Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

🥵 Ter Alerjisi Nedir? Ter Alerjisi Belirtileri

Oluşturulma tarihi: 27.02.2025 09:16    Güncellendi: 27.02.2025 09:16

Ter Alerjisi Nedir? Ter Alerjisi Belirtileri

Ter alerjisi,  arasında sıklıkla karşılaşılan bir sağlık sorunudur. Kişilerin belli bir aktivite yapmasının ardından ya da günlük işlerini yaparken harcadığı efordan sonra terlemesi ile ortaya çıkan bu durum, tüm yaş gruplarında görülebilir.

Ter alerjisi, kolinerjik ürtiker olarak bilinir ve vücut ısısının artması ile meydana gelir.

Ter Alerjisi Nasıl Anlaşılır?

Ter Alerjisi Nasıl Anlaşılır?

Vücut ısının artması ve  ile meydana gelen bir ürtiker türü olan bu sağlık sorunu, bazı vakalarda ısı çarpması olarak da adlandırılır.

Genellikle yapılan egzersizlerden sonra ortaya çıkan bu sağlık sorunu, düşük seviyelerde seyrediyor ise birkaç saat içerisinde kendiliğinden geçebilir.

Ancak bu sağlık sorunu nadir de olsa ciddi sorunlara neden olabilmektedir.

Vücut sıcaklığının artmasına neden olan bazı durumlar ve kişilerin tere karşı alerjisinin olduğunu gösteren tetikleyiciler şu şekilde sıralanabilir;

  •  yaptıktan sonra kişilerin rahatsızlık yaşaması
  • Sıcak banyo ve duşların kişiyi olumsuz yönde etkilemesi
  • Yüksek ateşin semptomlarının farklılık göstermesi
  • Kapalı pansumanların kişiyi rahatsız etmesi
  • Baharatlı yiyeceklerin tüketilmesinden sonra kişilerin sorun yaşaması
  • Duygusal  seviyesinin artması ile kişilerin fiziki semptomlar yaşayarak rahatsızlık duyması

Aynı zamanda kolinerjik ürtiker rahatsızlığına sahip olan kişilerde; dermografizm,  ya da basınçlı ürtiker gibi farklı fiziksel ürtikerlerin görülme olasılığı da oldukça yüksektir.

Bu sağlık sorunlarının yaşanması da yine ter alerjisinin olduğunu gösterebilir.

Ter Alerjisi Belirtileri Nelerdir?

Ter alerjisi belirtileri genel olarak terlemeden sonra hızlı bir şekilde kendini gösterir.

Hafif olarak ortaya çıkan semptomlar, zamanın ilerlemesi ile daha şiddetli bir hale gelebilir. Ter alerjisinin belirtileri ilk olarak göğüs ve boyun bölgesinde kendini gösterir. Ardından vücudun geneline yayılır.

Ancak cilt yüzeyi ile ilgili olmayan belirtiler de yine bu sağlık sorunu neticesinde kendini gösterebilir.

Ter alerjisine ait belirtiler genel olarak şu şekilde sıralanabilir;

  • , yanma, karıncalanma ve sıcaklık hissinin yaşanması
  • Kızarıklık oluşumları ve bu kızarıklıkların kaşıntıya neden olması
  • Cilt yüzeyinde meydana gelen küçük kabarık yumruların görülmesi
  • Şiddetli alerjilerde baş ağrısı, tükürük salgısı, çarpıntı, bayılma, nefes darlığı, hırıltılı solunum, karın bölgesinde kramplar ve ishal meydana gelir

Nadiren de olsa kolinerjik ürtiker vakalarında anafilaksi gibi hayatı ciddi anlamda tehdit eden reaksiyonlar da görülebilir.

Anafilaksi acil tıbbi müdahale gerektiren bir durumdur ve bu durumun belirtileri arasında şu semptomlar yer alır;

  • Nefes almada zorluk yaşanması
  • Hırıltılı solunum
  • Mide bulantısı

  • Baş ağrısı

Ter Alerjisi Nasıl Geçer? Ne İyi Gelir?

