Kas ve sinir hastalıkları, özellikle periferik sinirlerde, kaslarda ya da kas ve sinirler arasında bir sorun ortaya çıktığından görülür. En yaygın görülen kas hastalıkları arasında kas güçsüzlüğü yer alır. Bunların yanında kas ve sinir hastalığı belirtileri arasında hareket kısıtlılığı ve istenmeye kas hareketleri görülebilir. Bu belirtileri neden olan hastalıklar hem genetik hem de çevresel faktörlere bağlı olarak ortaya çıkarak kişinin günlük yaşam kalitesini etkileyebilir. Kas ve sinir hastalıkları tedavisi ve türüne bağlı olarak büyük ölçüde farklılık gösterir.
Kas ve sinir hastalıkları, vücudun hareket etmesinde önemli işlevlere sahip olan kasların ve sinir sisteminde meydana gelen bozukluklardır. Vücutta kaslar, sinirlerden gelen emirlerle hareket ederek, emirleri beyin aracılığıyla iletilmesini sağlar. Kas ve sinir hastalıkları bu süreçteki herhangi bir sorun nedeniyle meydana gelebilir. Özellikle kaslarda güçsüzlük, kas atrofisi, karıncalanma gibi duyusal bozukluklar kas ve sinir hastalıkları bozuklukları olarak bilinir. Bu hastalıklar çoğunlukla otoimmün, metabolik veya çevresel faktörlerden kaynaklanır.
Kas ve sinir hastalıkları, vücutta hareket kontrolünün ve sinir iletiminin sağlanması esnasında oluşan sorunlarla ilgilenir. Oluşan bu hastalıklar, kasların güçsüzleşmesi, sinir hasarına bağlı meydana gelen ağrılar, denge kayıpları ya da istemsiz kas hareketlerine neden olur. Kas ve sinir hastalıklarının neden kaynaklı olduğunu ortaya çıkarıldıktan sonra tedavi yöntemi belirlenir. Bu hastalıklarla nöroloji, fizik tedavi ve rehabilitasyon, ortopedi gibi branşlar multidisipliner bir süreçle yaklaşır.
Kas ve sinir hastalıkları türleri kişinin etkilendiği bölgeye ve nedenine bağlı olarak farklılık gösterir. Bu nedenle farklı semptomlar ortaya çıkar. Genellikle kas dokusu, sinir sistemi, sinir-kas bağlantıları veya merkezi sinir sistemini etkileyen kas ve sinir hastalıklarının türleri şöyle sıralanabilir:
Kas dokusunun doğrudan etkilenmesine neden olan hastalıklardır. Genetik, metabolik veya inflamatuar nedenlerle görülebilir.
Kas ve sinir hastalıklarının türleri arasında yer alan ve sinir hücrelerini (nöronları) etkileyen hastalıklardır.
Sinirlerin kaslara doğru sinyal iletmesindeki bozukluklardan kaynaklanan hastalıklardır.
Bu hastalıklar genellikle nedeni tam olarak anlaşılmayan hastalık türleridir.
Kas ve sinir hastalıkları yani nöromüsküler bozukluklar, kas dokularında, sinir sisteminde ve sinir-kas bağlantısını etkileyen işlevsel kabiliyetin bozulmasına neden olan hastalıkları içerir. Genetik, otoimmün, enfeksiyöz, metabolik veya travmatik nedenlerle görülen kas ve sinir hastalıkları, ilerlediği durumda ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir.
Kas ve sinir hastalıkları şöyle sıralanabilir:
ALS, motor sinir hücrelerinin kaybı sebebiyle kasların zaman içerisinde zayıflayarak işlevini kaybetmesidir. Tedavi edilmediği durumda ise kas kaybına yol açarak ve yaşam kalitesini etkiler.
Sinir ve kas arasındaki sorunlara yol açan otoimmün bir hastalık olarak bilinen miyasteni gravis, kaslarda yorgunluk ve güçsüzlük belirtilerine neden olur. Bu durum gün içerisinde kötüleşebilir.
DMD, genetik bir kas problemi olarak ortaya çıkan özellikle çocukluk döneminde başlayarak kaslarda zayıflı ve hareket kaybına sebep olan bir hastalıktır. Kaslar zaman içerisinde zarar görerek fiziksel aktivitelerin kısıtlanmasına zemin hazırlar.
Bağışıklık sistemindeki sinir hücrelerinin koruyucu olan miyelin kılıfına saldırması sonucunda merkezi sinir sisteminde bozulmalar görülmesiyle meydana gelir. Özellikle hareket, denge ve görme problemleri gibi belirtilerle kendini gösterir.
Guillain-Barre sendromu, bağışıklık sisteminin sinirlere saldırması sonucunda görülen ve hızla ilerlemesine neden olan hastalıktır. Felce neden olabilen bu durum enfeksiyonlar sonrasında gelişebilir.
