NEU nedir kan tahlili sorusuna şu cevabı verebiliriz: NEU, "nötrofil" adıyla bilinen bir hücre türüdür. kategorisinde yer alan NEU, enfeksiyonlara karşı savaş açmasıyla bilinir. Kemik iliği içinde oluşur ve kan, doku, lenfler içinde görev yapar. Vücudun tamamı için etkilidir.
Enfeksiyon yaratan bakteriler nötrofil tarafından yok edilirken, vücutta bu bakterilerin yarattığı tahribata bağlı olarak kızarıklık ya da şişlik gibi tepkimeler olabilir. Nötrofil, bu tepkimelerin de onarılmasında etkin rol oynar.
Kan tahlilinde NEU nedir sorusuna verilebilecek ilk cevaplardan biri; nötrofilin insan sağlığı ölçümü çok önemli bir hücre türü olduğudur. Nötrofillerin şekli küreye benzer. Fakat faaliyete geçtiklerinde yani vücut için koruma, onarma çalışmaları yapmaya başladıklarında formlarında değişim olduğu gözlemlenir. Genelde bulaşıcı özelliği olan bakteriler üzerinde çalışırlar.
ve eozinofil grubu hücrelerle birlikte hareket ederler. Nötrofillerin ömrü çok kısadır. Vücut bu sebeple üretilen nötrofillerin bir kısmını daha sonra sağlığı tehdit edebilecek enfeksiyonlara karşı depolar. Tam kan sayımı testinde nötrofillerin oranı NEU ifadesiyle raporlanır. Nötrofillerin ömrü kısa olduğu için tahlillerde sayıları sürekli değişiklik gösterebilir. Bu sebeple kan testlerinde oldukça dikkatli raporlama yapılır. Nötrofil bir beyaz kan hücresi olduğundan tahlillerde 5 çeşit beyaz kan hücresi odaklı diferansiyelli tam kan sayımına başvurulabilir.
Nötrofillerin insanda bulunması gereken beyaz kan hücrelerinin çok büyük bir bölümünü kaplıyor olması NEU nedir kan tahlili sorusuna cevap olarak sunulur. Kan tahlillerindeki tüm ölçümlerde olduğu gibi NEU değerlerinde de belirli bir referans aralığı vardır ve normal olan bu referans aralığının içinde bir sonuçla karşılaşmaktır.
Normal koşullarda mikrolitre başına 1500-7000 aralığında çıkması gereken NEU,
Bu değerler farklı sağlık sorunlarına göre esneyebilir. Fakat genel olarak çok dışına çıkıldığında bir sağlık probleminin varlığından söz edilebilir. Altında yatabilecek hastalıklar doktor tarafından teşhis edilir. Referans aralıkları, eğer testi üreten firmanın farklı bir cihazı tarafından taranıyorsa değişiklik gösterebilir. Bu sebeple testlerle birlikte üretici firma kendi belirlediği referans aralığını da iletir. Bazı tahlillerde sonuçlar yazılırken referans aralığının yazılmama sebebi budur.
Nötrofiller, çeşitli sebeplere bağlı olarak düşebilir. Kan tahlili sayesinde tespit edilen bu durumu yaşayan hastalar genellikle yüksek ateş, yorgunluk, karın ağrısı, boğaz ağrısı, terleme, vajinal akıntı, idrar esnasında ağrı, kaşıntı gibi şikayetler yaşar. NEU düşüklüğü ise şu sebeplerden dolayı olabilir;
NEU düşüklüğü ile karşı karşıya kalındığında selenyum, demir, çinko, A vitamini, E vitamini, C vitamini alınması tavsiye edilir. Buna ek olarak NEU düşüklüğü için beyaz kan hücresi üreten çeşitli ilaçlar, beyaz kan hücresi transfüzyonu gibi çözümler de üretilebilir.
