Deniz alerjisi, en nadir görülen alerji türleri arasında yer alır. Nadiren rastlanan bu , kişilerin yaz aylarının zorlu geçmesine sebep olur. Deniz alerjisi bazen doğuştan meydana gelebilir. Bazen ise sonradan ortaya çıkar. Kişiler daha öncesinde denize girdiklerinde herhangi bir sorun yaşamamış olabilir. Deniz alerjisinin ortaya çıkması ile birlikte ise kişide farklı belirtiler görülür.
Deniz alerjisi, denize giren kişilerde bazı belirtilerin görülmesi ile anlaşılabilir. Bu belirtiler neticesinde hastalar, alerjik bir reaksiyon gösterip göstermediklerini kolaylıkla anlayabilir. Belirtiler ile ilgili bilgi sahibi olmayan kişiler, durumu farklı şekilde değerlendirebilir. Bu nedenle de yanlış bilgiler ortaya çıkar.
Alerji belirtilerinden bazıları günlük hayatta sıklıkla karşımıza çıkan sağlık problemleri ile benzerdir. Örneğin; kişinin baş ağrısı deniz alerjisinden kaynaklanabildiği gibi de kaynaklanıyor olabilir. Deniz alerjisine bağlı olarak görülen ateş yükselmesi, fazla güneş altında kalınması ile de karıştırılabilir. Alerji durumunun anlaşılabilmesi ve kişiye teşhis konulabilmesi için alerji testlerinden yardım alınabilir.
Denize ve direkt olarak deniz suyuna alerjisi olan kişilerde, deniz ile temasa maruz kalınmasına bağlı olarak belirtiler ortaya çıkar. Bu belirtiler doğrultusunda, alerji problemlerinin anlaşılması mümkündür. Deniz alerjisi belirtileri şu şekildedir;
Bu alerji hastalığının geçebilmesi için kişinin denizden ve deniz suyundan uzak kalması gerekir. Bunun haricinde uygulanılabilecek ek bir yöntem yoktur. Deniz alerjisine sahip olduğunu düşünen kişilerin, yaptırması gerekir. Deniz alerjisine iyi gelen farklı bir yöntem yoktur.
Deniz alerjisinin kesin bir tedavisi yoktur. Bu alerji hastalığı bazen kendiliğinden ortadan kalkabilir. Bazen ise ömür boyu sürebilir. Alerjinin ortadan kaldırılması mümkün olmasa da belirtilerin iyileştirilmesi mümkündür. Kişide ortaya çıkan belirtiler doğrultusunda, hastaya hangi tedavi yönteminin uygulanılacağına karar verilir. Hafif belirtilere sahip kişiler için ilk olarak ilaç ve losyon tedavisi uygulanır.
Alerji hastalıklarında ortaya çıkan belirtiler her bireyde neredeyse benzer şekildedir. Herkeste farklı olarak ortaya çıkıyor olsa da gebelik dönemindeki kadınlarda farklı bir belirtiye rastlanmaz. Gebelik sürecindeki kişilerin, normal sürece kıyasla daha hassas olma ihtimali ise vardır. Bu nedenle de belirtiler orta ya da şiddetli bir şekilde gözlemlenebilir. Bu süreçteki kişiler, deniz alerjisine sahip olduklarını biliyorsa denize girmekten kaçınmalıdır.
Anne adayının deniz alerjisi belirtileri göstermesi, bebekte de bazı etkilerin ortaya çıkmasına sebep olabilir. Fakat belirtiler çok şiddetli değilse bu durum genellikle bebeğe zarar vermez. Deniz alerjisinin nesilden nesile aktarım sağlayan bir alerji türü olup olmadığı ise kesin olarak bilinmez.
Deniz alerjisine bağlı olarak ortaya çıkan belirtiler, kişiden kişiye değişiklik gösterir. Belirtilerin değişebileceği gibi aynı zamanda belirtilerin ortaya çıkma süresinin değişme ihtimali de bulunur. Alerji sahibi kişilerin denize girmesi ile birlikte direkt olarak alerji belirtilerinin görülme ihtimali bulunur. Bazı kişilerde ise bu durum farklıdır. Deniz alerjisi olan bir kişi, denizden çıktıktan sonrasında da belirti göstermeye başlayabilir. Bu süreç için net bir bilgi verilmesi doğru değildir. Genellikle deniz alerjisi belirtileri, aynı gün içerisinde ortaya çıkar.
Alerji hastalıklarının anlaşılabilmesi için hastaların, hastanelerde hizmet veren uzman hekimler tarafından muayene edilmesi gerekir. Yapılan sözlü ve fiziksel muayeneler sonrasında bazı tetkikler uygulanır. Bu süreçte kişide ortaya çıkan belirtiler de değerlendirilir. Kişinin alerjik bir reaksiyon gösterdiği kanısına varılması halinde ilk olarak alerji testi uygulamasına başvurulur.
