Giardia, giardia intestinalis adlı mikroskobik bir parazitin neden olduğu ve ince bağırsakta meydana gelen bir bağırsak enfeksiyonudur. Giardia paraziti en çok toprakta, sularda, yiyecekler bulunmakla birlikte bazı yüzeylerde de yaşamlarını sürdürür. İnsanlara bulaşması da bu şekilde olur. Giardia enfeksiyonu vücuda girdikten sonra gösterdiği yaygın belirtiler ise ishal, mide krampları, mide şişkinliği ve mide bulantısıdır. Giardia hastalığının tedavisi için genellikle antibiyotik ilaçlar kullanılır.
Giardia enfeksiyonu, giardia intestinalis adı verilen parazitin neden olduğu ve mide krampları, şişkinlik, mide bulantısı ve sulu ishal nöbetleriyle kendini gösteren bir bağırsak enfeksiyonudur.
Özellikle sulu ishalle kendini gösteren giardia enfeksiyonuna neden olan parazit mikroskobik bir parazittir ve çok küçük bir boyuttadır. Genellikle kirli sularda, kontamine olmuş gıdalarda, toprakta ve yüzeylerde bulunur. İnsanların teması sonucunda ise giardia enfeksiyonu meydana gelebilir.
Birincil semptomu sulu ishal olan giardia enfeksiyonunda mide krampları, mide şişkinliği, mide bulantısı ve kusma da görülebilir. Bu belirtiler özellikle belirli bir gıdanın tüketimi sonrasında ortaya çıkabilir ve bu durum ciddi bir gösterge sayılabilir.
Giardia enfeksiyonu için uygulanan yaygın tedavi yöntemi ise antibiyotik kullanımıdır. Giardia hastalığının bulaştığı bir kişinin kesin tanısı koyulduysa antibiyotik kullanımına başlanılır.
Giardia hastalığı, özellikle kontamin olmuş besinlerde ve kirli sularda yaşayan giardia intestinalis adlı mikroskobik parazitin bağırsaklara girmesi sonucunda meydana gelir. Bu parazitin farkında olunmadan yutulması enfeksiyonu meydana getirir.
Bunların dışında toprakta ve belli başlı yüzeylerde de yaşayabilen bu parazitin insanla teması sonucunda hastalık bulaşıcılık kazanabilir.
Giardia parazitinin bağırsaklara girip dışkıda yaşamaya başlamasıyla birlikte ortaya çıkan en yaygın belirti sulu ishaldir. Sulu ishal dışında mide bulantısı, kusma, mide krampları, mide şişkinliği, vücutta sıvı kaybı ve akabinde kilo kaybı da giardia belirtileri arasında yer alır.
Giardia enfeksiyonu belirtileri şu şekilde sıralanabilir:
Giardia parazitinin bağırsaklara girip bağırsakları bozmasıyla şiddetli ve sulu bir ishal meydana gelebilir. Bu durum giardianın en sık görülen semptomlarından biridir.
Mide bulantısı da giardianın bağırsakları tetiklemesiyle ortaya çıkabilecek semptomları arasındadır. Mide bulantısına aynı zamanda kusma da eşlik edebilir. Bu durumun şiddetli yaşandığı zamanlarda doktora başvurmak gerekir.
Sulu ishal, mide bulantısı ve kusma kadar yaygın olmasa da mide krampları da giardia hastalığının göstergesi sayılabilecek belirtiler olarak kabul edilir.
Özellikle sulu ishalle birlikte yaşanan semptomlar vücutta sıvı kaybına yol açabilir. Vücuttaki sıvının azalmasıyla birlikte de kilo kaybı yaşanabilir. Bunun yaşanmaması adına sıvı takviyesi yapmak önemlidir.
Giardia enfeksiyonunda çok daha az görülen belirtiler ise şöyledir:
Giardia hastalığında çoğu kişi enfeksiyon sırasında kısa süreli semptomlar yaşar, bazen herhangi bir semptom da yaşanmayabilir ancak bazen de bazı kişilerde daha uzun süreli veya tekrarlayan semptomlar görülebilir. Özellikle kronik ishal ve mide bulantısından dolayı susuzluk ve kilo kaybı yaşanabilir. Bazı vakalarda laktoz intoleransı gibi kalıcı sindirim zorlukları da yaşanabilir.
Giardianın tanısı için öncelikle fiziki muayene ve kişinin yaşadığı semptomların incelemesi yapılır. Ancak kesin tanı için dışkı testine başvurulur. Dışkı örneği alınıp laboratuvara gönderilir ve çıkan sonuçlarda giardia parazitinin bağırsaklarda olup olmadığının belirlemesi yapılır. Teşhis sürecinin ardından antiparaziter ilaçlar veya antibiyotikler reçete edilebilir.
Her giardia enfeksiyonu tedaviye ihtiyaç duymayabilir ancak belirtileri gözle görülür bir şekilde yaşandığı vakalarda genellikle antibiyotik ve antiparaziter ilaçlarla semptomların hafifletilmesi ve parazitin vücuttan atılması amaçlanır. Bu ilaçlarla birlikte semptomların etkisi 1 hafta içinde azalır ve kişi normal yaşamına dönebilir. Ancak belirtilerin şiddeti çok daha uzun sürüyor ek destek gerekebilir.
Giardia parazitinin bulaşmasını önlemek için uygulanması gereken bazı noktalar vardır. Bunların başında el hijyenine dikkat etmek, kirli suları içmemek ve çiğ sebze-meyve yememek gelir.
Giardiayı önlemek için yapılması gerekenler şunlardır:
Giardia paraziti, kirli sulardan, çiğ-sebze meyvelerden, parazitin yaşadığı yüzeylerle temastan, hayvan dışkılarından, bazen cinsel ilişkiden bulaşır. Bulaş sonrasında vücutta bazı değişimler meydana gelir. Bunların başında ise sulu ishal gelir.
Giardia enfeksiyonu genellikle 1-2 hafta içinde kendiliğinden geçer. Ancak geçmediği durumlarda sindirim sistemi ve hatta bağışıklık sistemi için uzun vadeli komplikasyonlara neden olabilir. Geçmeyen belirtilerde bir sağlık kuruluşuna başvurmak önemlidir.
Giardia ince bağırsakta meydana gelen bir enfeksiyondur. Ayrıca sindirim sistemini ve uzun vadede bağışıklık sistemini de etkileyebilir.
Giardia enfeksiyonu her yaş grubunu ve cinsiyeti etkileyebilir ancak 20 ila 40 yaş arası yetişkinlerde ve çocuklarda daha yaygın bir şekilde ortaya çıkar.
Giardia enfeksiyonu belirtilerinin yaşandığı durumlarda dahiliye veya gastroenteroloji bölümü doktorlarından randevu alabilirsiniz. Enfeksiyonun kesin tanısıyla birlikte tedavi süreci bu branş doktorlarının incelemesiyle gerçekleştirilir.
Sağlık Destek Sitesi tarafından hazırlanmıştır.
Güncelleme Tarihi : 22 Ocak 2025
Yayınlanma Tarihi: 22 Ocak 2025
Sağlık Destek Sitesi
Sağlık kütüphanesi içeriklerimiz yalnızca bilgilendirme amaçlı ve kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmıştır. Sağlığınızla ilgili tüm sorularınız, endişeleriniz, teşhis veya tedavi için mutlaka doktorunuza veya sağlık kuruluşuna başvurunuz.