PLT nedir kan tahlili sonuçlarında genel olarak trombosit sayısı ölçümü demektir. Trombosit değeri, pıhtı engelleyici kan hücreleri ile alakalıdır. Pıhtı engelleyen kan hücrelerin azalması ve yükselmesi, çeşitli hastalıklara bağlı olabilmektedir.
Bazı durumlarda ise hastalık direkt olarak kanla alakalı da olabilir. Yapılması gereken diğer tahlillerle beraber uygun değerlendirme sağlanmalıdır. Kan tahlili PLT nedir sorusunu araştıran uzman, bağışıklıkla alakalı bir hastalıktan şüpheleniyor olabilir. Bazen sonucu PLT tahlil değerleri de istenebilir.
Kan tahlili PLT nedir sorusu için trombosit değerlerini ölmek için yapılan tahlildir, şeklinde yanıtlanabilir. Trombosit tahlili, kandaki pıhtı engelleyen hücreleri, belirli ölçümlerle saptayarak doktorlara veri olarak sunar. Tahlil yapılmadan trombosit miktarını belirlemek mümkün değildir.
PLT nedir kan tahlili kaç olmalıdır diyorsanız 150 bin-450 bin aralığı normal olarak düşünebilirsiniz. Normal değere göre, trombosit sayısı uygun olduğunda, hücreler pıhtıyla daha kolay şekilde mücadele eder. PLT tahlilinden sonra yeni kan üretimi konusunda sıkıntı oluşturma riskleri azalacaktır.
parçası olarak PLT nedir kan tahlili sonuçlarının sapmasını sağlıksız bir durum olarak düşünebilirsiniz. Trombosit sayısının olması gereken aralık dışında bulunması sonucunda ise uzman yönlendirmelerine hazır olmalısınız.
Trombosit kan değerlerinde normal sayı aralığı, genelde değişmeyen rakamlardır. Tıp literatüründe 150 bin - 450 bin aralığı genel olarak normal olarak kabul edilir. Genelde her hastanede bu aralığa göre sonuçlara bakıldığını düşünebilirsiniz.
PLT düşüklüğü neden olur sorusunun yanıtını maddeler halinde aşağıdaki gibi bulabilirsiniz. Listede yer alan nedenlere ek farklı olasılıkların olabileceğini de unutmamalısınız.
PLT düşüklüğünün diğer nedenleri arasında, ilaç yan etkileri, , B12 eksikliğini de görebilirsiniz. Folik asit eksikliği, alkol bağımlılığı, radyasyon da düşük trombosit sayısına neden olan diğer faktörlerdir.
Vücudunuzdaki yaralar geç iyileşiyorsa, ciltte mor benekler oluştuysa ve kanlı kusma varsa doktorunuz trombosit düşüklüğünden şüphelenebilir. Burun ve , iç kanama ve idrar kanamaları da trombosit düşüklüğü belirtileri arasındadır. Trombosit düşüklüğü ve PLT yüksekliği için tahlillere ihtiyacınız olup olmadığını doktorunuz size söyleyecektir, fakat bu belirtileri yaşıyorsanız doktorunuza mutlaka belirtmelisiniz.
sayısının yüksekliği birçok nedene bağlı olarak gelişir. Yaygın olarak, enfeksiyonlar ve kronik hastalıklar PLT yüksekliği nedenleri arasındadır. Yetersiz demir miktarı, belirli kanser türleri, böbrek, ve lösemi durumları, yine PLT yüksekliği nedenidir.
PLT yüksekliği her zaman kalıcı değildir ve cerrahi müdahaleler nedeniyle geçici olarak yükselme durumu yaşayabilirsiniz. Bazı ilaçlar da trombositi yükselten etkiler yaratabilir. Hasta trombositini yükseltebilecek ilaçlar, sabit olarak düşünülmemelidir. Herkesin kan özellikleri değişebileceği için aynı ilaçların verdiği tepkiler de değişebilir.
PLT yüksekliği neden olur sorunuza kemik iliği -polisitemia vera hastalığında da yanıt bulabilirsiniz. Kanla ilgili ciddi sayılan bu hastalıkta, kemik iliği trombositi normal sayılardan çok daha fazla üretmeye başlar. Doktorunuz bu tür bir tanı koyduysa, daha detaylı bilgiyi direkt kendisinden alabilirsiniz.
