Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

👩‍⚕️ Histamin Alerjisi Nedir? Histamin Alerjisi Belirtileri

Oluşturulma tarihi: 27.02.2025 09:16    Güncellendi: 27.02.2025 09:16

Histamin Alerjisi Nedir? Histamin Alerjisi Belirtileri

Histamin, vücutta doğal olarak üretilir. Vücudun savunma mekanizmasını oluşturduğu da bilinir. İnsan vücudunda doğuştan var olan ve doğal yollarla üretilen histamin, vücutta fazla miktarda üretilebilir. Aynı zamanda vücuttaki bu mekanizmanın bozulması histamin alerjisinin ortaya çıkmasına neden olabilir. Histaminin vücutta artış göstermeye başlaması beraberinde histamin alerjisi belirtilerinin ortaya çıkmasına neden olabilir. 

, doğal bir aminoasit olarak bilinen histidinden ürer. Bu madde sayesinde bağışıklık sisteminde bir sorun meydana geldiğinde, vücudun korunması sağlanır. Kişinin bağışıklık sisteminin zayıflaması ile birlikte histamin devreye girer. Histamin, beyaz kan hücrelerinde üreyerek vücuda fayda sağlar.

Histamin alerjisi nadir görülen bir alerji türü olarak bilinir. Vücutta doğal olarak bulunan histaminin, bazı besinler aracılığı ile dışarıdan alınması da mümkündür. Bu nedenle vücutta histamin değerleri artış gösterir. Bu artış ile birlikte vücut alerjik reaksiyonlar göstermeye başlayabilir. Bu reaksiyonlar doğrultusunda histamin alerjisi nedir gibi sorular da gün yüzüne çıkar. 

Histamin alerjisi nedir, sorusu için öncelikle diğer  ile benzer yanları olduğunun altını çizmekte fayda var. Burada histamin değerinin artmasına bağlı olarak vücut reaksiyon gösterir ve alerji belirtileri böylelikle ortaya çıkar. Aynı zamanda histamin içerikli besinlerin tüketilmesi halinde de bu durumun meydana gelmesi mümkündür.

Histamin Alerjisi Nasıl Anlaşılır?

Histamin alerjisi, histamin içeren besinlerin tüketilmesi ile anlaşılabilir. Kişinin histamin içeren bir besin tüketmesi halinde histamin alerjisi belirtileri ortaya çıkar. Bu belirtiler göz önüne alınarak alerji anlaşılabilir. Fakat kişinin histamin içeren bir besin tüketmemesine rağmen de bu belirtilerin görülmesi mümkündür. Bu durumda histamin alerjisinin anlaşılabilmesi için alerji testinin uygulanması gerekir.  sayesinde kişinin tükettiği bir besine mi ya da histamine mi alerjisi olduğu ortaya daha net bir şekilde çıkmış olur.

Histamin Alerjisi Nasıl Anlaşılır?

Histamin Alerjisi Belirtileri Nelerdir?

Histamin alerjisi belirtileri kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Fakat genel olarak ortaya çıktığı bilinen bazı semptomlar vardır. Bu semptomları ise şu şekilde sıralamak mümkündür;

  •  ve baş dönmesi
  • Karın ve mide ağrısı
  • Mide bulantısı ve kusma
  • İshal
  • Deri döküntüsü ve cilt kaşıntısı
  • Burun tıkanıklığı ve geniz akıntısı
  • Hapşırma
  • Ağız içerisinde kaşıntı ve yanma hissi

  • Anksiyete ve panik atak

Bunun haricinde ise farklı psikolojik problemler görülebilir. Aynı zamanda histaminin vücutta fazla bulunmasına bağlı olarak kişilerde kalp ritim bozukluğu ve yüksek tansiyon gibi problemlerin ortaya çıkması da mümkündür.

Histamin Alerjisi Nasıl Geçer? Ne İyi Gelir?

