Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

🌰 Kuruyemiş Alerjisi Nedir? Kuruyemiş Alerjisi Belirtileri

Oluşturulma tarihi: 27.02.2025 09:16    Güncellendi: 27.02.2025 09:16

Kuruyemiş Alerjisi Nedir? Kuruyemiş Alerjisi Belirtileri

Alerjik reaksiyonlar kişiden kişiye değişiklik gösterebildiği gibi birçok maddeye karşı alerji gelişebilmektedir. Kuruyemiş alerjisi de yaygın olarak görülen 8 besin alerjjeninden biri olarak görülmektedir. Kuruyemiş alerjisi de sıkça rastladığımız ve kaşıntı, burun akıntısı, kızarıklık gibi belirtilere sahip olan bir alerjidir. Kişinin bağışıklığına bağlı olarak hafif ya da ağır olarak atlatılabilir. 

Kuruyemiş Alerjisi Nasıl Anlaşılır?

Alerjiler bağışıklık sisteminin zararsız olan bir maddeyi zararlı olarak algılaması sonucu oluşur. Bunun sonucunda bağışıklık sistemi harekete geçerek bu maddeye karşı alerjik reaksiyonlar geliştirir. Alerjiden şüphelenilmesi halinde bir alerji uzmanından yardım alınmalıdır.

Bu  birtakım testler yaparak bu kişinin seçilen besine ya da besinlere alerjisi olup olmadığını tespit eder.

En sık kullanılan alerjen testlerinden biri besinden az bir miktarda derinin altına enjekte edilmesi ve hastanın vücudundaki tepkimelerin izlenmesinden oluşur. Bu teste deri delme testi denir ve kuruyemiş alerjisinde tercih edilen ilk testlerdendir. Besin derinin altına enjekte edilerek tepkime 15 ile 20 dakika arası gözlemlenir. 

Eğer bölgede kızarma ve kabarıklık oluşmaya başladıysa kişinin bu besine alerjisi olduğu tespit edilir. Bir başka testise kan testidir. Bu testte kişinin kanını besine karşı ürettiği antikorlarla ilgilenilir. Son bir test ise besin yüklemesidir.

Kişi doktor gözetiminde bu besini tüketir ve reaksiyonlar gözlemledir. Bu testte ekipmanların tam olması ve acil ekiplerinin hemen müdahale edebilecek pozisyonda olması önemlidir.  

Kuruyemiş alerjisine sahip olan bireylerin uzak durması gereken bazı besinler vardır. Bu besinlerin kişinin kullandığı çatal, bıçak, tabak ve türevi eşyalara teması bile risk faktörü oluşturur. Aynı zamanda eser miktarda kullanılan paketli gıdalarda içerik etiketlerinin okunması ihmal edilmemelidir. Kuruyemiş alerjisi olan bireylerin özellikle uzak kalması gereken kuruyemişleri aşağıdaki gibi sıralamak mümkündür, 

  • Badem
  • Fındık
  • Ceviz

  • Kaju fıstığı
  • Çam fıstığı
  • Brezilya fındığı 

Kuruyemiş Alerjisi Belirtileri Nelerdir?

Kuruyemiş alerjisi belirtileri kişinin bağışıklık sistemine bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. Hafif geçen bazı belirtiler şu şekildedir: 

  • Ciltte kızarıklık ve kaşıntı 
  • Mide bulantısı
  • Boğazda karıncalanma
  • Dudakların şişmesi

Daha ağır seyreden ve acil müdahale gerektiren durumların oluşması halinde en yakın sağlık kuruluşuna gidilmesini gerektirecek bazı durumlar ise şunlardır: 

  • Nefes almada zorluk
  • Hırıltılı solunum
  • Geçmeyen öksürük
  • Dilin şişmesi

  • Bayılma 
  • Konuşmada zorluk 
  • Boğazlardaki gerginlik 

Kuruyemiş Alerjisi Nasıl Geçer?

Bireyler bazı alerji türlerini hayatının sonuna kadar taşır. Bu nedenle tüm yaşamında dikkat etmesi gereken noktalar vardır. Genel olarak kuruyemiş alerjisi de bunlardan biridir. Fakat süt ve yumurta alerjisi gibi diğer alerjiler zaman geçtikçe düzelebilmektedir.

Ağır belirtiler gösteren kişiler hastanede gözetim altında tutulması gerekir. Hafif belirtiler gösteren kişiler ise uzmanların önerdiği tedaviye başlamak durumundadır. . Bu sayede birey bir iki gün içerisinde normale dönebilmektedir. Birkaç hafta sonra da tamamen iyileşebilmektedirler. 

Kuruyemiş Alerjisine Ne İyi Gelir?

Bazı durumlarda kişinin alerjen besinden uzak durması ve uzun süre tüketmemesi alerjiyi ortadan kaldırabilmektedir. Fakat bu durum herkes için aynı olmayabilir. Kişinin doğru alerji tedavisine başlaması gerekmektedir. Bu durumda alerjik reaksiyonlar ortadan kalkmakta ve kişi sağlığına kavuşmaktadır. 

Kuruyemiş Alerjisi Tedavisi Nasıldır?

Kuruyemiş alerjisi kişinin hayatının sonuna kadar taşıyacağı bir durum olduğu için en iyi tedavi yöntemi bu alerjen besinlerden uzak durulmasıdır. Paketli gıdaların tüketiminden önce içeriğinden mutlaka haberdar olunmalıdır. İçerik listesi incelenmelidir.

