Sertleşme(ereksiyon) çiftler arasındaki cinsel ilişkinin sağlıklı bir şekilde yürümesi için hayati önem taşıyor. Ancak 40 yaş altı erkeklerde %5-20 arasında, 40 yaş üstü erkeklerde ise %25-50 oranında sertleşme bozuklukları görülebiliyor. Yaş, hastalıklar, diyet, stres, sigara, alkol kullanımı ve obezitenin neden olduğu sertleşme bozuklukları kişinin sosyal ve psikolojik hayatında olumsuzluklara neden olabiliyor. İlişki esnasında penisin yeterince sertleşmemesi veya sertleşmenin sürdürülememesi, cinsel istekte azalma ve orgazm bozukluklarına neden olabilen bozukluklar alanında uzman hekimlerin kontrolünde tedavi edilebiliyor. Sağlık Destek Sitesi Şişli Hastanesi Üroloji ve Androloji Bölümü’nden Doç. Dr. Fatih Yanaral, erkeklerde görülen sertleşme bozukluklarının nedenleri, belirtileri ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi verdi.
Erkeklerde görülen ve cinsel yaşamını olumsuz etkileyen sertleşme bozukluğu, penisin sağlıklı bir cinsel ilişkiye yetecek düzeyde sertleşmemesi ya da bu sertleşmenin devam ettirilememesi olarak tanımlanır. Bu rahatsızlığı yaşayan erkekler, peniste yeterli sertleşme sağlayamaz ve başarılı bir cinsel birleşme gerçekleştiremez.
Erkeklerde görülen sosyal ve psikolojik problemlere neden olan sertleşme bozukluğu cinsel ilişkiyi sağlayacak yeterli sertleşmenin olmaması durumudur. İlişkide sorunlar yaşanmasına neden olabilen sertleşme bozukluğunun en önemli belirtileri şunlardır;
Sertleşme bozukluğu çiftler arasındaki cinsel yaşamı etkileyen önemli bir rahatsızlıktır. Erkeklerde sertleşme bozukluğuna neden olabilecek birçok faktör bulunmaktadır. Sertleşme bozukluğunun nedenleri fiziksel ve psikolojik etkenler olarak sınıflandırılır.
Sertleşme bozukluğu fiziksel veya psikolojik nedenlere bağlı gelişebilir. Fiziksel nedenler şunlardır;
gibi nedenler penise giden kan akışını bozarak sertleşme sorununa neden olur.
Sertleşme bozukluğunun gelişmesinde fiziksel etkenler dışında psikolojik nedenler de yer almaktadır. Beyin, cinsel heyecan ve duygulardan başlayarak bazı fiziksel durumları tetikleme konusunda önemli bir rol oynar. Sertleşme bozukluğuna neden olan psikolojik problemleri şöyle sıralamak mümkündür:
Sertleşme sorunu erkeklerde her yaşta görülebilir. Ancak ileri yaşta görülme sıklığı daha da artar. 40 yaş üstü erkeklerde bu oranın %50’ye kadar çıkabileceği belirlenmiştir. 40 yaş altı erkeklerde sertleşme sorunu %5-20 iken 40 yaş üzeri erkeklerde %25-50 oranına çıkabilir. Daha yaşlı erkeklerde ise oran yükselmektedir. Yaş dışında risk faktörleri olan erkeklerde görülme sıklığı artmaktadır. Bu riskler arasında; sigara içmek, hipertansiyon ya da diyabet hastalığı, kalp hastalığı olmak, obezite, ameliyat ve travma öyküsü sıralanabilir.
Erkeklerde gelişen sertleşme bozukluğu, kişinin yaşamını ve ilişkilerini doğrudan etkiler. Sertleşme bozukluğundan kaynaklanan olumsuz durumlar ise şunlardır;
Cinsel hayat sorunları: Yeterli sertleşmeyi sağlayamayan veya sürdüremeyen erkeklerde cinsel hayat sorunları gelişir.
Özgüven kaybı: Kişinin sağlıklı bir cinsel ilişki sağlayamaması özgüven kaybına neden olur. Bu durum duygusal sorunları beraberinde getirir.
İlişki sorunları: Sertleşme sorunu yaşayan erkekler partnerleriyle iletişim sorunları yaşayabilir. Kişinin kendisini ve partnerini tatmin edememe düşüncesine kapılması ile parteriyle olan ilişkileri sosyal olarak da zarar görür.