Ter Alerjisi Nasıl Geçer? Ne İyi Gelir?

Ter alerjisi gibi kişilerin yaşam kalitesini düşüren ve aynı zamanda bu sağlık sorunun şiddetli olması durumunda, kişilerin kendilerini terleten aktivitelerden uzak durması gerekir.

Aynı zamanda mümkün olduğunca serin ortamlarda bulunması ve bu sağlık durumunun geçmesi için uzman hekimlerin verdiği ilaçların düzenli kullanılması gerekir. 

Terlemenin önüne geçilmesi için alınabilecek önlemlerin yetersiz kalması halinde ise yine uzman hekimlerin tavsiyeleri ile kişilerin cerrahi operasyon seçeneklerini değerlendirmesi de yine bu sağlık durumunun tedavi sürecine dahil edilebilir bir seçenek olarak karşımıza çıkar.

Ter Alerjisi Tedavisi

Ter alerjisi teşhisi konulması için uzman hekimler belli başlı tetkiklere başvurur. Bu tetkiklerden sonra uzman hekimler tarafından önerilen tedaviler, kişilerin alerjilerinin hangi düzeyde olduğuna göre değişir.

İlk olarak kişilerin günlük yaşamlarında, kendilerini çok fazla terletecek aktivitelerden uzak durması beklense de bu pek de mümkün değildir.

Bu nedenle belirtilerin şiddeti baz alınarak hekimler tarafından antihistamin olarak bilinen ilaçlar reçete edilir. 

Alerji uzmanları, kendilerine başvuran hastalara bu ilaçları nasıl ve hangi dozda kullanması gerektiğini açıklar.

Ancak bu aşamada dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, bu ilaçların uzman hekimlerin kontrolünde kullanılmasıdır.

Aksi halde gereksiz ilaç kullanımına bağlı farklı sağlık sorunlarının yaşanması kaçınılmaz olacaktır. 

Alerji durumumun şiddetine göre alerji uzmanları, bir adrenalin otoenjektörü de reçete edebilmektedir. Adrenalin otoenjektörü, ter alerjisinin şiddetli olduğu durumlarda kullanılması gereken bir ilaçtır.

Hekimler tarafından bu ilacın kullanılması uygun görülür ise kullanım şekli ve hangi durumlarda kullanılması gerektiği kişilere ayrıntılı bir şekilde aktarılmaktadır.

Gebelikte Ter Alerjisi Nasıl Olur? Bebeğe Geçer mi?

Gebelik döneminde kolinerjik ürtiker sorunu ile karşılaşılması, diğer alerjik durumlar gibi anne karnındaki bebeğe zarar vermez.

Alerjinin kendisi, anne karnındaki bebeğe zarar vermese de yine kişilerin son derece dikkatli olması gerekir. 

Alerjiye bağlı meydana gelen semptomların şiddetlerinin yüksek olması halinde hem anne adayının hem de anne karnındaki bebeğin hayati riski oluşabilir.

Özellikle ter alerjisinin anafilaksi riskinin olduğu göz önüne alınırsa, bu durumda anne adaylarının her türlü önlemi alması ve kendi sağlığı ile bebeğin sağlığını koruması gerekir.

Ter Alerjisi Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Ter Alerjisi Kaç Saat Sonra Belli Olur?

Kolinerjik ürtikere bağlı olarak gelişme gösteren semptomlar, terlemenin meydana gelmesinin ardından oldukça hızlı bir şekilde kendini gösterebilir. Bu durumda kişiler ilk olarak göğüs bölgesinde ve boyun bölgesinde sorunlar yaşamaya başlar. Ter alerjisine bağlık olarak gelişen semptomlar, ortalama olarak seksen dakika boyunca devam edebilir. Semptomların şiddetli olması ve belli bir sürenin üzerinde devam etmesi halinde ise kişilerin en yakın sağlık kuruluşlarının acil servislerine başvurması gerekir.

Ter Alerjisi Hangi Tahlille Anlaşılır?