Alerjen besinlerin kişiye ya da kişinin kullandığı çatal, bıçak gibi eşyalara temas etmesi gibi durumlar bu bireyler için risk faktörü oluşturmaktadır.  

Bazı durumlarda protein yapısı kuruyemişe benzer ürünler de kişinin alerjik belirtiler göstermesine sebep olabilmektedir. Bu gibi durumlarda nefes darlığı, dil şişmesi benzeri şiddetli belirtilere anında müdahale edilebilmesi için uzmanlar adrenalin oto enjektör reçete edecektir.

Adrenalin oto enjektörün kullanılması durumları ve nasıl kullanılacağı da yine alerji uzmanı tarafından detaylıca anlatılacaktır. 

Gebelikte Kuruyemiş Alerjisi Nasıl Olur? Bebeğe Geçer mi?

Bu alerji türü diğer alerjilerde olduğu gibi eğer annede varsa bebeğe de geçebilmektedir. Eğer bu alerjiye genetik bir yatkınlık söz konusu ise anne karnında bebeğin bu alerjiye sahip olması muhtemeldir. Hamilelik döneminde anne sağlıklı beslenmeye dikkat edilmeli ve bebeği korumak adına E,  olmak üzere vitamin bakımından zengin besinleri tüketilmesi gerekmektedir. 

Kuruyemiş Alerjisi Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Kuruyemiş Alerjisi Kaç Saat Sonra Belli Olur?

Kuruyemiş alerjisi kimi zaman dakikalar içerisinde kendini gösterirken kimi zaman 2 saati bulabilmektedir. Belli aralıklarla besin alerjisi reaksiyonları tekrar edebilmektedir. Nefes darlığı, baş dönmesi ve bayılma gibi ciddi reaksiyon gösteren kişilerin sağlık kuruluşuna götürülmeleri ve bir süre gözlem altında tutulmaları gerekmektedir. 

Kuruyemiş Alerjisi Hangi Tahlille Anlaşılır?

Kuruyemiş alerjisi için  uygulanır. Kan testinde ve IgE seviyesi kontrol edilir. Deri altı testinde, vücudun ürettiği antikorlara bakılır. Deri altına enjekte edilen besin maddesinin vücuttaki tepkimesi ölçülür. Vücut böylece de kızarıklık ve kaşıntı ile alerjinin olup olmadığını gösterir. 

Kuruyemiş Alerjisi Öldürür mü?

Ağır semptomlar gösteren bir kişinin bir uzmandan destek almaması ve en yakın sağlık kuruluşuna başvurmaması halinde bir takım ölümcül sonuçlar doğurabilmektedir. Alerjik belirtilerin  aşamasına gelmiş olması bireyi komaya sokmaktadır. Fakat olası hafif semptomlar için böyle bir risk taşınmamaktadır. İlaç tedavisi ile etki sağlığına kavuşabilmektedir. 

Kuruyemiş Alerjisi Evde Tedavisi Nasıl Olur?

Bu gibi alerjik durumların evde tedavisi mümkün olmayabilir. Nefes darlığı, bilinç kaybı, bayılma gibi şiddetli semptomlara sahip bireylerin sağlık kuruluşlarından yardım alması gerekmektedir. Bu durumlarda kişi hastaneye gitmeli ya da mümkün olmadığı durumlarda sağlık personellerinin ilk müdahaleyi evde yapması gerekmektedir. 

Kuruyemiş Alerjisi Kaç Günde Geçer?

 türlerinden biri olarak nitelendirilen kuruyemiş alerjisi genellikte ömür boyu süren alerjiler arasındadır. Fakat doğru ilaç tedavisi ve kişinin besinden uzak durması halinde belirtiler ortadan kalkmaya başlar. Tedavi sonrasında kişi 24 ile 48 saat arasında eski sağlığına kavuşur. Tamamen iyileşmesi ise birkaç haftayı bulabilmektedir. 

Kuruyemiş Alerjisi Baş Ağrısı Yapar mı?

Kuruyemiş alerjisi kişilerde farklı belirtilere sahip olabilmektedir. Tüketilen gıdanın türüne göre baş ağrısı yaptığı ya da yapmadığı durumlar olabilmektedir. Antep fıstığı gibi bazı kuruyemişlerin tüketilmesi sonucu oluşacak belirtiler arasında baş ağrısı yer almazken birtakım kuruyemişler buna sebep olabilmektedir. 

Kuruyemiş Alerjisi Ateş Yapar mı?

Bireyin bağışıklık sistemine göre gösterdiği belirtiler farklılık gösterebilmektedir. Kuruyemişe duyarlı kişilerde ateş yükselmesine rastlama olasılığı düşüktür.  durumu bireyin herhangi bir enfeksiyona ya da iltihaplanmaya sahip olduğunu bilgisini verebilmektedir. Kuruyemiş alerjisi durumunda herhangi bir enfeksiyona rastlanmaması halinde ateşlenme olasılığı oldukça düşük olarak bilinir. 

Kuruyemiş Alerjisi Sonrası Beslenme Nasıl Olmalı?

Alerjiye sahip olunması halinde kuruyemişlerden uzak durulması gerekmektedir. Bunun için uzmanlar duruma göre bir beslenme listesini kişiyle paylaşabilmektedir. İçeriğinde kuruyemiş barındırma riski taşıyan besinler de yine kişiyle paylaşılır. Içeriği bilinmeyen besinleri tüketmemek bu noktada doğru olabilir. Aynı zamanda paketli gıdaların içeriğine dikkat edilmelidir.







Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.