Psikolojik sorunlar: Sertleşme sorunu yaşayan erkeklerin anksiyete, depresyon gibi psikolojik sorunlara daha yatkın olur.
Sertleşme bozukluğu tanısı için en önemli konu hasta öyküsüdür. Hastanın ilişki sırasında yeterli penis sertliği sağlayamaması veya bu sertliği koruyamaması, cinsel birliktelikten zevk alamaması, orgazm sorunları yaşaması, cinsel ilişki sayısında azalma yaşaması, bozulmuş boşalma fonksiyonları yaşadığını anlatması sertleşme bozukluğunu tanısında önemli veriler oluşturur.
Sertleşme bozukluğunun altında yatan sebepleri öğrenmeden önce doktorun size hem ilişki hem de cinsel hayatınızla ilgili bazı sorular sorması olasıdır. Altında yatan fiziksel nedenleri öğrenmeden önce bu sorulara vereceğiniz cevaplar teşhis süreci açısından önemlidir.
Sertleşme bozukluğu ön tanısı ile değerlendiren hastaya uzman hekim tarafından fizik muayene de yapılır. Penisin yapısı, testis boyutları, kıllanma seviyesi değerlendirilir. Gerekli durumlarda testosteron, kolesterol, kan şekeri, hormon değerlerini incelemek amacıyla kan testi alınır. İleri incelemede penise giden damarların yapısını değerlendirmek amacıyla da Doppler Ultrasonografi kullanılabilir.
Sertleşme bozukluğu tedavi edilemez bir hastalık değildir. Konusunda uzman hekimlerce doğru şekilde yönetilen hastalık başarılı bir şekilde tedavi edilebilmektedir. Sertleşme bozukluğu tedavisinde ilk aşama hastanın yaşam tarzında değişikliklere gitmesiyle başlar. Sertleşme bozukluğunun tedavi yöntemleri şunlardır;
Sertleşme bozukluğu olan hastalar ilk aşamada yaşam tarzında değişikliklere gitmelidir. Egzersiz, diyet, sigara ve alkolden uzaklaşma gibi değişimler sertleşme üzerine olumlu etkilidir. Çeşitli ilaç ve takviye ürünler ile bu sorun tedavi edilebilir. Ayrıca evde uygulanabilen self-ESWT uygulaması özel bir cihazla hastanın penisine şok dalgaları vermesi ile penise giden kanlanmanın arttırılmasına neden olur ve sertleşme sorununa olumlu etki eder.
Sağlıklı bir diyet programı normal bir cinsel fonksiyon için önemlidir. Sertleşme fizyolojisinde bulunan vitamin, mineraller içeren gıdalar sertleşmeyi arttırabilir. Ancak ciddi bir sertleşme bozukluğu için sadece gıda takviyeleri yeterli olmayacaktır. Basit bir sertleşme problemi yaşayan hastalara badem, ceviz, yumurta, kırmızı et, bitter çikolata ve istiridye gibi besinler olumlu etki sağlayabilir;
Erkeklerde sertleşme bozukluğu sık rastlanan bir durumdur. Bu rahatsızlık alanında uzmanı hekimlerce yönetimi oldukça önemlidir. Erkek sertleşme bozukluğu ile ilgilenen bölüm ürolojidir. Üroloji bölümünün cinsel sağlık sorunları ile ilgilenen yan branşı ise androlojidir. Tüm üroloji hekimleri androloji konusu ile ilgilenmemektedir. Konusunda uzman bir ürolog veya androloji ile ilgilenen bir hekim ile sertleşme sorununa çözüm sağlamak mümkündür.
Ereksiyon penisin sertleşmesi durumudur. Penis içerisindeki süngerimsi dokularda bulunan kan damarları genişleyerek kan dolar ve sertleşme gerçekleşir. Cinsel uyarılar, hormonlar ve sinir sisteminin iş birliğiyle penis ereksiyonu sağlanır. Ereksiyon cinsel birliktelik sırasında penetrasyonu sağlamaya yarar ve cinsel tatmin açısından önemlidir.
Güncelleme Tarihi : 25 Nisan 2024
Yayınlanma Tarihi: 14 Nisan 2023
Sağlık Destek Sitesi
Sağlık kütüphanesi içeriklerimiz yalnızca bilgilendirme amaçlı ve kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmıştır. Sağlığınızla ilgili tüm sorularınız, endişeleriniz, teşhis veya tedavi için mutlaka doktorunuza veya sağlık kuruluşuna başvurunuz.