Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

👨‍⚕️ Altın Alerjisi Nedir? Altın Alerjisi Belirtileri

Oluşturulma tarihi: 27.02.2025 09:16    Güncellendi: 27.02.2025 09:16



Altın alerjisi genel olarak kişinin vücudunun altına verdiği bir reaksiyon değildir. Bazı altınlarda eser miktarda nikel bulunur ve kişilerin alerjik durumu, altının içerisinde yer alan nikele bağlıdır.

Bu nedenle diğer yaygın alerjiler gibi altına karşı meydana gelen alerjik reaksiyonlarda sıklıkla görülmektedir. Altın kolye, küpe, bileklik ya da yüzük takan kişilerin özellikle cilt yüzeyinde meydana gelen değişiklikler, kişilerin altına karşı alerjisinin olduğun göstermektedir.

Altın Alerjisi Nasıl Anlaşılır?

Kişilerin altına karşı alerjisinin olduğunun anlaşılması çok da zor değildir. Günlük olarak kullanılan takılar ya da sadece özel günler için tercih edilen takılar, kişilerin cilt yüzeyinde belli başlı semptomların görülmesine neden olur. Özellikle cilt üzerinde kaşıntı ve kızarıklık meydana geliyor ise bu durumun kullanılan takılardan kaynaklı olduğu açıkça belli olacaktır.

Bunun yanı sıra altın alerjisi semptomları, yaygın olarak görülen polen, toz, evcil hayvan ve gıda alerjileri ile de benzer özelliklere sahip olabilir. Ancak yine de bu metal kaynaklı alerjiye ait belli başlı semptomlar da vardır. Bunların iyi bilinmesi, kişilerin neye karşı alerjisi olduğunu anlamasına yardımcı olacaktır.

Altın Alerjisi Belirtileri Nelerdir?

Altın alerjisinin belirtileri, genel olarak diğer  ile hemen hemen aynıdır. Bu aşamada farklı olabilecek tek unsur ise cilt üzerinde meydana gelen kaşıntı ya da kızarıklık gibi semptomların, takıların temas ettiği yüzeyde başlıyor olmasıdır.

Bunun yanı sıra altın alerjisi belirtileri arasında şu semptomlarda yer alır:

  • Şişme
  • Kızarıklık
  • Kırmızı lekelerin meydana gelmesi
  • Cilt yüzeyinde kaşıntı
  • Kabarma

Yukarıda yer alan belirtiler, hafif ya da şiddetli olacak şekilde değişiklik gösterebilir. Altın ile kısa bir temastan sonra ya da uzun süreli temastan sonra bu belirtiler ortaya çıkabilir. Şayet altın bir yüzük takılıyor ise parmak bölgesinde kızarıklık, renk değişikliği ya da kaşıntı başlayabilir. 

Altın küpeler ya da altın bir kolye takıldıktan sonra ise kulak bölgesinde ya da boyun çevresinde de benzer semptomlar görülecektir. Altın alerjisi çoğu zaman  ya da diğer cilt rahatsızlıkları ile de karıştırılabilmektedir. Ancak bunu ayırt etmek için cildin altına maruz kaldığı anlar yakından takip edilebilir ve sağlık sorunları ayırt edilebilir.

Altın Alerjisi Nasıl Geçer? Ne İyi Gelir?

Kişilerin altına karşı bir alerjisinin olup olmadığı net olarak tespit edildikten sonra meydana gelen semptomların tedavi edilmesi için uzman hekimler tarafından birtakım ilaçlar verilebilir. Bu ilaçların düzenli bir şekilde kullanılması, alerjik reaksiyona bağlı olarak meydana gelen semptomların şiddetinin hafiflemesini sağlayacaktır. 

Bunun yanı sıra kişilerin altın takılardan ve içerisinde nikel bulunan diğer eşyalardan uzak durması, takı tercihleri için farklı elementleri seçmesi uygulanabilecek en iyi tedavi yöntemi olacaktır.

Altın takıların içerisinde yer alan nikel aynı zamanda şunların içerisinde de yer alır:

  • Altın Sodyum Tiyomalat: Altın sodyum tiyomalat,  kişilerde ağrı ve iltihabı azaltmak için kullanılan altın bir bileşiktir ve nikel içerir
  • Altın Diş Tacı: Altın diş tacı, hasar görmüş bir dişi onarmak için kullanılan diş başlığı ya da sabit bir protez olup, nikel içerir
  • Altın İçeren Oral Takviyeler: Bu takviyeler, vitamin ve mineral takviyeleri olarak bilinir. Bu nedenle kullanılan takviyelerin içeriğinin okunması, nikel olup olmadığının kontrol edilmesi son derece önemlidir
  • Altın Kaplama Stentler: Kan damarları gibi vücutta tıkanmış geçiş yollarını açmak için kullanılan küçük tüplerdir
  • Yenilebilir Altın: Çikolata ve diğer tatlı ikramlarının içerisinde ya da üzerine preslenmiş ya da fırçalanmış eser miktardaki altınları ifade eder
  • Dövme Mürekkebi: Nikele karşı alerjisi olan kişilerin vücutları, dövme için kullanılan ve derinin altına nüfuz eden mürekkeplere de reaksiyon gösterebilir
  • Cep Telefonları: Her an kullanılan cep telefonları da yine nikel içeren eşyalar arasında yer alır
  • Kozmetik Ürünler: Bu ürünlerin birçoğu nikel ve nikel gibi diğer metalleri içerebilir. Bu nedenle kullanım sağlanmadan önce ürünlerin içeriğinin öğrenilmesi gerekir

Altın Alerjisi Tedavisi

Altın alerjisi, altın takı taktıktan sonra , şişme ya da kabarma gibi belirtilerle kendini gösterir. Bu tarz semptomlara maruz kalan kişilerin, altına karşı alerjilerinin olup olmadığını öğrenmek için  başvurması gerekir. Bu aşamada uzman hekimler, hastalara bazı cilt testleri uygular. Bu testlerin neticesine göre hastalara bazı ilaçlar reçete edilebilir. Alerjiden etkilenen bölgeler için topikal kortikosteroid kremlerin kullanılması önerilebilir. 

