Menenjit, virüs, bakteri, mantar ya da parazit kaynaklı beyni saran zarların ve omuriliğin iltihaplanması ile yaşanan bir hastalıktır. Ense sertliği, bulantı, ateş, baş ağrısı gibi durumlar menenjitin neden olduğu belirtilerdir. Ayrıca kişide sağırlık, nörolojik sorunlar olan epilepsi, zeka geriliği, öğrenme güçlüğü ve hatta ölüme neden olabilir. Bebek ya da çocukları olduğu kadar yetişkinleri de etkileyebilen menenjitten en önemli korunma yöntemi virüs ve bakterilere karşı aşılanmadır.
Menenjit, meninks adı verilen beyni ve omuriliği kaplayan koruyucu zarların viral, bakteriyel veya mantar kaynaklı enfeksiyonudur. Baş ağrısı, ensede sertlik ve yüksek ateş ile karakterizedir. Üst solunum yolu enfeksiyon nedeniyle de menenjit meydana gelebilir. Her yaştan kişiyi etkileyebilen menenjit, öldürücülüğü yüksek bir hastalık olarak bilinsede aşı ile önlenebilir bir hastalıktır.
Menenjit türleri kişide oluşan belirtilere ve nedenine bağlı olarak farklılık gösterir. Menenjit türleri şöyle sıralanabilir:
Bakteriyel menenjit: Bakterilerin beyin ve omurilik zarlarına ulaşarak enfeksiyona neden olmasıdır. Bu menenjit türüne pnömokok menenjit de denir. eisseria meningitidis bakterisinin oluşturduğu menenjit de tehlikeli türlerdendir. Bakteri, beyin zarına ulaşabilir. 1 yaş altı bebeklerde sık görülür. Haemophilus influenza türü de çocuklarda sık görülür. Eklem iltihabı ve kan zehirlenmesine neden olabilir. Listeria monocytogenes, iyi pişmeyen etlerde, pastörize olmayan süt ve süt ürünlerinde olur. Hamilelerde, çocuklarda, bağışıklık sistemi zayıf olanlarda görülebilir. Hamilelerde bebek kaybına neden olabilir.
Viral menenjit: Bakteriyel olana göre daha hafif seyretmektedir. Influenza, HIV, Herpes gibi virüsler menenjite neden olabilmektedir.
Parazitik menenjit: Belirli parazitlerin neden olduğu menenjit, parazitik olarak ifade edilir. Nadir görülen bu durum dışkı, toprak ile temas, parazit enfeksiyonu olan hayvansal gıdalardan kişiye geçebilir.
Fungal menenjit: Fungal menenjit, mantarların sebep olduğu menenjit türüdür. AIDS olan kişilerde bu türü geçirme konusunda riskli grup arasında yer alır.
Menenjit için klinik belirtiler, baş ağrısı, boyunda ve ensede sertlik, ateş, kusma, konsantre olmada zorluk, ışığa karşı hassasiyet, iştahsızlık ve sinir halidir. Bazı vakalarda epilektik nöbetlerde görülebilmektedir.
Menenjit belirtileri şunlardır:
Bebekler yetişkinlerdeki gibi baş ağrısı, ense sertliği ve mide bulantısı gibi menenjit belirtileri göstermeyebilir. Bebeklerde görülen menenjit belirtileri şöyle sıralanır:
Çocukluk döneminde bağışıklık sistemi henüz tam gelişmediği için menenjit tehlikeli bir hastalıktır. Yetişkinlerde dalağı alınmış, uzun süreli hastalık geçirmiş, bağışıklık sistemi zayıf kişiler risklidir. Çocuklarda, özellikle 2 yaş altı çocuklarda inleme şeklinde ağlama, soluk görünüm, bıngıldağın kabarık ve atımlı olması, kasılma gibi belirtiler de görülür.
Menenjit farklı bakterilerden veya virüslerden kaynaklanabilmektedir. Menenjitler, kabakulak, herpes virüs, pnömokok, meningokok, H. İnfluenza, b tipi bakterileri, mantar ve parazit kaynaklı olabilir. Bunun yanında tam tedavi edilmemiş orta kulak iltihabı, sinüzit, mastoidit gibi enfeksiyonlardan sonra görülebilir. Menenjit nedenleri türüne göre farklılık gösterir.
