Bacaklarda kuvvetsizlik, ağrı, idrar veya büyük tuvaleti tutamamak gibi belirtilerle kendini gösterebilen omurga ve omurilik tümörleri bu bulgular nedeniyle özellikle bel fıtığı ile karıştırabilmektedir. Felç gibi çok ciddi sağlık sorunlarına neden olabilen omurga ve omurilik tümörlerinin tedavisinde birçok branşın bir araya gelerek gerçekleştirdiği multidisipliner yaklaşım önemlidir. Sağlık Destek Sitesi Şişli Hastanesi Beyin, Sinir ve Omurilik Cerrahi Bölümü’nden Prof. Dr. Gökalp Silav, omurga ve omurilik tümörü hakkında bilgi verdi.
Omurilik kafatasından çıktıktan sonra belde kuyruk sokumuna kadar omurga kemiklerinin içerisinde ilerlemektedir. Omuriliğin kendisinde veya çevresini kaplayan zar yapıda iyi veya kötü huylu tümörler oluşabilmektedir. Omurilik soğanı tümörü omurga ve omurilik tümörlerinden farklı olarak beynin içinde gelişen tümörlerdir. Omurga ve omurilikte görülen tümörler iyi huylu olabildiği gibi kötü huylu tümörler de olabilmektedir. Omuriliği saran omurgada gözüken tümörlerin büyük bir çoğunluğu metastaz sonucu oluşan tümörlerdir. Meme kanseri, akciğer kanseri, prostat kanseri omurgaya en çok metastaz yapan kanserler olarak ön plana çıkmaktadır.
Omurga ve omurilik kaynaklı tümörlerde belirtiler ani başlangıçlı olabileceği gibi yavaş yavaş da ilerleyebilmektedir.
Çocuklarda omurga ve omurilik tümörü belirtileri genel olarak şu şekildedir:
Çocuklar yetişkinlere göre şikayetlerini daha belirgin dile getiremedikleri için ağrı, güçsüzlük gibi şikayetler dikkate alınmalıdır. Çocukların söyledikleri her ağrı veya güçsüzlüğü omurga veya omurilik tümörü olarak değerlendirmemekle birlikte;
Çocuklarda yaşanan ağrılar büyüme ağrıları ile karıştırılabilir.
Omurilik tümörlerini nedenleri tam olarak bilinmemektedir. Fizyopatolojileri tam olarak bilinmemekle birlikte genetik nedenlerden oluşabildiği düşünülmektedir. Omurga tümörlerinin büyük bir çoğunluğu ise metastazik tümörlerdir. Metastazların en çoğu akciğer ve meme kanseridir.
Genel olarak omurga ve omurilik tümörü teşhisi radyolojik görüntülemeler ve biyokimyasal kan testleriyle konulmaktadır. Omurga ve omurilik tümörü teşhisi için doktor muayenenin ardından bir takım radyolojik görüntülemeler isteyebilir,
Radyolojik tetkiklerin kontrast madde denilen özel bir ilaçla yapılması tümörün hangi bölgede yerleştiğinin yanı sıra büyüklüğü ve bası yaptığı sinirleri de net olarak ortaya koyabilmektedir.
Çocuklarda omurga ve omurilik tümörünün teşhisinde sedasyon veya genel anestezi kullanılmalıdır. Çocukların Manyetik Rezonans (MR) veya Bilgisayarla Tomografi (BT ) içerisinde hareketsiz durması zor olduğu için bu yöntem tercih edilmektedir.
Omurga ve omurilik tümörü çeşitleri nelerdir?
Omurga ve omurilik tümörleri köken aldığı dokular göz önüne alınarak sınıflandırılabilir.
Omuriliğin kendi içinden kaynaklanan tümörler ise genellikle ikiye ayrılmaktadır
Omurga ve omurilik tümörü nerede çıkar?
Omurilik beyinden çıktıktan sonra omurganın içerisinde kuyruk sokumuna kadar ilerlemektedir. Omurga ve omurilik tümörleri bu eksen üzerinde her yerde ortaya çıkabilmektedir. Boyun omurgası veya boyun omuriliğinde, göğüs kafesini çevreleyen omurlarda ve bu bölgedeki omurilik sinirleri üzerinde aynı zamanda bel bölgesinde kuyruk sokumuna olan kısımda omurga ve omurilik tümörleri görülebilir. Omurga üzerinde görülen tümörlerin büyük bir kısmı metastaz sonucu oluşan tümörlerdir. Omurilik tümörlerinin bir kısmı belirli bölgelerde daha çok görülebilmektedir. Erişkinlerde görülen omurilik içi tümörlerin bazı tipleri boyun bölgesinde daha sık görülürken çocuklarda göğüs ve bel bölgesindeki omurilikte görülebilmektedir.
Omurga ve omurilik tümörü ameliyatı nasıl yapılır?
Omurga ve omurilik tümörü ameliyatı kaç saat sürer?