PLT yüksekliği belirtileri arasında el ve ayaklardaki soğukluk ve morarma, ağrıyla beraber baş dönmesi, bulantı ve kusma yaygın olanlarıdır. Kimi zaman da görme değişikliği ve aşırı yorgunluk gibi belirtiler de bu belirtilere eşlik edebilir.
PLT nedir kan tahlili süreci ardından yanıtlanır. PLT değerlerinizi bulabilmek için tahlil yaptırmanızı isteyen doktor ardından, kliniğin / hastanenin tahlille alakalı bölümüne ulaşabilirsiniz. Randevu almak için, hastane telefon numarası, randevu web sayfası gibi seçeneklerden yararlanabilirsiniz..
Doktorunuz PLT ve diğer tahlillerinizi detaylıca laboratuvara iletecektir. Ancak randevuyu hastane görevlisi hazırlayacaksa, sorulan soruları doğru şekilde yanıtlayarak randevunuzu kaydetmelisiniz.
Hastanenizin sistemi üzerinden PLT nedir kan tahlili sonuçlarına rahatlıkla ulaşabilirsiniz. Tahlilleri isteyen doktorunuzla görüşmeler sonucuna göre tedavi aşamasına geçilecektir. Tedavi aşamaları, her hastadaki duruma göre değişen etkenlerdir. Bu nedenle, tahlildeki bilimsel verilere göre çözüm üretilmeye çalışılır.
PLT kan tahlil sonucu ekranında sonuçlarınızın çıkması için belirli bir süre geçmesi gerekebilir. Tam olarak ne zaman çıkacağını hastane görevlisinden öğrenebilirsiniz.
Bilgi almak için, hastaneye ulaşım için verilen iletişim kanallarını da kullanmakta fayda olacaktır. Sonuçlar ardından neler olduğu sorusu, hastalar açısından daha önemli bir konudur. Trombosit yüksek ise ya da düşükse, farklı şekillerde tedavi aşamasına geçilir. Kullanılması gereken ilaçlar, diyet listesi ve diğer tedavi yöntemleri, tamamen kişiye özel olarak belirlenir.
Trombosit düşüklüğünde de yüksekliğinde de hasta yaşı ve pıhtı geçmişi önem kazanır. Kan sulandırıcılar, her iki durumda da kullanılabilir. Kan sulandırıcıların dozu da yaşa göre netleşecektir. PLT tahlili düşüklüğü ve yüksekliği hallerinde, enfeksiyon nedenli sorun varsa, öncelikle bunun giderilmesi gerekir. Çünkü enfeksiyon, trombosit dengelerini bozan en önemli etkendir. Trombosit dengeleri düzelmeden birçok hasta ameliyat dahi olamaz.
Hastaya PLT kan tahlili gerekiyorsa, o kişinin kolundan yeterli miktarda kan almak gerekir. Kan verme ardından, PLT testi için değerlendirme, test sonucu aşamasına geçilir. Trombosit sayısı düşükse, 150 bin altında pıhtı düzeltici hücre var demektir.
Trombosit sonucu 450 bin üzerinde ise pıhtı düzeltici hücre sayısı aşırı miktarda vardır. Bu durum, kanın zor koyulaşması ve olası operasyonda kanamanın durdurulamaması demektir. Her iki durumda da kan pıhtısı konusunda düzensizlik görülür.
Hastane yoğunluğu varsa ve durum acil gerektiriyorsa, bir gün içinde çıkabilir. Bazı durumlarda sonucu bir hafta sonra da belli olabilir. PLT kan tahlili sonuçları için net bir gün sayısı yoktur.
Trombosit sayısı tahlil sonuçlarınızın çıkıp çıkmadığını net şekilde öğrenmek için hastaneyle iletişime geçebilirsiniz. Tahlillerinizi ayrıca E Nabız üzerinden takip etmeniz de faydalı olacaktır. Her hastane sonucu için E Nabız hesabınızda bilgilendirme yapılmaktadır.
PLT nedir kan tahlili sonucunu öğrenmek için e nabız sistemini kullanabilirsiniz. Hastane “e sonuç” bölümünde de yine TC kimlik numarası ile giriş yaptığınızda sonuçlarınız görülür. Devlet hastanelerinden verilen barkod numarası ile de yine ilgili hastanenin web sitesinde sonucunuzu görmeniz mümkün.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.