Histamin alerjisinin geçebilmesi için ilk olarak sağlık kuruluşlarında muayene olmak gerekir. Dermatologlar tarafından kişide meydana gelen belirtiler incelenir. Cilt hastalıkları dermatoloji alanında incelenir. Bu belirtiler doğrultusunda ise kişinin histamin alerjisi olup olmadığına dair tanı konur. Farklı testler ve tahliller uygulanır. Histamin alerjisinin geçebilmesi için vücuttaki fazla histaminin, vücuttan arındırılması gerekir. Histamin alerjisine en iyi gelen şey ise histamin içerikli besinlerin tüketiminden kaçınılmasıdır.

Histamin Alerjisi Tedavisi

Histamin alerjisi diğer alerji türlerine kıyasla tedavi edilebilir bir alerji türüdür. Bu alerjinin temelinde, insan vücudundaki histamin miktarının artış göstermesi yer alır. İlk olarak kişiler fiziksel ve sözlü muayenelerden geçer. Bu muayene sonrasında ise gerekli analizler yapılır ve kişiden alerji testi ile kan testi talep edilir. 

Yapılan testler neticesinde histamin alerjisini neyin tetiklediği de ortaya çıkar. Vücutta histaminin fazla olması halinde bazı ilaçların kullanımı ile tedavi sürecine başlanır. Antihistamik ilaçlar olarak da bilinen bu ilaç türleri, reçeteli olarak tüketilmelidir. İlaçlar sayesinde vücuttaki fazla histamin atılır. Aynı zamanda histamin içeren besinlerin tüketiminin kısıtlanması ile birlikte tedavi süreci gerçekleşir.

Histamin Alerjisi Tedavisi

Gebelikte Histamin Alerjisi Nasıl Olur? Bebeğe Geçer mi?

Hamilelik sürecinde genellikle bu tip bir alerjik hastalığa yakalanılması pek mümkün değildir. Bu durumun gerçekleşme ihtimali oldukça düşük olarak kabul edilir. Bağışıklık sistemi, vücudun bebeği alerjik bir problem olarak görmemesi için devreye girer. Bu durum alerjik reaksiyon riskini oldukça düşürür. Histamin alerjisinin hamilelik sürecinde ortaya çıkması ile normal bir süreçte ortaya çıkması arasında herhangi bir fark yoktur. Kişilerde yine aynı belirtiler ortaya çıkar. Bu alerjinin bebeğe geçme ihtimali de düşüktür. Bu süreçte alerjik bir reaksiyon meydana gelmiş ise ilaç kullanımında mutlaka doktor onayı gerekir.

Histamin Alerjisi Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Histamin Alerjisi Kaç Saat Sonra Belli Olur?

Histamin alerjisi, alerji testleri yardımı ile bir saat sonra belli olur. Kişinin belirtilerinin ortaya çıkması ise kişinin bağışıklık sistemi ile doğrudan alakalıdır. Bazı kişilerde  başladığı anda belirtiler görülmeye başlanır.

Bazı kişilerde ise alerji belirtileri birkaç gün hatta birkaç hafta sonra da ortaya çıkabilir. Ortaya çıkan belirtilerin anlaşılmaması da mümkündür. Örneğin alerjiye bağlı olarak sadece hapşırık ve burun akıntısı belirtileri ortaya çıkmış olabilir. Kişiler bunun bir alerjik rahatsızlığa bağlı olarak ortaya çıktığını fark etmeyebilir. Bu durumda aslında belirtiler ortaya çıkmış olsa da anlaşılmaz. Alerjilerin anlaşılmasının en etkili yolu alerji testleridir.

Histamin Alerjisi Hangi Tahlille Anlaşılır?

Histamin alerjisinin anlaşılabilmesi için alerji testi ve kan testi talep edilebilir. Alerji testleri genellikle cilt üzerine iğnelerin batırılması ile gerçekleşir. Bu işlem biraz korkutucu gözükebilir. Fakat iğnelerin uçları küçüktür ve çok fazla acı hissi vermez. Yapılan her iğne farklı alerjeni temsil eder. İğnenin yapıldığı bölgede alerjik belirtiler görülüyor ise kişinin o besine ya da maddeye alerjisi olduğu ortaya çıkar.