Omurilik tümörü ameliyatı yaklaşık 4-5 saat sürmektedir. Bazı tümörlerde omurganın çıkarılıp tekrar sağlamlaştırılması gibi cerrahi yöntemler uygulanabilmektedir. Tümörün bulunduğu lokasyon, büyüklüğü ve cinsine göre ameliyatın süresi 12-15 saate kadar çıkabilmektedir. Yine aynı şekilde tümörün bulunduğu lokasyon ve büyüklüğüne göre ameliyatta beyin cerrahına kalp cerrahı, genel cerrah ya da ürologlar da eşlik edebilmektedir.
Omurga ve omurilik tümörü ameliyatı riskleri nelerdir?
Omura ve omurilik tümörü ameliyatı sonrası ağrılar yaşanır mı?
Omurga ve omurilik tümörü ameliyatlarından sonra hastalar şiddetli ağrılar yaşayabilmektedir. Ancak ameliyat öncesinde bu durum göz önüne alınarak kuvvetli ağrı kesicilerin kullanılması planlamaya alınır.
Omurga ve omurilik tümörü ameliyatı olunmazsa ne olur?
Omurga ve omurilik tümörü ameliyatı olmamak veya diğer tedavileri ertelemek tümörün ilerlemesine neden olur. Omurga ve omurilik tümörüne bağlı belirtiler gün geçtikçe ilerler. İlk başlarda bir bacakta ağrı şikayetiyleortaya çıkan tümör daha sonra diğer bacağı da etkileyebilir. Tümöre bağlı şikayetler ardışık olarak ortaya çıkmaya başlar ve süreç felç yaşanmasına kadar ilerleyebilir. Tümörün bulunduğu bölgeye göre felç boyundan veya belden aşağı kısımları etkileyebilir.
Omurga ve omurilik tümörü bitkisel tedavisi var mıdır?
Omurga ve omurilik tümörlerinin bilimsel anlamda kanıtlanan bitkisel yada doğal bir tedavisi bulunmamaktadır.
Omurga ve omurilik tümörü ameliyatı sonrası nelere dikkat edilmelidir?
Omurga ve omurilik tümörü ameliyatı için hangi bölüme gidilmelidir?
Hastaların merak ettiği bir diğer konu ise omurga ve omurilik tümörü ameliyatları için hangi bölüme gidilmesidir. Omurga ve omurilik tümörü belirtileri genellikle bel fıtığı ile karıştırılabilir. Bu nedenle hastalar zaten ortaya çıkan belirtiler nedeniyle beyin, sinir ve omurilik cerrahi bölümüne gitmektedir. Omurga ve omurilik tümörü ameliyatı için de gidilmesi gereken bölüm aynıdır. Omura ve omurilik tümörü ameliyatlarında hem ameliyat sırasında hem de ameliyattan sonra yaşanabilecek sorunları minimuma indirebilmek için bu konuda donanımlı hastanelerin tercih edilmesi gerekir.
Omurilik tümörü ameliyatı sonrası iyileşme ne kadar sürer?
Omurga ve omurilik tümörü ameliyatlarından sonra iyileşme tümörün cinsi, bulunduğu bölge hastanın tedaviye verdiği yanıta göre değişkenlik gösterebilir. Genel anlamda omurga ve omurilik tümörü ameliyatlarından yaklaşık 3 hafta sonra hastalar sosyal yaşamlarına geri dönebilirler.
İyi huylu omurilik tümörü tedavisi nasıldır?
İyi huylu omurilik tümörün tedavisinde kemoterapi ve radyoterapi uygulanmamaktadır. İyi huylu omurilik tümörlerinin büyük bir kısmı cerrahi olarak tamamen çıkartılabilmektedir. Bu hastalarda ameliyattan sonra herhangi başka bir tedaviye gerek kalmadan hastalar normal yaşantılarına devam edebilirler. Ancak bazı genetik hastalıklardan kaynaklanan omurga ve omurilik tümörlerinde birden fazla tümör ortaya çıkabilir. Bu tür durumlarda tümör sayısı yıllar içinde artış gösterebilmektedir. Tümör cerrahi işlemle çıkartılma bile belli bir zaman sonra tekrar oluşabilmektedir.
Omurga ve omurilik tümörü tehlikeli midir?
Omurga tümörleri genellikle farklı bir kanserden kaynaklanan metastaz tümörleridir. Bu hastalarda tedaviye verilen yanıta bağlı olarak hastadan hastaya farklılık gösteren durumlar söz konusudur.
Beyin tümörlerinde hızlı yayılım gösterdiği durumlarda hastanın kaybedilmesi mümkündür ancak omurilik tümörleri bu bakından diğer tümörlerden farklılık gösterir. Omurilik tümörü beyne, kalbe ya da solunum merkezine yakın bir bölgeye yerleşmişse ölüm riski bulunabilmektedir. Ancak bunu dışında omurilik tümörleri hastanın ölümüne değil tedavi edilmezse zaman içerisinde felç geçirmesine neden olabilmektedir. Hasta omurilik tümörü olsa da hayatını devam ettirebilir ancak gerekli tedavileri almazsa zaman içerisinde uzuvlarını kullanamamak ve tümörün bulunduğu bölgeye göre boyundan ya da belden aşağı felç riskiyle karşı karşıyadır.
