GGT nedir kan tahlili için en yaygın cevap vücut için çok önemli enzimler arasında yer almasıdır. Tahlillerde GGT olarak ifade edilen parametrenin açılımı "Gama Glutamil Transferaz" olarak bilinir. GGT bir karaciğer enzimidir. Çünkü ağırlıklı olarak karaciğerde bulunur. Ancak vücudun diğer bölümlerinde de yer alır.
Karaciğerde bir yıkım ve hasar meydana geldiğinde vücut GGT salgılar. Daha sonrasında salgılanan GGT kana karışır. Moleküllerin hareket edebilmesi için çalışan GGT, katalizör görevi görür. Vücuttaki glutamik asit moleküllerini birbirine bağlar ve protein sentezine yardımcı olur.
GGT nedir kan tahlili sorusunun önemi ise karaciğerdeki sorunları ortaya çıkarabilmesidir. Çünkü üretilen gama glutamil transferaz enzimi, karaciğerde bir sorun olduğunda salgılandıktan sonra kana karışır ve tahlillerde de kendini gösterir. Kan tahlillerinde GGT parametresi; kişinin sadece karaciğer sağlığıyla ilgili değil aynı zamanda dalak, pankreas, böbrek, safra kesesi ve kemikler içindeki sorunlarıyla ilgili de ipuçları taşır.
Bu kan tahlili, bazı tedavilerin vücuttaki tepkimeleri incelenmek istendiğinde, ALP, LDH, AST ve ALT enzimlerinin yüksek çıkması durumunda istenebilir. Ancak diğer enzim oranlarıyla birlikte değerlendirilir. Hücre içi iletişim, safra üretimi, taşıma gibi önemli görevleri olan GGT enzimi, düzenli olarak takip edilmeli ve karaciğerle ilgili çeşitli şikayetler ya da teşhisler varsa kan tahliline başvurulmalıdır.
GGT nedir kan tahlili konusuyla ilgili olarak uzmanlar tarafından belirlenmiş bir referans aralığı vardır. Bu referans aralığı sağlıklı bir bireyin kanında bulunması gereken GGT enziminin oranını belirtir. Fakat referans aralığı test üreten firmaların farklı ifadelerine göre değişebilir ve hastanın öyküsü, yaşı, hastalıkları, kullandığı ilaçlar, cinsiyeti gibi kriterlere bağlı olarak da esnetilebilir.
Gama glutamil transferaz için olması gereken normal değer;
Kişinin yetersiz beslenmesi ve sağlıksız bir yaşam biçimini benimsemesi GGT kan tahlili sonuçlarını olumsuz anlamda etkiler. Fakat GGT enziminin kandaki oranı tek başına bir hastalık teşhisi koymak için gerekli veriyi içermez. Testin ardından ek tetkikler talep edilebilir ve diğer enzimlerin durumu da detaylı olarak incelenebilir.
GGT, karaciğer içinde bir hasar meydana geldiğinde üretildiği için genellikle kanda yüksek çıkmaması daha iyidir. Fakat bu GGT düşüklüğü için endişelenmemek gerektiği anlamına gelmez. GGT, belirtilen referans aralığı içinde belli bir düzeyde kalmalıdır. Çeşitli nedenlere bağlı olarak GGT seviyesinde düşüş görülebilir. Bunlardan bazıları aşağıdaki gibidir:
GGT düşüklüğü önlem alınmadığı ya da tedavi edilmediği takdirde ciddi boyutlara ulaşabilir. Bu hastanın yaşam kalitesini doğrudan etkileyebileceği gibi karaciğer ve safra kanalları gibi bölgelerde de sağlık sorunlarının artmasına neden olabilir. GGT düşüklüğü doktor kontrolünde takip edilmeli ve ideal seviyeye getirilmelidir.
Nadir görülen bir durum olsa da hasta doktor tavsiyelerine uyarak sağlığını koruyabilir. GGT seviyesindeki düşüklük bazı genetik sorunlara işaret edebilir. Bu sebeple diğer enzimlerin oranı da kontrol edilmelidir.