Transfüzyon tedavisi, diğer tedaviler cevap vermediğinde ya da diğer tedavilerin sonucunu beklemek için geç kalındığında tercih edilir. Ayrıca NEU değerinin düşüklüğüne sebep olabilecek belirtiler arasında da yer alan hastalıkların her biri için detaylı testler istenebilir. Hasta, doktor tavsiyelerini dikkate almalı ve yapılan kan tahlili tedavi sürecinde gerek görülürse birkaç kez tekrarlanmalıdır.
NEU yüksekliği de tıpkı düşüklüğü gibi önemlidir. Tahlillerde yüksek oranda NEU gözlemlendiğinde altta yatan bir sağlık sorunu olup olmadığı araştırılır. Nötrofil yükselmesi çeşitli nedenlere bağlı olabilir. Aşağıdakiler bunlardan bazılarıdır:
Bu gibi NEU yüksekliği nedenleri, kişinin yaşam şartlarına ve sağlık durumuna göre değişiklik gösterir. Yüksek nötrofil değerleri kişide; çarpıntı, ağrı ve kabızlık gibi belirtilerle kendini belli eder.
NEU yüksekliği dikkat edilmesi gereken bir durumdur ve doktor kontrolünde tedavisi gerçekleştirilir. Hastanın kan tahlilinde NEU değerinin yüksekliği ile karşılaşıldığında ilk olarak altta yatan hastalıkların varlığı araştırılır ve eğer gerekiyorsa bazı tanıları kesinleştirmek için ek tetkikler istenir.
NEU nedir kan tahlili için randevu almak oldukça kolaydır. Bunun için herhangi bir sağlık kuruluşuna başvurmak gerekir. Özel sağlık kuruluşlarında sonrasında doktorunuz gerek gördüğü takdirde NEU parametresini içeren bir test isteyebilir.
Hangi tahlil türünün yapılacağına muayene sonrası hasta öyküsüne ve gereksinimlere göre karar verilir. Doktorun istediği tahliller için hastanelerin kan alma biriminden ayrıca randevu alınması gerekebilir. Bu randevu için doktor muayenesinin ardından hastanede ilgili birime direkt gidilmesi gerekir. Tahlil bilgileri doktor tarafından gönderilse de hasta birebir gidip randevu talep etmelidir. Aynı gün içinde ya da ertesi gün kan alma işlemi yapılabilir.
NEU nedir kan tahlili yaptırmak kadar sonucunu öğrenmek de oldukça mühimdir. NEU kan tahlili sonuçları belirli bir referans aralığı çerçevesinde değerlendirilir. Farklı parametrelerle sağladığı uyum da oldukça önemlidir. Sonuçları öğrenmek için ise birkaç farklı yol izlenebilir. Hastalar hem hastanenin online sisteminden hem de e-nabız’dan sonuçları alabilir. Ayrıca direkt hastaneye giderek sonuçlarını elde edebilirler. Kan tahlilleri sonuçları bir rapor olarak çıkarılır ve burada diğer parametrelerin ölçümleri de yer alır. Genelde sonuçlarda gözlem değerlendirmesi yerine doğrudan nicel ölçümler yazılır.
NEU ifadesinin kemik iliğinden yapılacak bir biyopsi, tam kan sayımı yani hemogram ya da mutlak nötrofil sayısı testleriyle ölçülebilir olması NEU nedir kan tahlili cevaplarından biridir. Hastanın gereksinimlerine göre bu üç farklı değerlendirme ölçeğinden biri tercih edilir. Biyopsi dışındaki diğer iki yöntemde de kan tahlili yapılır.
Nötrofil sayımı yapılan kan tahlili sonuçları testin yapıldığı sağlık kuruluşunun işleme koyma süresine göre en geç iki iş gününde çıkar. Kan tahlili NEU nedir sorgusunun ardından en çok merak edilen durum, sonuçların ne zaman çıkacağıdır. Hasta erken saatlerde kan verdiyse sonucu aynı gün içinde alabilir. Eğer yoğun bir saat aralığına denk gelindiyse sonuçlar ertesi gün de çıkabilir.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.