Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

👩‍⚕️ Hct Tahlili Nedir? Hct Düşüklüğü, Yüksekliği!

Oluşturulma tarihi: 27.02.2025 09:16    Güncellendi: 27.02.2025 09:16

Hct Tahlili Nedir? Hct Düşüklüğü, Yüksekliği!

HCT nedir kan tahlili yaptırıp sonuçlar bölümündeki değerleri yorumlamak isteyenlerin sıklıkla sorduğu bir sorudur. Genel olarak HCT parametresinin ismi 'hematokrit' olarak bilinir. Hematokrit, toplam kac hacmi içerisinde kırmızı kan hücrelerinin hacminin oranını ifade eder. HCT, kan tahlillerinde önemli bir değerdir. Çünkü ifade ettiği kırmızı kan hücreleri, yaşamsal birtakım faaliyetler için insan vücudunda kritik rol oynar. Kısacası kırmızı kan hücreleri, oksijen taşımakla görevlidir. Bu da birçok organ ve sistemle ilişkili olabilir. 

HCT Kan Tahlili Nedir? 

HCT nedir kan tahlili testi yaptırmak isteyenler tarafından gündeme getirilir. HCT tahlili, kırmızı kan hücrelerinin oksijen taşıma kapasitesini ölçebilmek için oldukça önemli bir testtir. Ayrıca bu kırmızı kan hücreleri yani , kemik iliği tarafından üretildikleri için kemik iliğinde var olabilecek hasarları ve yıkımları ortaya çıkarma konusunda da yardımcı olur. 

Kemik iliğinde eristosit üretilmesi için; B12, , eritropoietin ve demire ihtiyaç duyulur. Genellikle kan tam sayımı yani testinin içinde yer alan HCT, kan sağlığını değerlendirmek üzere yapılan testlerde kendini belli eder. Hekimler; , kanser, kalp ve dolaşım sorunları, ,  ve akciğer hastalıklarının tespiti için kan testlerinde bu parametreyi görmek isteyebilir ya da doğrudan hematokrit ölçümü yapılmasını isteyebilirler. 

HCT Kan Tahlili Nedir? 

HCT Kan Tahlili Normal Değeri Kaç Olmalı? 

Kan tahlili yaptıranlar gördükleri sonuçlar doğrultusunda HCT kaç olmalı diye araştırarak bir anormallik olup olmadığını öğrenmek isteyebilirler. Bir tahlil sonucuyla ilgili en doğru yorumu hekim yapar. Fakat HCT yani hematokrit parametresiyle ilgili diğerlerinde olduğu gibi bir referans aralığı belirlenmiştir. 

Bu referans aralığı, testi üreten firmaya göre değişiklik gösterse de genellikle; 

  • Yetişkin kadınlarda %38-%46 aralığı,
  • Yetişkin erkeklerde %42-%54 aralığı  
  • Yeni doğan bebeklerde %55-%68 aralığı önemsenir. 

Belirlenen bu aralıkların çok dışına çıkıldığında mutlaka uzman doktorların uygulamak istediği tedavi planı benimsenmelidir. Referans aralığı içinde çıkan ölçümler vücutta kırmızı kan hücrelerinin tüm kan hücrelerine göre ideal oranda var olduğunu ve kırmızı kan hücrelerinin oksijen taşıma kapasitelerinin de oldukça iyi olduğunu gösterir. Ancak bir kan testindeki HCT parametresi tek başına herhangi bir hastalığın teşhisi için karar veremez. Hekimler tüm tahlili değerlendirmeden önce ya da sonra hastanın sağlık öyküsünü dinleyip fiziki bir muayene yaparlar ve tedavinin gidişatı bu sonuçlara göre planlanır.  

HCT Kan Tahlili Düşüklüğü Nedenleri 

Kan tahlillerinde HCT oranı birçok sebebe bağlı olarak düşebilir. HCT düşüklüğü dikkate alınması gereken bir husustur. Çünkü çeşitli hastalıkların sinyallerini verebilir. HCT değeri düşük olanlar genellikle; halsiz ve yorgun hissedebilir, solgun bir cilde sahip olabilir, nefes darlığı ve çarpıntı gibi şikayetleri olabilir. Ayrıca HCT düşüklüğü nedenleri arasında şunlar da yer alır: 

  • Uzun süren ve vücudu yoran kronik rahatsızlıklar
  • Eritrositlerin sağlığını etkileyen demir eksikliği
  • Ailedeki genetik yatkınlık 
  • Kemoterapi ve radyoterapi gibi doğrudan kemik iliği üzerinde uygulanan tedavi yöntemlerinin yan etkileri
  • Kırmızı kan hücreleri için gerekli olan folik asitin eksikliği 
  • Kan hücrelerinin sağlıklı bir şekilde çalışmasını sağlayan B12 eksikliği

Tüm bunlar HCT düşüklüğü için ciddi sebepler olmakla birlikte altta yatan hastalıkların da habercisi olabilirler. Vitamin ve demir takviyeleriyle, kan transfüzyonuyla tedavi edilebilir. Kan transfüzyonu genellikle vitamin ve demir takviyelerinin işe yaramadığı durumlarda ve HCT değerinin olması gerekenden çok düşük olup risk barındırdığı durumlarda tercih edilen bir tedavi yöntemidir. 