Menenjit teşhisi için öncelikle fizik muayene yapılır. Muayenede ense sertliği, sinir sistemi bulguları, ciltte döküntü varlığı araştırılır. Tetkikler ile vücutta bakteri ya da virüs varlığına dair sonuçlar incelenir. Bel omurlarından beyin-omurilik sıvısı alınıp, bakteri veya virüs varlığına bakılır.
Görüntüleme (MR veya BT) ile beyinde bir değişiklik olup olmadığı incelenir. Bu tetkiklerle birlikte menenjit teşhisi konulabilmektedir. Yüksek ateş, bilinç bulanıklığı durumunda hastaneye başvurmak gerekmektedir. Genelde çocuklarda bulantı, özellikle beslenme ile ilişkisiz fışkırır tarzda kusma, ışığa bakamama durumu önemli bulgulardandır.
Bakteriyel menenjit tedavisi antibiyotik ile gerçekleştirilir. Kültür sonuçlarına, yaşa ve risklere göre tedavi süresi ve ilaç türü değişebilir. Ateş, terleme, kusma olduysa kaybedilen sıvı yerine konulmaktadır. Bazı durumlarda beyinde ödem oluşursa, farklı ilaç tedavileri başlanabilir.
Tetkiklerde menenjit bulgusu bulunmazsa antibiyotik verilmişse bu tedavi durdurulur. Ancak bakteriyel menenjit ciddi bir durumdur. Tedavi zamanında uygulanmazsa kalıcı zihinsel bozukluklar oluşabilir. Viral menenjit durumunda da antiviral ilaç tedavisi başlanabilir. Tedaviye uyum ve istirahat çok önemlidir. Bazı durumlarda tedavi hastanede devam edebilmektedir.
Menenjit, ateş, kusma, ensede sertleşme, şiddetli baş ağrısı gibi belirtilere neden olan, meninks adı verilen beyin zarlarının iltihaplandığı bir hastalıktır.
Evet menenjit hastalığı bulaşıcı bir hastalıktır. Öksürme, hapşırma ile bulaşabilir. Virüs veya bakteriler solunum yolu, kulak yoluyla vücuda girebilir, bu şekilde beyne ulaşarak enfeksiyona neden olabilir.
Menenjit ciddi bir hastalıktır ve aşılar sonrasında görülme sıklığı azalmıştır. Aşılanma önemlidir. Dünyanın birçok ülkesinde menenjit aşısı bebeklere uygulanmaktadır. Ülkemizde üç menenjit aşısının ikisi aşı takvimimizde bulunmaktadır (pnömokok ve Hib). Meningokok aşıları ise ACWY ve B tipi aşıları olmak üzere iki çeşittir. Gelişmiş ülkelerde aşı takviminde yer alan bu aşılar ülkemizde de bulunmaktadır ve özel olarak uygulanmaktadır. Bebeklerin 2. ayından itibaren uygulanabilmektedir. Sadece bebeklere değil hac ve umreye gidenlere, askere gidenlere, toplu alanlarda bulunanlara, bağışıklık sistemi zayıf kişilere, HIV taşıyanlara,odalak sorunu olanlara da menenjit aşısı yapılmalıdır.
Menenjit aşısının koruyuculuk oranı önerilen dozlarda uygulandığığı takdirde yüzde 95 ile yüzde 100 arasındadır. Aşılama sonrasında menenjite karşı ömür boyu bağışıklık kazanılır.
Yenidoğan bebeklerde yüksek ateş, bıngıldakta şişlik, boyunda sertlik, hareketlerde yavaşlama, ağlama nöbetleri, beslenememe gibi belirtilerle menenjit kendisini belli edebilir.
Bebeklerde de menenjit belirtileri ensede sertlik, yüksek ateş, havale, nöbet şeklinde ağlama şeklinde görülebilmektedir.
Menenjit tüm yaş gruplarında görülebilen bir hastalıktır.
Büyüklerde menenjit belirtileri şöyle sıralanabilir: Baş ağrısı, ateş, ışığa duyarlılık, mide bulantısı, iştahsızlık, boyun tutulması, kusma.
Evet, baş ağrısı menenjit semptomları arasında olabilir.
Menenjit hastalığının kuluçka süresi ortalama olarak 3-4 gündür. Ama 2 ile 10 gün arasında değişebilir.
