Listeria enfeksiyonu, bağışıklık sistemi zayıf olanları, hamileleri ve 65 yaş üstü kişileri etkileyen ciddi sağlık problemlerine neden olan gıda kaynaklı bir hastalık türüdür. Bakteriyel bir hastalık olan listeria, uygunsuz ve sağlıksız bir ortamda işlenen şarküteri etleri ve pastörize edilmemiş süt ürünlerinin tüketilmesinden kaynaklandığı bilinir. Listeria hastalığı, mide bulantısı, ateş, ishal gibi belirtilerle kendini gösterir. Enfeksiyon riski yüksek olan kişilerin listeria bakterisi içerme olasılığı bulunan yiyecek türlerini yemekten kaçınması gerekir.
Listeria, çoğunlukla kirli besinler yoluyla bulaşan, bağışıklık sistemi düşük olanları etkileyen bir bakteri türüdür. Bu bakteri vücuda gıda yoluyla alındığında enfeksiyona dönüşerek çeşitli belirtilerle listeria hastalığına neden olabilir. Vücudun ilk enfekte olduğu ve belirtileri gösterdiği zaman genellikle bir ila iki hafta aralığında sürebilir.
Listeria, özellikle doğada, toprakta, yeraltı suyunda, çürüyen bitki örtüsünde ve hayvan dışkısında yaygın olarak görülür. Bu nedenle çoğu kişi listeria bakterisinin bulaştığı besinleri tükettiği durumda hastalığa yakalanabilir. Listeria bakterisinin diğer isimleri arasında L. monocytogenes ve Listeriozis bulunur.
Listeria, işlenmiş etlerde ve paketleme öncesinde şarküteri ortamından görülebilir. Bu ortamda istenmeyen zararlı mikroorganizmalar gelişerek kontaminasyon oluşturur ve bakterilerin çoğalmasına neden olabilir. Bu nedenle kirlenmiş gıdalar, listeria enfeksiyonlarının en yaygın nedeni olarak görülür. Listerianın görülebileceği besinler şöyle sıralanabilir:
Bu gıdalar listerianın yaşaması ve gelişmesi açısından en yüksek riske sahiptir. Fakat listeriosis genellikle uygunsuz şekilde işlenen veya hazırlanan her gıdada görülebilir. Listeria bakterisinin gıda kaynaklı hastalıklardan bir farkı da buzdolapları ya da dondurucularda hayatta kalma potansiyelinin olmasıdır. Bu nedenle bakteri depolama esnasında tehlikeli seviyelere kadar çoğalma gösterebilir. Gıdaların iyi pişirilmesi, doğru saklanması ve hijyen kurallarına uyulması, Listeria riskini azaltılması için önemli ve gereklidir.
Listeria hastalığı belirtileri kişide genellikle ateş ve kas ağrıları şeklinde ortaya çıkar. Bunun yanında ishal veya gastrointestinal semptomlar da görülebilir. Listeria bakteri vücuda alındığında sindirim sistemi kanalına yayılabilir. İlerlediğinde de belirtileri kişiden kişiye farklılık gösterir.
Listeria belirtileri şöyle sıralanabilir:
Hamilelerde listeria hastalığının en sık görülen belirtileri, ateş ve özellikle yorgunluk ve kas ağrıları gibi grip benzeri belirtilerdir. Zamanında müdahale edilmediği durumda yenidoğan bebeklerde düşük, ölü doğum, erken doğum ve ölüme yol açabilir. Midede ağrı ve bebeğin normalden daha fazla hareket etmesi de hamilelerde listeria belirtileri arasındadır.
Yenidoğan bebeklerde listeria belirtileri, ateş yükselmesi, ensede sertlik ve kafa karışıklığı şeklinde görülebilir. Yenidoğan bebeklerde listeria belirtileri şöyle sıralanabilir:
Listeria enfeksiyonu ilerlediği durumda ise oluşan enfeksiyon kan dolaşımına ve beyne yayılabilir. Bu da kişide sepsis, menenjit veya beyin iltihabı (ensefalite) gibi durumlara neden olur.
Listeria bakterisi, toprakta ve suda yer alan bir tür olarak bilinir. Hayvanlar aracılığıyla hastalanmamış olsalar bile bakteriler taşınabilir fakat enfekte oldukları için bu hayvanlarda elde edilen et ve süt ürünleri gibi gıdalar tehlikeli olabilmektedir. Enfeksiyonun gelişmesi için insanların kontamine olmuş gıdaların tüketmesi gerekir. Çoğu kişi, listeria hastalığına kirli gıdalar yüzünden yakalanır.
Bunun yanında hamile kişiler L. monocytogenes bakterisini plasenta yoluyla fetüse geçirebilme potansiyeline sahiptir. Ayrıca doğum kanalından da bakteriyi bebeklere geçirebilirler. Listeria enfeksiyonuna karşı korunmak için gıdaların doğru ve temiz şekilde hazırlanması, yıkanması ve pişirilmesi önemlidir. Bunun yanında dondurulmuş gıdalar için son kullanma tarihine dikkat etmek gerekir.
Listeria hastalığının tedavisi durumunda kişinin yaşına, cinsiyetine, genel sağlık durumuna ve enfeksiyonun şiddetine göre farklılık gösterir. Bu noktada bağışıklık sisteminin gücüne bağlı olarak değişiklik gösterir. Bu hastalığın ilerlemesi durumunda ciddi sağlık sorunları oluşabileceğinden erken teşhis ve tedavi büyük önem taşır. Listeria tedavisinde kullanılabilecek yöntemler şöyle sıralanabilir:
Yenidoğanlarda yoğun bakım şartlarında damar yoluyla antibiyotik tedavisi uygulanabilir. Hastalığın hafif seyirli olduğu durumda ise genellikle spesifik bir tedaviye gerek yoktur. Semptomlar kendiliğinden geçebilir.
Bağışıklık sistemi zayıf kişilerin ya da hamilelerin, tükettiği besinlere, içtiklerine dikkat etmelerinin yanında saklama ve hazırlama şekli de önemlidir. Listeria enfeksiyonuna karşı korunmanın yolları şöyle sıralanabilir:
Listeria enfeksiyonu hamilelik esnasında oluştuğunda bebekte ciddi sağlık problemlerine neden olabilir. Enfeksiyon, düşük, erken doğum veya ölü doğum gibi risklere yol açarak anne adayının sağlığını da etkiler. Ayrıca, enfekte bebekte ciddi sağlık sorunları, menenjit veya kan dolaşımı enfeksiyonu gibi durumların da görülmesine neden olur.
Listeria bakterisi 4°C ile 37°C arasındaki sıcaklıklarda üreyen bir yapıdadır. Bu nedenle buzdolabı sıcaklığında bile çoğalabilir. Ancak, 70°C ve üzerindeki sıcaklıklarda pişirme ile etkisiz hale geldiği görülür. Bakteri dondurulma koşullarında ölmez fakat üremesi durdurulabilir.
Sağlık Destek Sitesi tarafından hazırlanmıştır.
Güncelleme Tarihi : 17 Ocak 2025
Yayınlanma Tarihi: 17 Ocak 2025
Sağlık Destek Sitesi
Sağlık kütüphanesi içeriklerimiz yalnızca bilgilendirme amaçlı ve kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmıştır. Sağlığınızla ilgili tüm sorularınız, endişeleriniz, teşhis veya tedavi için mutlaka doktorunuza veya sağlık kuruluşuna başvurunuz.