Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

🩸 Ferritin Tahlili Nedir? Ferritin Düşüklüğü, Yüksekliği!

Oluşturulma tarihi: 27.02.2025 09:16    Güncellendi: 27.02.2025 09:16



Ferritin vücudun demir depolamasını sağlayan önemli bir proteindir. Ferritin nedir kan tahlili sonuçlarında vücudun demir depolarının ne durumda olduğunu gösterir. Ferritin yüksekliği vücudun fazla demir biriktirdiğini gösterirken, ferritin düşüklüğü  ve buna bağlı olarak demir eksikliği anemisi gibi hastalıklara işaret edebilir.  

Ferritin Kan Tahlili Nedir?

Ferritin nedir kan tahlili nasıl yaptırılır gibi sorular, bireylerin araştırdığı konulardan olabilir. Kan tahlilinde ferritin nedir sorusuna cevap vermek gerekirse; ferritin, demiri vücutta bağlayan ve gerektiğinde serbest bırakan bir protein olduğu için kan tahlillerindeki ferritin düzeyleri, vücutta bulunan demir durumu hakkında bilgi edinilmesini sağlar. Ferritin testleri önemlidir çünkü, çeşitli  veya demir yüklemesi gibi durumların tanısında önemli bir role sahiptir.  

Kan tahlili ferritin nedir sorusuna, vücuttaki demir durumunu doğrudan yansıttığı için önemlidir, cevabı verilebilir. Demir eksikliği anemisi bireylerde çok sık rastlanılan bir durumdur. Özellikle çocuklar, kadınlar ve yaşlılarda daha sık görülebilir. Ferritin düşüklüğü yeterli kırmızı kan hücresi üretiminin sağlanamamasına yol açar. Bu durum sonucunda bireylerde halsizlik, kronik yorgunluk ve nefes darlığı gibi belirtiler çıkmaya başlayabilir. 

Ferritin yüksekliği ise altta yatan kronik hastalıklara işaret edebilir. Bazı kanser türleri, kronik enfeksiyonlar ve karaciğer rahatsızlıkları ferritin değerinin yükselmesine neden olabilir. Kan tahlili ferritin nedir sorusuna, hemokromatoz gibi demir birikimine sebep olan genetik bozuklukların tanısında da kullanılabilir şeklinde yanıt verilebilir. Yüksek ferritin seviyelerinin belirlenmesi bu gibi durumların erken tanısında önemlidir. Böylelikle uygun bir tedavi planıyla organ hasarının önüne geçilebilir. Hayati öneme sahip bu tahlil, birçok sağlık sorunun erken teşhisi için yaptırılabilir.  

Ferritin Kan Tahlili Normal Değeri Kaç Olmalı?

Ferritin kaç olmalı, sorusu için, şu şekilde yanıt verebiliriz: Ferritinin kan testlerindeki normal kabul edilen değerleri kişinin yaşına ve cinsiyetine göre değişiklik gösterir. Ama genel olarak doktorlar tarafından kabul edilen bir ferritin değeri vardır; 

  • Yetişkin erkekler için bu normal değer aralığı 20-500 nanogram/mililitre (ng/mL) iken, 
  • Yetişkin kadınlarda bu değer 20-200 ng/mL şeklindedir. 

Kadınlarda menopoz sonrası ferritin değerleri yükselerek erkeklerinkine yaklaşabilir. Çünkü menstrüasyon döngüsü sona erdiği için demir kaybı da azalacaktır.  

Çocuklarda ve bebeklerde normal ferritin değerleri ise yaşa göre farklılık gösterir. Yenidoğan bebeklerde normal ferritin değeri 25-200 ng/mL arasında olabilirken, bu değerler bebekler 1 ila 5 aylıkken 50-200 ng/mL arasındaysa normal kabul edilir. 15 yaş civarı çocuklarda ise 7-140 ng/mL arasındaki değerler normaldir. Bu değerler genel bir rehber olarak kullanılabilir. Fakat ferritin seviyelerinin normal olup olmadığını değerlendirmek için her zaman doktorunuzu referans almanız gerektiğini unutmamalısınız.  

Ferritin Kan Tahlili Düşüklüğü Nedenleri

Ferritin nedir kan tahlili sonuçlarında nasıl anlaşılır gibi sorular merak konusu olabilir. Ferritin düşüklüğü vücudun demir depolarının yetersiz olduğunu gösterir. Bu durumun nedeni, vücuda yeterli miktarda  alınmamasıdır. Özellikle hayvansal gıda tüketmeyenlerde ferritin değerleri düşük çıkabilir. 

Gebelik, emzirme, çocukluk ve ergenlik dönemlerinde vücudun demir ihtiyacı artar ve yeterli miktarda demir alınmadığında ferritin seviyelerinde düşüş gözlemlenir. Kronik kan kaybı, adet kanamaları, gastrointestinal kanamalar, travma veya cerrahi opresyonalar sonucu oluşan kanamalar da ferritin seviyelerini düşürebilir.  hastalığı gibi bağırsak emilim bozuklukları da demirin vücutta yeterli miktarda emilmesine engel olur.  