Kişilerin vücut ısının artmasının ardından belli başlı sağlık sorunları yaşaması halinde, uzman hekimlere başvurması ve gerekli muayene ile tetkikleri yaptırması gerekir. Kişinin yaşam kalitesinin düşmesine neden olan bu sağlık durumunun teşhis edilmesi için üç farklı test uygulanır. Bu testler şu şekilde sıralanabilir;

  • Pasif Isınma Testi: Bu test ile vücut sıcaklığı ılık su ya da arttırılmış oda sıcaklığı ile yükseltilir. Uzman hekimler, artan ısıya maruz kalındığında vücudun bu duruma verdiği tepkileri gözlemler
  • Metakolin Deri Yüklemesi Testi: Bu testte uzman hekimler hastalara metakolin enjekte eder ve bu duruma karşı vücutta bir reaksiyonun meydana gelip gelmediğini gözlemler
  • Egzersiz Yükleme Testi: Uzman hekimler tarafından hastalara bazı egzersizler yaptırılır ve ardından kolinerjik ürtiker belirtileri gözlemlenir. Test sırasında başka tıbbi cihazlar ile de vücudun farklı değerleri ölçülebilir

Ter Alerjisi Öldürür mü?

Kolinerjik ürtikerin düşük ya da orta seviyelerde seyretmesi nedeni ile kişilerin hayatını kaybetmesi söz konusu değildir. Ancak yine de bu durumdan rahatsızlık yaşayanların uzman hekimlere başvurması ve gerekli tedaviye başlaması son derece önemlidir. Nitekim bu sağlık sorunu,  geçirilmesine neden olabilir. Bu durum da kişilerin hayatını kaybetmesine neden olabilecek bir sağlık sorunudur.

Ter Alerjisi Evde Tedavisi Nasıl Olur?

Bu sağlık sorunun evde tedavisinin gerçekleşmesi pek mümkün değildir. Ancak yine de düşük seviyelerde bir alerjik reaksiyon söz konusu ise kişinin ılık duş alması, soğuk ortamlarda bulunması ve birkaç saat içerisinde semptomların geçmesini beklemesi tercih edilebilir. Bunun haricinde, ilgili sağlık sorunu nedeni ile uzman hekimlerin önerdiği ilaçlar var ise düzenli olarak kullanılması gerekir.

Ter Alerjisi Kaç Günde Geçer?

Tere karşı alerjik reaksiyonların yaşanması, normal şartlar altında seksen dakika gibi bir sürede sona erer. Ancak yaşanan semptomların şiddetli olması ve durumun anafilaksi yaşanmasına kadar uzaması, iyileşme sürecini de uzatacaktır. Bu süreç tamamen kişilerin alerjilerinin seviyesine bağlı olarak değişiklik göstermektedir.

Ter Alerjisi Baş Ağrısı Yapar mı?

Ter alerjisine bağlı olarak meydana gelen semptomlar arasında baş ağrısı yer alır. Bu durum, kişinin vücut ısının artmasına bağlı olarak meydana gelebilir. Düşük seviyelerde bir reaksiyon yaşanıyor ise kişilerin soğuk kompres yapması ve ılık duşa girmesi baş ağrısının geçmesine yardımcı olabilir.

Ter Alerjisi Ateş Yapar mı?

Ateş, kolinerjik ürtikerin meydana gelmesine neden olan bir durumdur. Kişinin vücut ısının artması ile bu sağlık sorunu kendini göstermeye başlar. Bu durumda ateş hem bu hastalığa neden olan bir durum hem de hastalığın en çok görülen semptomlarından biri olarak kabul edilir.

Ter Alerjisi Sonrası Beslenme Nasıl Olmalı?

Kolinerjik ürtiker sorununa sahip olan kişilerin genel olarak çok sıcak gıdaları tüketmemesi gerekir. Bunun yanı sıra baharatlı gıdaların tüketiminden de uzak durması son derece önemlidir. Bunların yanı sıra uzman hekimler tarafından önerilen bir beslenme programı var ise kişilerin muhakkak bu programa uygun bir şekilde beslenmesi gerekir.







Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.