Genital siğil, yaygın olarak cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyon olan Human Papilloma virüsünün (HPV) neden olduğu, hem erkeklerde hem de kadınlarda görülebilen şişlik ve büyümelerdir. Genital bölgenin özellikle nemli dokularını etkileyen genital siğiller, ten rengindeki şişlikler olarak görülebilir. Genital siğilden korunmanın en önemli tedbirinde ise HPV aşıları ön plana çıkar. Aşılar ise genital HPV'nin belirli türlerine karşı koruma sağlayabilir.
Genital siğil, belirli tipteki insan papilloma virüsünün (HPV) neden olduğu cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyonun sonucu genital bölge veya anüs çevresinde ortaya çıkabilen küçük, sert yumrulardır. Genellikle bir araya toplanmış olabilen küçük, ten renginde şişlikler olarak görülürler. Genellikle ağrısızdırlar ve herhangi bir belirtiye neden olmazlar ve bu nedenle fark edilmeyebilirler.
Bağışıklık sistemi devreye girdiğinde kimi siğiller bir kaç ay içerisinde ortadan kalkabilir fakat siğil gitse bile sebebi HPV ise vücutta hala bu enfeksiyonun olabileceği dikkate alınmalıdır. Vücutta hala aktifse de kendiliğinden kaybolan siğiller tekrar çıkabilirler.
Genital siğil belirtileri, genital bölgede ortaya çıkan genellikle ten rengi, beyaz ya da kahverengimsi yapıda bulunan kaşıntı ve ağrı olarak görülür. Bazı durumlarda belirti vermeyecek kadar küçük ve kabarık olmayabilir.
Genital siğil belirtileri şöyle sıralanabilir:
Genital siğillere Human Papilloma virüs yani HPV neden olmaktadır. 200’den fazla HPV tipi vardır. Bunlardan sadece 40 HPV tipi Genital siğile neden olmaktadır. En sık Genital siğil nedeni HPV 6 ve HPV 11 tipleridir. Neredeyse hemen her zaman cinsel yolla bulaşan genital siğillerde risk faktörleri de bulunmaktadır.
Genital siğil risk faktörleri şu şekilde sıralanabilir;
Ancak yine de teşhisi netleştirmek için ek tetkikler gerekebilir.
Bu testler genellikle 30 yaş ve üstü kadınlar için yapılmaktadır.
Genital siğil tedavisinde koter ve lazer ile siğilin yakılması, siğilin sıvı nitrojen ile dondurulduğu kriyoterapi yöntemi uygulanır, bu seçeneklerin işe yaramadığı durumlarda genital siğil cerrahi yöntemle çıkarılır. Genital siğil tedavisinde lezyonun büyüklüğüne göre tercih edilecek yöntem değişebilir. Genital siğil tedavisinde uygulanabilecek yöntemler şöyle sıralanır:
Lezyon anal bölgede ise genel cerrahi uzmanı tarafından anal bölgenin içinde kontrol edilmesi gerekir. Lezyonun ağız içinde bulunduğu durumlarda ise Kulak Burun Boğaz doktoru tarafından muayene edilmesi gerekir.
Genital siğil krem tedavisi siğilin neden olduğu şikayetleri azaltmak için doktor tavsiyesiyle kullanılabilir. Genital siğil kremleri cildin diğer yerlerinde ortaya çıkan siğiller için kullanılan kremlerden daha farklıdır. Bu yüzden elde veya vücudun farklı bölgelerinde çıkan siğiller için kullanılan kremleri genital siğil tedavisinde kullanılmamalıdır.
Genital siğilleri geçirmenin en önemli yolu neden oluştuğuna dair bilgi sahibi olmaktır. Siğilin oluştuğu bölgedeki boyutu, sayısı ve yapısı kişinin bağışıklık sistemine göre farklılık gösterebilir. Genital siğillerin ortadan kaldırılmasıyla beraber kişinin semptomları da hafiflemeye başlar. Uygulanan tedavi şekilleri genital siğile neden olan HPV virüsünü ortadan kaldırmaz bu sebeple siğiller zamanla tekrarlayabilir. Genital siğilleri geçirmek, ağrıyı azaltmak ve kaşıntıyı dindirmek için uygulanabilecek yöntemler şöyle sıralanabilir:
Genital siğile yönelik olarak evde tedavi yöntemleri bazı durumlarda etkili olabilir fakat genital siğillerin doğru ve güvenli bir şekilde tedavi edilebilmesi uzman doktorun görüşü önemlidir.