Eğer menenjit tedavi edilmezse beyin hasarı, işitme kaybı gibi ciddi sorunlar oluşabilir.
Hayır, bulaşıcı bir enfeksiyon hastalığıdır.
Küçük bebekler, çocuklar, öğrenciler, askerler, hac-umreye gidenler risk altında olabilirler. Riskli yerlere gidenler, bağışıklık sistemi zayıf olanlarda da risk altındadırlar.
Pnömokok ve H.influenza aşıları Aile Sağlığı Merkezlerinde uygulanmaktadır. Ancak Meningokok aşılar özel aşılardır. Özel sağlık kurumlarında yapılabilir. Ayrıca Seyahat Sağlığı Merkezlerinde de bu aşı uygulanabilir. Aile hekimliklerinde riskli gruptaki kişilere uygulanabilir.
Menenjit aşısı güvenli bir aşıdır. Kısa süreli ve geçici olan iştah kaybı, ateş, aşı yerinde kızarıklık, yorgunluk gibi yan etkiler görülebilir. Diğer aşılarla birlikte uygulanabilir.
Bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde görülen mantar menenjitidir.
Evet.
El yıkama tüm hastalıklarda olduğu gibi menenjiti önleme konusunda da yardımcıdır. Ellerin su ve sabunla 20 saniye yıkanması mikropların yayılmasını önler. Kişisel hijyen eşyalarının başkalarıyla paylaşılmaması gerekir. Sağlıklı beslenmek önemlidir. Aşıların zamanında ve tam uygulanması gereklidir.
Evet, özellikle meningokok menenjitinde basmakla solmayan, peteşi olarak da bilinen mor-mavi döküntüler tipiktir. Hatta bu durum iyileşirken parmak kayıplarına kadar ilerleyebilmektedir. Enfeksiyon ilerledikçe döküntüler yaygınlaşabilir.
Tanı konulan ve etkili bir şekilde tedavi edilen menenjit sonrasında hastalar normal yaşamına dönebilir. Ancak bazı vakalarda menenjit kalıcı etkiler bırakabilir. İşitme kaybı, hareket kısıtlığı, zihinsel etkilenme, yorgunluk gibi bazı etkiler kalıcı olabilir. Menenjit sonrasında konsantrasyon bozukluğu, koordinasyon bozukluğu görülebilir.
Çocuklarda öncesinde Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü sonrasında Çocuk Enfeksiyon ve Çocuk Nörolojisi, yetişkinlerde ise Dahiliye ve Nöroloji bölümü menenjit ile ilgilenmektedir.
Ense sertliği bir menenjit belirtisidir. Halk arasında menenjit ense sertliği hastalığı olarak da adlandırılır.Ense sertliği olan hastalar çenesini göğsüne değdirmeye çalışırken ensede sertlik ve ağrı oluşur.
Ense sertliği en çok menenjit hastalığında görülen beyin ve omurilik etrafındaki zarın etkilendiğini gösteren bir semptomdur.
Meningokok bakterisinin yol açtığı menenjit tablosudur.
Kişiden kişiye de bulaşabilen menenjite neden olan bütün virüs ya da bakteriler solunum yolu ile bulaş sonrasında kana karışır. Kandan da beyin zarlarına ulaşır. Bakteriler çok farklı özellikler gösterdiğinden, beyin zarını koruyan sıvıya da geçebilir. Bulaşıcı olduğu için de kişilerin öksürürken, hapşırırken ağzını kapatması; ellerini yıkamadan herhangi bir yere dokunmaması gerekir. Hastaların toplumdan uzak tutulması çok önemlidir. Hastanın öksürmesi ya da hapşırmasıyla solunum yolundan çıkan damlacıklar etraftaki eşyalara yayılır. Hasta olmayan birisi bu yüzeylere dokunursa elini ağız veya göze temas ettirerek menenjit etkenini alabilir.
Sağlık Destek Sitesi tarafından hazırlanmıştır.
Güncelleme Tarihi : 25 Şubat 2025
Yayınlanma Tarihi: 17 Ocak 2024
Sağlık Destek Sitesi
Sağlık kütüphanesi içeriklerimiz yalnızca bilgilendirme amaçlı ve kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmıştır. Sağlığınızla ilgili tüm sorularınız, endişeleriniz, teşhis veya tedavi için mutlaka doktorunuza veya sağlık kuruluşuna başvurunuz.