Kaju genellikle bir kuruyemiş olarak bilinir. Fakat kaju aslında bir bitki olarak geçer.
Sakız ağacıgiller familyasının bir üyesi olan kaju ilk başlarda Brezilya'da yetiştirilmiş ve Portekizliler tarafından dünya geneline tanıtılmıştır.
Ekvator çevresinde çok sık rastlanan kaju bitkisi birçok kişi tarafından sevilerek tüketilir. Her ne kadar ile öne çıksa da bazı kişilerde kaju alerjisi semptomları oluşabilir. Bu durumda asla tüketilmemesi gerekir.
Kajunun varlığı, 16. yüzyıl dönemine kadar dayanır. Bu dönemde Portekizliler, Brezilya'yı işgal etmiştir. İşgal edilen bölgede bulunan kaju ağacının keşfi ile herkes bu bitkinin varlığını öğrenmiştir.
Geçmiş dönemlerden günümüze kadar varlığını sürdürmüş olan bu kaju bitkisinin, insan sağlığı üzerinde birçok olumlu faydası olduğu da gözlemlenmiştir.
Kaju bir meyve olarak da adlandırılır. Bu meyvenin çiğ ya da pişmiş şekilde tüketilmesi mümkündür. Her iki tüketim şeklinde de kişiye fayda sağlar. Tropik meyveler arasında da yer alan kaju, göz sağlığından diş sağlığına kadar fayda sağlar.
Tüketimi çok faydalı olan bu besine karşı alerjik bir hastalığı olan kişilerin ise kaju tüketiminden kaçınması gerekir. Kaju alerjisi olan kişiler, faydasından çok ile karşı karşıya kalır.
Bu durumda da kaju alerjisi belirtileri ortaya çıkmaya başlar.
Kişide gözlemlenen kaju alerjisi semptomları ise oldukça zararlı hale gelebilir. Kişinin sağlığı ciddi ölçüde zarar görebilir.
Bu nedenle alerji hastalıklarında, alerjen besinlerin tüketilmemesi gerekir. Bazı kişiler alerjik belirtileri göze alarak alerjisi olan şeyleri tüketmeye devam eder.
Bunun nedeni ise besini tüketmeyi seviyor olması ve alerji belirtilerinin hafif görülmesidir.
Fakat bu noktada dikkat edilmesi gereken bazı konular vardır. Tıp alanında da maruz bırakma ile alerjik hastalıkların tedavi edilme imkanı vardır ancak bu doktor gözleminde gerçekleştirilir.
Kişi kendi kendine bu tip bir harekette bulunduğu takdirde, ilerleyen zamanlarda çok şiddetli bir hale gelebilir.
Kaju alerjisi, kabuklu yemiş alerjisi ile benzer bir sağlık problemidir.
Bebeklerde kaju alerjisine rastlanılabildiği gibi yetişkinlerde kaju alerjisi görülme ihtimali de vardır. Her alerji, doğuştan var olmaz. Bazı kişilerde alerji hastalıkları ilerleyen yaşlarda da ortaya çıkmaya yatkındır.
Kaju alerjisi aynı zamanda genetik aktarıma bağlı olarak çocuklara da geçebilir. Ağaç yemişlerine karşı olan alerjiler, ciddi semptomlara yol açabilecek kadar tehlikeli bir hal alabilir.
Bu nedenle çocuklarda ya da yetişkinlerde kaju alerjisi görülmesi halinde, direkt olarak sağlık kuruluşları ziyaret edilmelidir.
Ortaya çıkan belirtilere bağlı olarak alerji testleri uygulanmalıdır. Bu işlemler neticesinde kişinin alerji hastalığı ile ilgili kesin bir tanı konulması mümkün hale gelir.
Bu tip alerjik rahatsızlıklarda kişiler ilk başta gün içerisinde tüketmiş oldukları farklı besinlere bağlı olarak hassasiyet gösterdiklerini düşünebilir.
Bu durumların ihmal edilmemesi gerekir.
Kişiler farklı bir besinlerden dolayı belirtisi gösterebilir. Ancak hangi besine karşı alerjik reaksiyon gösterildiğini öğrenmek gerekir. Her alerji hastalığının kişide bıraktığı etkiler aynı şekilde değildir.
Kaju alerjisi belirtileri herkeste aynı şekilde ortaya çıkmayabilir. Bazı kişilerde birkaç belirti aynı anda görülebilirken bazılarında ise tek bir belirti de görülebilir. Bu durumlar tamamen kişinin bağışıklık sistemine ve vücut direncine bağlıdır.
Genel olarak bilinen kaju alerjisi belirtilerinin şu şekilde sıralanması mümkündür. Kaju alerjisi;
Kaju alerjisi neden olur ve kaju alerjisi nasıl anlaşılır gibi soruların yanıtları, alerji hastaları tarafından merak edilen konulardır.