Omurilik tümörü metastaz yapar mı?
Omurilik içinde gelişen tümörler genellikle metastaz yapmazlar. Çocukluk çağı bazı beyin tümörleri beyin omurilik sıvısının dolanım yolu üzerindeyse omuriliğe doğru tümör akışı olabilir. Ancak omuriliğin kendinden kaynaklana tümörler genellikle metastaz yapmazlar.
Omurga ve omurilik tümörü bacak ağrısı yapar mı?
Omurga ve omurilik tümörünün ilk belirtisi genellikle bacak ağrısı veya bacaklarda kuvvetsizlik olarak ortaya çıkar. Gerekli tedavinin uygulanmadığı durumlarda zaman içerisinde sorun her iki bacağa da yayılabilir.
Omurga ve omurilik tümörü baş ağrısı yapar mı?
Omurga ve omurilik tümörlerinin yarattığı şikayetlergenellikle tutulum gösterdiği bölgeyle ilgilidir. Bu nedenle omurga ve omurilik tümörleri baş ağrısına neden olmazlar.
Omurilik kanseri evreleri nelerdir?
Omurga ve omurilik tümörlerinin evrelemesi diğer kanserlerde olduğu gibi genel olarak 4 evredir.
Omurga ve omurilik tümörü felç yapar mı?
Omurga ve omurilik tümörleri felce neden olabilmektedir. Özellikle tedavi edilmeyen veya tedavisinde geç kalınan omurga ve omurilik tümörleri zaman içerisinde felce neden olabildiği gibi aniden gelişerek de felç yapabilirler. Omurga ve omurilik tümörünü bulunduğu bölgeye göre felç boyundan aşağı ya da belden aşağı şekilde gelişebilir.
Omurga ve omurilik tümörü fizik tedavi uygulanır mı?
Omurga ve omurilik tümörlerinin tedavisinde destekleyici olması bakımından fizik tedavi uygulanabilir. Ameliyattan sonra hastalarda el veya ayaklarında fonksiyon kaybı yaşanmışsa fiziksel tedavi ile olumlu sonuçlar alınabilmektedir.
Omura ve omurilik tümörü ışın tedavisi uygulanır mı?
Omurga ve omurilik tümörü tedavisinde radyoterapi yani ışın tedavisi kullanılabilir. Bu hastanın ve tümörün durumuna göre farklılık gösterebilir. Bazı hastalarda cerrahi işlem öncesi radyoterapi kullanılırken bazı hastalarda ameliyat sonrası tercih edilebilir. İleri teknoloji radyoterapi cihazları ile olumlu sonuçlar alınabilmektedir.
Omurga ve omurilik tümörü ilaç tedavisi uygulanır mı?
Omurga ve omurilik tümörü tedavisinde iki şekilde ilaç kullanmak mümkündür. Tedavi planlamasında kemoterapi uygulanacaksa bu konuda uzman onkoloğunvereceği ilaçları yanı sıra yaşanan ağrılara yönelik de ilaç kullanılabilir.
Omurga ve omurilik tümörü kan tahlilinden belli olur mu?
Genellikle metastaz kaynaklı olan omurga tümörleri kan tahlilinden belli olabilir ancak omuriliğin kendisinden kaynaklanan tümörler kan tahliliyle belli olmamaktadır. Bu tümörlerde teşhis için Manyetik Rezonans (MR), Bilgisayarlı Tomografi (BT) gibi radyolojik yöntemler kullanılır.
Omurga ve omurilik tümörü tekrarlar mı?
Genetik yatkınlığı olan bazı iyi huylu omurilik tümörleri tekrarlar. Kötü huylu tümörler de bulunduğu bölgede tekrarlayabilir.
Omurga ve omurilik tümörü hastalarında ağrılar için neler yapılabilir?
Omurga ve omurilik tümörleri hem ameliyat öncesi hem de ameliyat sonrası kuvvetli ağrı kesicilerle ağrı kontrol altına alınmaya çalışılır. Ancak bazı hastalarda ağrı kesiciler ile giderilemeyen ağrılar için ağrıya neden olan sinirin kesilmesine dayanan cerrahi işlemler uygulanabilir. Hasta bu durumda normal hayatına devam edebilmekte ancak ağrıyı hissetmemektedir.
Sağlık Destek Sitesi tarafından hazırlanmıştır.
Güncelleme Tarihi : 23 Ekim 2024
Yayınlanma Tarihi: 11 Ağustos 2021
Sağlık Destek Sitesi
Sağlık kütüphanesi içeriklerimiz yalnızca bilgilendirme amaçlı ve kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmıştır. Sağlığınızla ilgili tüm sorularınız, endişeleriniz, teşhis veya tedavi için mutlaka doktorunuza veya sağlık kuruluşuna başvurunuz.