Histamin Alerjisi Öldürür mü?

Histamin alerjisi, ölümcül bir alerji türü değildir. Fakat kişinin vücudunda histamin değerleri artmış ise ve kişi tedaviyi reddetmiş ise durum ciddileşebilir. Vücuttaki histamin miktarı düşürülmediği takdirde bu değerler git gide artış gösterebilir. Bu artışa bağlı olarak farklı sağlık problemleri ortaya çıkar. Ortaya çıkan sağlık problemleri ise hayati risk taşıyabilecek kadar tehlikeli olabilir.

Histamin Alerjisi Evde Tedavisi Nasıl Olur?

Histamin alerjisinde genellikle ilaç tedavisi uygulanır. Kişilerin hastanedeki işlemleri bittikten sonra evlerinde ilaç tedavisine devam etmesi mümkündür. Doktorlar tarafından verilen reçeteli antihistaminik ilaçların evde düzenli olarak kullanılması gerekir. Verilen  listelerine uygun şekilde beslenmek de evde tedavi yönteminin bir parçası olarak kabul edilir. 

Doktor tavsiyelerine uyulması halinde evde bu şekilde tedavi sürecine devam edilebilmesi mümkündür. Fakat kişide şiddetli belirtiler varsa hastane ortamında ve doktor gözetiminde tedavi sürecine devam edilir.

Histamin Alerjisi Kaç Günde Geçer?

Histamin alerjisinin ortadan kalkması için tedavi olmak gerekir. Verilen ilaçların aksatılmadan kullanılması oldukça önemlidir. Verilen ilaçlar aksatılmadan kullanıldığında, ilaçların bitmesi ile histamin alerjisi de ortadan kalkabilir. Fakat ilaçların aksatılması bu süreci uzatır. Aynı zamanda kişinin bağışıklık sisteminin zayıf olmasına bağlı olarak da bu süreç uzayabilir. İlaçlar bittikten sonra iyileşme görülmemiş ise ilaç tedavisine devam edilebilir. Duruma bağlı olarak farklı tedavi yöntemleri de uygulanabilir.

Histamin Alerjisi Baş Ağrısı Yapar mı?

Histamin alerjisi belirtileri arasında baş ağrısı da yer alır. Histamin alerjisine bağlı olarak ortaya çıkan baş ağrısı çoğu zaman  olarak da kendisini gösterebilir. Baş ağrısı şiddetli bir şekilde ortaya çıkabilir. Baş ağrısına eşlik eden diğer belirtileri de göz önünde bulundurarak, histamin alerjisi belirtilerine sahip olup olmadığınızı anlayabilirsiniz.

Histamin Alerjisi Ateş Yapar mı?

Histamin alerjisinde ateşlenme problemine pek sık rastlanmaz. Histamin alerjisinin belirtileri arasında alerjik rinit yer alır. Alerjik rinit belirtilerinin şiddetlenmesine bağlı olarak da nadiren de olsa ateş yükselmesi mümkündür. Fakat ateşlenme durumu genel olarak histamin alerjisi belirtilerinden birisi olarak kabul görmez. Histamin alerjisi belirtilerinin herkeste farklı belirtilere neden olabilme ihtimalini de göz ardı etmemek gerekir.

Histamin Alerjisi Sonrası Beslenme Nasıl Olmalıdır?

Histamin alerjisi sonrasında histamin içeren besinlerden uzak durmak gerekir. Özellikle alkol, , avokado, patlıcan gibi besinlerden uzak durmak gerekir. Bunların haricinde ise tüketilmemesi gereken besinler şu şekildedir;

  • Kurutulmuş meyveler
  • Ispanak
  • Sirke
  • Ketçap
  • İşlenmiş etler
  • Tütsülenmiş etler
  • Balık
  • Kabuklu deniz ürünleri






Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.