin kistlerinin de tekrarlama riski yüksektir.
Bartholin kistinin kısırlık yapması mümkün değildir.
Bartholin kisti tedavi edilebilen bir sorundur. Bu konuda doktora gitmekten çekinilmemelidir.
Ameliyatın ertesi günü gündelik yaşantıya da işe de dönülebilir.
Ameliyat sonrasında 2 hafta kadar deniz ya da havuza girilmemelidir. Enfeksiyon riskini getirebilir.
Kist küçükse cinsellikten kaçınmaya gerek yoktur. Çok ileri bir vakada ilişki sırasında ağrı, acı ve rahatsızlık hissedilebilir. Zaman kaybetmeden doktora başvurulmalıdır.
Ameliyatın ardından en az iki hafta kadar cinsel ilişki önerilmemektedir.
Nadiren de olsa bartolin kisti bakirelerde de görülebilir.
Bartholin kistinin tam olarak neden geliştiği net değildir bu nedenle önlem almak pek mümkün olmayabilir. Ancak bazı bartholin kisti vakaları cinsel yolla bulaşan bir bakteri sebebiyle olabildiğinden korunmasız cinsel temastan kaçınılmalıdır. Genital hijyene dikkat edilmelidir. En azından bunlar kistin apseleşip, enfekte olmasını önleyebilir.
Ameliyat sonrasında bir miktar lekelenme görülebilir. Eğer ameliyattan sonra yoğun kanama olursa doktora görünmek gerekmektedir.
Bartholin kistine müdahale edilmezse kist tekrarlayabilir.
Bartholin bezinde kanser görülebilir. Bu tür daha çok menopozdan sonra 40 yaş üstü kadınlarda görülebilmektedir. Genellikle HPV pozitif olanlarda, sigara kullananlarda, tek eşli olmayan düzensiz cinsel ilişkiye girenlerde, kronik hastalığı olanlarda, sistemik lupus eritemazus hastalarında, liken sklerozu bulunanlarda daha sık görülebilmektedir. 40 yaş üstü menopoz sonrası kadınlarda bartholin kisti mutlaka çıkarılıp patolojik incelemeye gönderilmelidir. Bu şekilde kanser tanısı konulabilir.
Sağlık Destek Sitesi tarafından hazırlanmıştır.
Güncelleme Tarihi : 27 Kasım 2024
Yayınlanma Tarihi: 1 Ağustos 2024
Sağlık Destek Sitesi
Sağlık kütüphanesi içeriklerimiz yalnızca bilgilendirme amaçlı ve kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmıştır. Sağlığınızla ilgili tüm sorularınız, endişeleriniz, teşhis veya tedavi için mutlaka doktorunuza veya sağlık kuruluşuna başvurunuz.