Gebelikte Altın Alerjisi Nasıl Olur? Bebeğe Geçer mi?

 sürecinde kadınlarda meydana gelen alerjik reaksiyonların genel olarak bebeğe bir zararı yoktur. Ancak alerjik reaksiyonların şiddeti, annenin ve anne karnındaki bebeğin hayatını tehlikeye sokabilir. Alerjinin şiddeti, bu durumu belirleyen en önemli unsurdur. Bazı alerjiler, kişilerin şoka girmesine ve ağır semptomlar ile karşı karşıya kalmasına neden olabilir. Bu gibi durumlarda kişilere doğru bir tıbbi müdahale gerekir. 

Altın Alerjisi Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Altın Alerjisi Kaç Saat Sonra Belli Olur?

Altın alerjisinin belirtileri, kişilerin altın takıları kullanmaya başlaması ile kendini gösterebilir. Bu durum kişilerin bünyesine bağlı olarak değişiklik gösterir. Altın alerjisinin genel olarak zayıf bağışıklık sistemi ile ilgili olduğu düşünülmektedir. Bu durumda altın takıların takılmasından kısa bir süre sonra ciltteki semptomlar meydana gelebileceği gibi daha uzun süre sonra da kendini gösterebilir.

Altın Alerjisi Hangi Tahlille Anlaşılır?

Kişilerin altına karşı alerjilerinin olup olmadığının anlaşılması için yama testi yapılmaktadır. Bu testte, alerjik reaksiyonlara neden olan maddeler kullanılır. Kişilerin sırtına yapıştırılan yamalar, kırk sekiz saat boyunca bekletilir. Kişide herhangi bir maddeye karşı alerjik reaksiyon var ise buna neden olan madde, yama testi ile belirlenir. 

Altın Alerjisi Öldürür mü?

Altın alerji ve diğer alerjiler kişilerin hayatını kaybetmesine neden olmaz. Ancak alerjik reaksiyonların seviyeleri, kişilerin sağlığını ciddi derecede tahdit edebilir. Meydana gelen semptomların ağır bir şekilde seyretmesi ve bu duruma karşı hızlı müdahalelerin olmaması, sağlık açısından oldukça risklidir. Altın alerjisi ise kişilerin hayatını kaybetmesine neden olabilecek bir alerji türü olmadığı gibi aynı zamanda neden olduğu semptomlarda hayati tehdit içermez.

Altın Alerjisi Evde Tedavisi Nasıl Olur?

Bu alerji türünün evdeki tedavisi ilk olarak, uzman hekimler tarafından verilen ilaçların ve merhemlerin düzenli olarak kullanılmasıdır. Bunun yanı sıra altın takılar kullanmak yerine farklı metallere sahip takıların tercih edilmesi, cilde nikel içerikli herhangi bir şeyin temas ettirilmemesi de son derece önemlidir. Aynı zamanda nikel içerikli takviye gıdalardan da uzak durulması gerekir.

Altın Alerjisi Kaç Günde Geçer?

Kişilerin altına karşı alerjisi var ise bu durumun kesin bir tedavisi yoktur. Ancak meydana gelen semptomlar, uzman hekimlerin verdiği ilaçların kullanılması ile kısa sürede ortadan kalkar. Bu sayede kişilerin cilt yapıları onarılır ve kızarıklık, kaşıntı ya da şişme gibi rahatsızlık verici sağlık sorunları giderilir.

Altın Alerjisi Baş Ağrısı Yapar mı?

Bu alerji türünün semptomları arasında baş ağrısı yer almamaktadır. Ancak meydana gelen cilt hasarlarının kulak ya da boyun bölgesinde olması, cildin kabarma ile birlikte ağrı yapması, kişilerin baş ağrısını tetikleyebilir. Bunun haricinde tek başına altın alerjisi baş ağrısına neden olmaz.

Altın Alerjisi Ateş Yapar mı?

Ateş, genel olarak birçok alerjik reaksiyonda meydana gelen semptomlar arasında yer alır. Ancak altına bağlı gelişen alerjilerde ateş tek başına görülen bir semptom değildir. Ancak hasar alan cilt bölgesinin kızarması ve bu bölgesinin ısısının yükselmesi gözlemlenebilir. Bu durum ise uzman hekimler tarafından reçete edilen ilaçlar ile giderilir.

Altın Alerjisi Sonrası Beslenme Nasıl Olmalı?

Kişilerin altına karşı bir alerjisi var ise bunun temel nedeni, altının içerisinde yer alan nikeldir. Bu durumda içerisinde nikel barındıran ilaçların ya da takviye gıdaların tüketilmemesi son derece önemlidir. Kişilerin kullanım sağladığı  ve mineraller takviyelerinin içeriğini dikkatli bir şekilde okuması, nikel içeriğinin olması halinde o ürünü kullanmaması gerekir.







Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.