Periferik nöropati, çevresel sinirlerde oluşan problemler sonrasında el ve ayaklarda ağrı, uyuşma ve karıncalanma gibi belirtilerin görülmesi durumunda ortaya çıkar. Bu durum diyabet ve toksinlere maruz kalınması sonucunda gelişebilir.
Motor sinir hücrelerinin omurilikte işlevini yitirmesi nedeniyle kaslarda zayıflamalar görülür. Bu durum genetik problemlere bağlı olarak gelişerek çocuklarda hareket kısıtlılığına ve gelişim problemlerine yol açar.
Kasların iltihaplanması sonucunda ortaya çıkan bu hastalıklar, kaslarda güçsüzlüğe ve ağrılara neden olabilir. Dermatomiyozit hastalığında ise ciltte döküntüler de görülebilir.
Beyinde bulunan dopaminden sorumlu hücrelerin kaybı sonucunda kaslarda sertlik, titreme ve hareket bozuklukları görülebilir. Bu da Parkinson hastalığına zemin hazırlar.
Kas ve sinir hastalıkları belirtileri arasında kasların güçsüzlüğü, kramplar, ağrılar, kas yorgunluğu ve duyu kaybı gibi durumlar yer alır. Bu belirtiler kişinin günlük yaşamını zorlaştırarak ciddi sağlık problemlerine neden olabilir. Kas ve sinir hastalıkları belirtileri kişinin etkilendiği bölgeye göre farklılık gösterebilir.
Vücuttaki kaslar, sinirlerden gelen sinyallerin uyarılması sonucunda vücudu hareket ettirir. Kasların zarar görmesi ya da kaslarda sorun oluşması durumunda kişide şu belirtiler görülebilir:
Sinirlerin etkilenmesi durumunda kişide sinir hastalıkları belirtileri olarak şunlar görülebilir:
Kas ve sinir hastalıkları belirtileri genellikle kişide yavaş gelişir ancak bazı durumlarda aniden de başlayabilir. Bu belirtiler, kişinin kas veya sinir grubunun etkilendiğine ve hastalığın şiddetine bağlı olarak farklılık gösterir.
Kas ve sinir hastalıkları, kas dokularında meydana gelen bozukluklar, sinir-kas bağlantılarının zarar görmesi ve sinir sisteminin işleyişindeki dengesizlikler nedeniyle ortaya çıkar. Görülen bu hastalıklar çevresel ya da metabolik nedenlerden kaynaklı olabilir. Kas ve sinir hastalıklarının nedenleri sorunun ortaya çıktığı bölgede ya da altta yatan nedene bağlı olarak çeşitlilik gösterir.
Kas ve sinir hastalıkları nedenleri şöyle sıralanabilir:
Kas ve sinir hastalıklarının nedenleri, birçok faktöre bağlı olarak çeşitlendirilebilir. Doktor kontrollerin ardından kaynağını belirleyerek etkili tedavi planı oluşturur.
Kas ve sinir hastalıklarının tanısı, kişinin belirtilerine, sağlık geçmişine göre farklılık gösterir. Tanı ve teşhis sürecinde birçok farklı yöntemden yararlanılır. Kas ve sinir hastalıklarının tanısında kullanılan yöntemler şöyle sıralanabilir:
Kas ve sinir hastalıklarının tedavisi, rahatsızlığın türüne, nerede oluştuğuna göre farklılık gösterir. Birçok nöromüsküler rahatsızlığın bir tedavisi olmasa da semptomlarını kontrol etmeye yönelik olarak bir tedavi planı uygulanabilir. Kas ve sinir hastalıklarına yönelik olarak uygulanabilecek tedavi yöntemleri şöyle sıralanabilir:
Kas ve sinir hastalıklarına yönelik olarak nöroloji tıbbi birimi tanı ve tedavi sürecini belirler. Alanında uzman nörologlar, beyin, omurilik ve sinir sisteminde meydana gelen bozukluklarla ilgilenir.
Özellikle yüz ve boyun bölgelerinde ortaya çıkan ve yetişkinlerde görülen miyotonik müsküler distrofi en sık görülen kas hastalıkları arasında yer alır.
Sağlık Destek Sitesi tarafından hazırlanmıştır.
Güncelleme Tarihi : 21 Ocak 2025
Yayınlanma Tarihi: 19 Kasım 2024
Sağlık Destek Sitesi
Sağlık kütüphanesi içeriklerimiz yalnızca bilgilendirme amaçlı ve kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmıştır. Sağlığınızla ilgili tüm sorularınız, endişeleriniz, teşhis veya tedavi için mutlaka doktorunuza veya sağlık kuruluşuna başvurunuz.