Kaju alerjisi, kabuklu kuruyemişlere ve ağaç kuruyemişlerine alerjisi olan kişilerde görülebilen bir alerji türüdür. Çapraz reaksiyona bağlı olarak kaju alerjisinin ortaya çıkması mümkündür.
Aynı zamanda bu tip alerji hastalıkları doğuştan da var olabilir. Aile geçmişinde kaju alerjisi olan bir kişide, kaju alerjisi görülme riski yüksektir.
Kaju alerjisinin anlaşılması ise genellikle alerji testleri ile mümkündür. Fakat kişilerin kaju tüketimi sonrasında bazı semptomlar gösteriyor olması da kişinin kendisinde alerjik bir problem olduğunu anlamasını sağlar.
Kişilerin direkt olarak kendilerine teşhis koyması ya da kendilerindeki alerjinin nedenini anlaması biraz zordur.
Gün içerisinde tüketilen farklı bir besine karşı o anda reaksiyon gösteriliyor olabilir. Bazı alerji türlerinde kişi besini tükettiği an alerji belirtileri görülmeye başlanır.
Fakat bu durum yine kişiden kişiye değişir. Bir besini tükettikten saatler sonra dahi alerji belirtilerinin ortaya çıkması mümkündür.
Bu durumda kişi kaju yediği an belirti göstermeye başlayabilir. Aynı zamanda da farklı bir alerjen besinin reaksiyonları o anda ortaya çıkmış olabilir.
Bu gibi durumlarda kaju alerjisinin anlaşılabilmesi için en uygun yöntem sağlık kuruluşlarında yaptırmaktır.
Kaju alerjisi hem yetişkinlerde hem de bebeklerde görülebilen bir alerji türüdür. Kişi direkt olarak bu alerjiye sahip bir şekilde dünyaya gelebilir.
Alerji hastalıklarının nesilden nesle aktarılma riski bulunur.
Bebeklerde kaju alerjisinin olması halinde, bebeklerin kaju tüketmemesine dikkat etmek gerekir. Aynı zamanda içinde kaju olan herhangi bir besinin de bebeklere yedirilmemesinde fayda vardır. Alerji hastalıklarına bağlı olarak ortaya çıkan belirtiler, bebeklerde daha şiddetli bir şekilde görülebilir.
Bu nedenle bebeğinizde herhangi bir gıda alerjisi varsa daha dikkatli olmanız gerekir.
Alerji hastalıklarının direkt olarak ortadan kaldırılması için uygulanan bir tedavi yöntemi yoktur. Bazı durumlarda maruz bırakma yöntemine başvurulabilir.
Bu yöntem sadece yetişkin bireylere uygulanır. Maruz bırakma işleminin yapılabilmesi için kişinin hafif alerji belirtilerine sahip olması gerekir.
Şiddetli belirtilere sahip kişilerde bu işlemin uygulanması çok sık tercih edilen bir yöntem değildir.
Maruz bırakma işlemi ile kişilere belirli oranlarda kaju verilir. Belirtilere bağlı olarak kişiye verilen kaju miktarı arttırılır.
Belirtiler ortadan kalkana kadar bu işleme devam edilir. Böylelikle kişinin vücudu bu besine alışır ve bağışıklık kazanır. Bu tedavi yönteminin ise doktor kontrolünde yapılması gerekir.
Maruz bırakma işlemini doktor onayı olmadan kendi başınıza denemeniz, farklı sağlık problemlerinizin ortaya çıkmasına ve hatta hayatınızı kaybetmenize neden olabilir.
Kişilere kaju alerjisi tanısı konulabilmesi için ilk olarak fiziksel muayene olunması gerekir. Bu fiziksel muayenede kişide görülen belirtiler değerlendirilir. Daha sonrasında ise alerji testlerine başvurulur. Alerji testlerinin bilinen ve bilinmeyen bazı farklı türleri olabilir. Fakat günümüzde en sık uygulanan alerji testi, cilt üzeri iğne testidir. Cilde yapılan minik iğneler yardımı ile kişinin alerjisi tespit edilir. Bu süreçte kan tahlili de hastalardan talep edilebilir.
Kaju alerjisi, gebelik sürecindeki kişilerde aniden ortaya çıkabilir. Genellikle diğer kişiler ile aynı belirtiler görülür. Fakat bu süreçte kişinin daha hassas olmasından kaynaklı olarak, kişiler belirtilerden daha fazla etkilenebilir. sürecindeki kişilerin alerjen besin tüketiminden kaçınması gerekir.
Doktor onayı olmadan bu tip gıdaların tüketilmesi, alerjik reaksiyonları ortaya çıkarabilir. Kaju alerjisinin şiddetli belirtiler göstermesi halinde hem annenin hem de bebeğin zarar görme ihtimali vardır.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.