HCT Kan Tahlili Yüksekliği Nedenleri 

Tıpkı HCT değerinin düşük olması durumunda çeşitli hastalıklardan söz edilebildiği gibi yüksek çıkması durumunda da birtakım risklerden bahsedilebilir. HCT yüksekliği nedenleri aşağıdakiler arasından herhangi biri olabilir: 

  • Eğer bir kişi yüksek rakım seviyesindeki ortamlarda yaşıyorsa vücudu bu yaşama uyum sağlayabilmek adına daha fazla oksijen taşımaya ihtiyaç duyar ve bu durumda HCT seviyesinde yükselme görülür. 
  • Eğer kişinin mevcut bir böbrek hastalığı varsa yine yüksek HCT seviyelerinden söz edilebilir. 
  • Vücuda yeteri kadar su girmediğinde yani dehidrasyon yaşandığında kan yoğunlaşır ve bu doğrultuda HCT seviyesi de yükselir. 
  •  gelişiminde de yine kan tahlillerinde HCT değeri yüksek çıkma ihtimali mevcuttur. 
  •  hastalarının kan tahlillerinde de HCT değerinin yüksek çıktığı görülmüştür.

HCT yüksekliği nedenleri bir hastalığın teşhisi için yeterli olmayabilir. Htc yüksekliği yaşayan kişilerde genellikle; baş ağrısı, eklem ağrıları, bulanık görme, uyku problemleri, kulan çınlaması problemleri yaratır. Bunlar dışında  riskini artırır. Çünkü kanın pıhtılaşma ihtimalini yükseltir. Bu yüzden önem verilmesi gereken bir parametredir. 

Tedavi yöntemi ise altta yatan hastalığa bağlı olarak değişiklik gösterir. Bazı durumlarda genetik yatkınlık da HCT seviyesinin yükselmesine neden olabilir. Hasta, doktorun önerilerini dikkate almalı ve eğer gerekiyorsa verilen ilaçların kullanımını da asla aksatmamalıdır. 

HCT Kan Tahlili Randevusu Nasıl Alınır? 

HCT nedir kan tahlili yaptıranların çok sık araştırdığı bir konudur. HCT içerikli kan tahlili testleri için randevu süreci kolay adımlardan oluşur. Ancak bu kan tahlili için randevu almadan önce muayene gerekir. Doktor talebi üzerine istenen kan tahliline HCT parametresi eklenir ve işlem esnasında ne kadar parametreye bakılacaksa alınacak kan tüplerinin sayısı da ona göre belirlenir. Bazı özel sağlık kuruluşları istek üzerine bu tahlili direkt yapabilirler. 

Devlet hastanelerinde tek başına HCT değerine bakmak yerine hemogram tam kan sayımları tercih edilebilir. İlk etapta doktor muayenesi için  alınmalıdır. Daha sonrasında doktor yönlendirmesiyle kan alma biriminden tahlil için randevu talep edilir ve süreç devam eder. Tahlillerin yorumlanması için yeniden hekim kontrolüne ihtiyaç duyulur. 

HCT Kan Tahlili Randevusu Nasıl Alınır? 

HCT Kan Tahlili Sonucu Nasıl Öğrenilir? 

HCT nedir kan tahlili sorusuna verilen cevaplar genellikle sonucu öğrendikten sonra gündeme gelir. HCT kan tahlili sonuçlarını öğrenmek de oldukça kolaydır. Hastanelerde tahlil için kan verilen bölümler bu konuda hastayı bilgilendirir. 

Genelde tahlil yaptıran kişi, kan tahlili yaptırmak üzere yönlendirildiği bankodan sonuç raporlarını alır. Ancak bazı kişiler sonuçları doktor eşliğinde öğrenmek ve doktor yorumlarıyla değerlendirmek istediklerinden doğrudan bir kontrol randevusu alarak tekrar doktorla görüşmeyi tercih edebilirler. Ayrıca sonuçlar en kısa sürede hastanın sistemine işlenir. Bu da hastaların online olarak da sonuçları öğrenmelerine imkân tanır. 

HCT Kan Tahlili Hakkında Sık Sorulan Sorular 

HCT Kan Tahlili Testi Nasıl Yapılır? 

HCT nedir kan tahlilinde öğrenebilmek için, işlem kan alma süreci ile başlar. Kan alma işlemiyle tüplere doldurulan numuneler, santrifüj makinesi yardımıyla izlenir. Kan santrifüj makinesindeyken hafif plazmalar yukarı doğru çıkar. İşlem yaklaşık bir dakika sürer. Daha sonra yapılan ölçümler ve gözlemler raporlanır. Raporlama yapılırken her değer ayrı ayrı izlenir. Bir arada değerlendirilmesi gereken değerleri yorumlamak doktorun işidir. 

HCT Kan Tahlili Sonuçları Kaç Günde Çıkar? 

Kan tahlili HCT nedir hakkında araştırmalarını tamamlayan ve tahlillerini yaptıranlar sonuçlarının ne zaman çıkacağını merak edebilir. Kan tahlili sonuçları testin yapıldığı sağlık kuruluşunun iş yükü ve çalışma kapasitesine göre aynı gün içinde ya da ertesi gün çıkabilir. 







Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.