Genital siğillere HPV enfeksiyonu (Human Papilloma Virüs) neden olmaktadır. Genital siğil çeşidinden ziyade genital siğile neden olan HPV tipinden bahsetmek daha doğrudur. 200’den fazla HPV tipi olmakla birlikte bunlardan sadece 40 HPV tipi genital siğile neden olmaktadır. Bu 40 HPV tipinden de en çok HPV 6 ve HPV 11 tiplerinin neden olduğu genital siğillere rastlanmakladır.
Genital siğil kadınlarda da erkeklerde de görülebilir. Bağışıklık sistemi zayıflamış HPV’nin bulaştığı kişilerde genital siğil görülebilir.
Yapılan çalışmalarda genital siğilin bitkisel tedavisi, genital siğilin sirke ile tedavisi, genital siğilin çay ağacı yağı ile tedavisi veya genital siğilin doğal tedavisinin olduğu yönünde yeterli bilimsel veri bulunmamaktadır.
Genital siğil sadece kadınlarda görülen bir rahatsızlık değildir. Genital siğil erkeklerde de görülebilir.
Genital siğil vücudun farklı bölgelerinde ortaya çıkabilmektedir. Genital siğilin tedavisinde öncelikle konusunda uzman bir kadın hastalıkları ve doğum doktoruna başvurmak gerekir. Ancak tedavi genital siğilin bulunduğu bölgeye göre farklı doktorlar tarafından da sürdürülebilir. Genital siğil anal bölgede ise genel cerrahi uzmanı tarafından anal bölgenin içinde kontrol edilmesi gerekir. Genital siğilin ağız içinde bulunduğu durumlarda ise Kulak Burun Boğaz doktoru tarafından muayene edilmesi gerekir.
Genital siğiller, Human Papilloma Virus (HPV) adı verilen bir virüsün neden olduğu, cinsel yolla bulaşan yaygın bir enfeksiyondur. Genellikle korunmasız cinsel ilişki yoluyla bulaşır. Ancak cildinde HPV bulunan biriyle doğrudan cilt teması yoluyla da genital siğiller bulaşabilir.
Yani genital siğilin bulaşabilmesi için yakın genital temas olması bazen yeterli olabilmektedir.
Siğiller bazen cilt üzerinde görülmeyebilir. Gözle görülmeyen ancak HPV taşıyan kişilerden cinsel ilişki ile genital siğil bulaşabilir. Genital siğil;
Hamile kadınlarda doğum öncesi genital siğil varsa nadir de olsa bunun bebeğe geçme ihtimali bulunmaktadır. Yine de doğum sırasında bebeğe HPV bulaşma riski çok düşüktür. Bebeklere doğum sırasında HPV bulaşsa bile vücutları genellikle virüsü kendiliğinden temizlemektedir.
Hamilelik sırasında genital siğiller;
Genital siğiller kendiliğinden veya tedavi ile geçebilir. Ancak tedaviye rağmen yıllar sürebilen genital siğiller de bulunmaktadır. Genital siğiller tedavi tamamen tedavi edildikten sonra bile tekrarlayabilir. Bazı hastalarda genital siğil kendiliğinden belli bir zaman içinde gelebilir. Ancak uygulanacak tedavi yöntemleri bu süreci hızlandırır.. Genital siğiller kendiliğinden geçse de, HPV hala vücutta olabilir.