Cilt üzerinde uygulanan alerji testi ile kısa bir süre içerisinde hastaların neye alerjisi olduğu ortaya çıkar. Bu duruma ek olarak hastalardan kan tahlili talep edilir. Kan tahlili ve alerji testi sayesinde hastanın deniz alerjisine sahip olup olmadığı kolaylıkla anlaşılır.
Deniz alerjisine bağlı olarak ölüme pek rastlanmaz. Deniz alerjisi de oldukça nadir rastlanan alerji tiplerinden birisidir. Bu nedenle de ölüm riski olup olmadığı konusunda net bilgiler vermek mümkün değildir. Kişilerde görülen deniz alerjisi belirtileri doğrultusunda, hastaların sağlık problemleri oluşabilir.
Ortaya çıkan bu problemler neticesinde ise ölüm riskinin artış gösterme ihtimali vardır. Bu durum hemen hemen birçok sağlık problemi için geçerlidir. Denize alerjisi olan bir kişinin denize girdiği anda ölmesi gibi bir durum söz konusu değildir.
Alerjik hastalıklarda evde tedavi yöntemine pek sık başvurulmaz. Deniz alerjisinde kişinin belirtilerinin ne derecede olduğuna göre tedavi yöntemleri uygulanır. Hafif belirtiler görülüyor ise evde ilaç tedavisine başvurulması mümkündür. Belirtiler şiddetli bir şekilde gözlemleniyor ise kişinin hastanede tedavi olması daha uygun bir yöntemdir.
Yaşlı ve engelli bireylerde ise durum biraz daha farklı olabilir. Bu gibi durumlarda hastalara, sağlık personelleri tarafından evde ilk müdahale uygulanır. İlk müdahale sonrasında ise hastalar, hastaneye götürülür. Tedavi süreçleri hastanede devam eder. Bu durum şiddetli belirti gösteren ve hastaneye gidemeyecek durumda olan kişiler için de geçerlidir.
Deniz alerjisinin direkt olarak ortadan kalkması pek mümkün bir durum değildir. Alerji hastalığına bağlı olarak ortaya bazı belirtiler çıkar. Bu belirtiler de hastaların sağlıkları açısından oldukça zararlı etkiler taşır. Alerjik hastalığa sahip olan kişinin alerjisi değil, alerji durumuna bağlı olarak ortaya çıkan belirtilerin ortadan kaldırılması mümkündür.
Alerji belirtilerinin ortadan kalkma süresi ise herkeste farklı bir şekilde gözlemlenir. Bazı kişilerde direkt olarak ilaç tedavisine başlanması halinde birkaç gün sonrasında belirtiler ortadan kalkar. Belirtilerin şiddetli bir şekilde ortaya çıkmasına bağlı olarak ise tedavi süreci tamamlandıktan sonra belirtilerin ortadan kalkması mümkündür.
Deniz alerjisi olan kişilerin, denize girmesi ile birlikte bazı belirtiler ortaya çıkmaya başlar. Bu belirtilerin en başında ise yer alır. Kişi deniz suyu ile temas ettiği zaman başında ilk olarak hafif bir ağrı ortaya çıkar. Bu baş ağrısının ilerleyen süreçte şiddetlenmesi mümkündür. Deniz alerjisinin baş ağrısı yaptığı bilinir.
Deniz alerjisine bağlı olarak kişilerde ateşlenme belirtilerinin gözlemlenmesi mümkündür. Kişinin direkt olarak denize değil aslında deniz suyuna alerjisi bulunabilir. Bu alerjiye bağlı olarak ortaya çıkan ateşlenme durumunun, ile karıştırılma riski vardır. Bu nedenle de deniz alerjisinde ortaya çıkan diğer belirtilerin de göz önünde bulundurulması gerekir. Kişinin sadece ateşi yükselmiş ise bu durum deniz alerjisi ile alakalı olmayabilir.
Deniz alerjisi, beslenme düzeninin etkilenmesine yol açan bir alerji türü değildir. Bu nedenle alerji sonrasında beslenme sürecinde bir değişiklik yapılmasına da gerek yoktur. Bol su tüketimine ağırlık vermek yeterli bir durumdur.
Bir kişinin günlük tüketmesi gereken su ihtiyacı ortalama olarak 2,5 ila 3 litre arasındadır. Hastayı muayene eden doktor tarafından herhangi bir beslenme listesi verilmemiş ise ekstra bir beslenme değişikliği uygulanmasına gerek kalmaz.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.