Düşük oranların aksine GGT seviyesinin arttığını görenler için kan tahlilinde GGT yüksekliği nedir sorusuna verilebilecek ilk cevap şudur: GGT enzimi için genelde tehlikeli olabilecek durum, kandaki oranının yüksek çıkmasıdır. Çünkü GGT, bir sorunun varlığında üretilir ve kana öyle karışır. Bu yüzden altta yatan hastalıkların araştırılması çok önemlidir.
GGT yüksekliği nedenleri şu şekilde sıralanabilir:
GGT yüksekliği bu gibi nedenlere bağlı olarak gelişse de erken teşhis sayesinde kontrol altına alınabilir. Hasta düzenli ve dengeli beslenmeli, vitamin ve mineral eksikliklerini gidermelidir.
GGT nedir kan tahlilide GGT yüksekliği kişide karın ağrısı ve şişliği, idrarda koyu renk, kilo kaybı, iştahsızlık, yorgunluk, dışkıda açık renk görme, sararan bir cilt, gözlerin içinde sararma gibi şikayetlere neden olabilir.
Bu şikayetleri değerlendiren hekimler, GGT seviyelerinde de düşüş gördüklerinde hastaya uygun tedavi planının uygulanmasını talep ederler. GGT değerlerindeki yükseliş önemli sorunların sebebi olabileceği için kontrol altına alınması ve normal düzeylere indirilmesi çok önemlidir.
GGT nedir kan tahlilide öğrenebilmek öncelikle doktor randevusu oluşturmalısınız. Doktorunuz muayene sonrasında gerek görürse bu tahlili talep edecektir. Bu talep ile hastaneniz randevuyu oluşturacaktır. Özel laboratuvar ya da hastaneler kan tahlilleri için randevuları bazen aynı gün içine bazen de ertesi güne verebilir. Açlık tokluk durumu ya da kullanılan ilaçlar da randevu gününü belirleyebilir.
Tüm belirtileri taşıyan bireyler risk faktörünün içinde yer alıp almadığını tahliller sonucu ile öğrenebilirler. GGT kan tahlili genel kan sayımlarının ve sağlık taramalarının içinde gerçekleştirilebilir. Ancak doktor muayenesinde hasta kan tahlili için rapor almadan önce kullandığı ilaçlar varsa belirtmelidir. Doktor kontrolünde kullanılan bu ilaçlara bir müddet ara verilmesi tavsiye edilebilir. İlaçlar çıkan sonuçları etkileyebileceği için doktorun bunu bilmesi önemlidir.
GGT nedir kan tahlili sonuçları tüm sağlık kuruluşları, kendi iş yüklerine ve prosedürlerine göre hastaya dijital yoldan iletilebilir ya da envanter olarak teslim edilebilir. Hastanenin online sisteminden ve e-nabız uygulamasından sonucunuza ulaşmanız mümkündür.
Tahlil sonuçlarını detayları ile öğrenmek ve tedaviye başlamak için doktorunuzun tahlil sonuçlarınızı kontrol etmesi gerekir. Doktorlar çıkan tahlil sonuçlarını yorumlar ve hastaya öyle bilgi verir. Kan tahlili GGT nedir ve bu kapsamdaki parametre ölçümleri de GGT seviyesi ile birlikte değerlendirilebilir.
Kaaraciğer fonksiyon testlerinin devamında da yapılabilecek GGT ölçümü için numune bir kan örneği alındığı ve laboratuvara gönderildiği söylenebilir. Öncesinde farklı bir hazırlık yapmaya, ilaç kullanmaya gerek yoktur. Fakat GGT değerlerinden emin olunmadığında ek tetkikler istenir.
Kan tahlili GGT nedir parametrelerinin öğrenilmesi sağlık kuruluşlarının yoğunluğuna ve iş programlarına göre değişebilir. Ancak genelde aynı gün içinde ya da ertesi gün sonuçlar hastanın sistemine işlenir.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.