Erkeklerde genital siğil tedavisi kadınlardan farklı değildir. Genital siğilin bulunduğu bölgeye ve genital siğilin büyüklüğüne göre ilaç tedavisinin yanı sıra;
Genital siğil kadınlarda şu bölgelerde çıkabilir;
Erkeklerde genital siğil şu bölgelerde çıkabilir;
Genital siğil bu bölgelerin haricinde;
Genital siğilin bulunduğu bölge ve büyüklüğüne göre uygulanacak tedavi de değişmektedir. Genital siğilin tedavisinde tercih edilecek yönteme göre fiyat da değişmektedir. Ayrıca genital siğil tedavisinin uygulandığı hastane ve tedaviyi yürüten doktorun fiyat politikasına göre değişkenlik gösterebilir.
Genital siğil tam tedavi edilmesine rağmen tedavinin ardından tekrarlayabilir. Bunun için kişinin kendisini kontrol etmesi ve belirli aralıklarla sağlık kontrollerini yaptırması önemlidir.
Genital siğilin lazerle yakılarak tedavi edilmesine genital siğilin bulunduğu bölge, yaygınlığına ve büyüklüğüne göre karar vermektedir. Genital siğilin lazerle yakılması fiyatları tedavinin uygulandığı hastane ve doktorun fiyat politikasına göre farklılık göstermektedir. Lazerle genital siğil yakılması tedavisinde uygun hastalarda etkili sonuçlar alınmaktadır
Koterizasyon yani genital siğilin yakılarak tedavi edilmesi işleminde iyileşme hastaya, genital siğil sayısına, büyüklüğüne ve genital siğilin bulunduğu bölgeye göre farklılık gösterebilir. Genelde genital siğiller yakma işlemden birkaç gün sonra iyileşir.
Genital siğil tedavisi olmadan yani HPV’den kurtulmadan cinsel ilişkiye girilmemelidir. Genital siğil varlığında prezervatif tam bir korunma sağlamaz. Genital siğil tedavisinin ardından cinsel ilişki yaşamadan bu durumun partrene bildirilmesi gerekir.
Cinsel ilişki sonrası;
HPV aşısı siğile neden olan Tip 6 ve 11’i içermektedir. En etkin korunma yöntemi 12-26 yaş arasında HPV aşısı yaptırmaktır. Bunun yanında;
Çok eşlilikten uzak durmak genital siğilden korunmak için uygun yollardan biridir.
Cinsel ilişki sırasında prezervatif kullanmak koruyucu olabilir. Ancak cinsel ilişki sırasında prezervatif kullanmak %100 bir koruyuculuk sağlamamaktadır.
Genital siğilden korunmanın en etkili yolu HPV aşısıdır. HPV 6 ve HPV 11 en çok görülen siğil sebebidir. HPV aşısı içerdiği HPV tipine karşı %100 koruma sağlar.
Genital siğil tedavi sonrası iyileşme tamamlandıktan sonra hasta genital bölgesinin takibi konusunda bilgilendirilmelidir.
Genital siğile HPV enfeksiyonu neden olduğundan rahim ağzı belirli aralıklarla kontrol edilmelidir. Doktorun uygun gördüğü durumlarda Smear ve HPV tiplendirmesi gerekmektedir.
En çok genital siğillere yol açan tip HPV 6 ve HPV 11'dir. Ancak bu HPV tipleri kansere yol açmazlar.
Genital siğillere neden olan çoğu HPV enfeksiyonu, birkaç aydan iki yıla kadar herhangi bir yerde kendi kendine kaybolabilir. Ancak genital siğiller tedavi edilmeden kaybolsa bile, yine de HPV virüsü vücutta kalabilir. Tedavi edilmediğinde genital siğiller çok büyük ve büyük kümeler halinde büyüyebilir. Ayrıca geri dönme olasılıkları daha yüksektir.
Sağlık Destek Sitesi tarafından hazırlanmıştır.
Güncelleme Tarihi : 27 Ocak 2025
Yayınlanma Tarihi: 23 Eylül 2024
Sağlık Destek Sitesi
Sağlık kütüphanesi içeriklerimiz yalnızca bilgilendirme amaçlı ve kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmıştır. Sağlığınızla ilgili tüm sorularınız, endişeleriniz, teşhis veya tedavi için mutlaka doktorunuza veya sağlık kuruluşuna başvurunuz.