Ferritin düşüklüğü belirtileri i anemisinin belirtileriyle benzerlik gösterir. Yorgunluk ve halsizlik en yaygın belirtisidir. Bunun dışında soluk cilt, nefes darlığı, baş dönmesi, baş ağrısı, hızlı kalp atışı, saç dökülmesi, buz ve toprak yeme isteği gibi belirtiler ferritin düşüklüğü belirtileri olarak sayılabilir.  

Ferritin Kan Tahlili Yüksekliği Nedenleri

Kan tahlilinde ferritin yüksekliği nedir sorusuna kısaca vücuttaki demir depolarının normalden fazla olması durumudur şeklinde cevap verilebilir. Ferritin yüksekliği çeşitli sağlık sorunlarının habercisi olabilir. Hemokromatoz gibi bir genetik bozukluk sonucu vücut, demiri aşırı miktarda depolayabilir. Bu durum sonucunda karaciğer ve kalp gibi hayati öneme sahip organlarda hasara yol açabilir. 

Vücutta uzun süreli bir iltihaplanma veya  gibi durumlar, hepatit, karaciğer sirozu gibi hastalıklar, lösemi, lenfoma gibi kanser türleri gibi rahatsızlıklar sonucunda vücutta demir birikimi fazla olabilir.  

Ferritin yüksekliği belirtileri çeşitli organların zararıyla kendini gösterebileceği gibi karın ağrısı, eklem ağrıları, ciltteki bronz veya gri renkte olan cilt rengi değişikliği şeklinde de olabilir. Kalp yetmezliği ve kalp ritim bozuklukları gibi kal rahatsızlıkları görülebilir. Karaciğer büyümesi ve diyabet de ferritin yüksekliği belirtileri olabilir. Bu belirtiler genellikle sinsi ve yavaş bir şekilde ilerleyebilir. Bu belirtiler yaşayan kişiler uygun tedavi için bir doktora başvurmalıdır.  

Ferritin Kan Tahlili Randevusu Nasıl Alınır?

Ferritin nedir kan tahlili randevusu nasıl alınır sorusuna, hastanelerin internet siteleri ve telefon hattı üzerinden, şeklinde yanıt verilebilir. Size uygun bir sağlık kuruluşunun internet sitesine girerek online olarak doktor için  oluşturabilirsiniz. 

Telefonla randevu oluşturmak istiyorsanız hastanenin iletişim numarasını bularak randevu birimini arayabilirsiniz. Doktor randevusu aldıktan sonra muayene için hastaneye başvuruda bulunabilirsiniz. Muayene sonrasında doktorunuz ferritin kan tahlili yaptırmayı uygun görürse ve bunu talep ederse tahlil yaptırabilirsiniz. Doktor talebi doğrultusunda kan tahlilinizi yaptırabilirsiniz. 

Ferritin Kan Tahlili Sonucu Nasıl Öğrenilir?

Ferritin nedir kan tahlili sonucu nasıl öğrenilir sorusuna, en doğrudan yöntem olarak kan tahlilini verdiğiniz hastaneye başvurmak, şeklinde cevap verilebilir. Kan tahlili sonuçlarınızı internet üzerinden hasta portalına girerek de öğrenebilirsiniz. Özel hastanelerin birçoğu tahlil sonuçları hazır olduğunda SMS ile bilgilendirme yaparlar. 

Randevu alırken iletişim bilgilerinizi hizmet aldığınız kurum ile paylaşmışsanız sonuçlardan sizi haberdar edeceklerdir. Telefon hattı yoluyla da sonuçlarınızı öğrenebilirsiniz. Görevli personele tahlil sonuçlarınızı öğrenmek istediğinizi belirttiğinizde size yardımcı olacaklardır.  

Ferritin Kan Tahlili Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Ferritin kan tahlili testi nasıl yapılır?  

Ferritin kan testi, kolunuzun iç kısmındaki bir damardan küçük bir kan örneği alınarak yapılır. Bu işlem, iğne yardımıyla ağrısız bir şekilde gerçekleştirilir. Kolunuzdan alınan kan örneği, özel bir tüp içinde depolanır ve analiz edilmek üzere laboratuvara gönderilir. Analiz sonucunda ferritin değerleri belirlenir ve rapor haline getirilir. 

Ferritin kan tahlili sonuçları kaç günde çıkar?  

Ferritin kan tahlili sonuçları kan örneği verildikten 1 ila 3 gün içinde çıkar. Ancak bu sürenin hastanenin yoğunluğuna ve  işleyişine bağlı olarak değişebileceğini unutmamalısınız. Özel ve acil durumlarda bazı hastaneler sonuçları daha hızlı elde edebilirler.  

Ferritin eksikliği ve yüksekliği nasıl tedavi edilir? 

Ferritin eksikliğinin tedavisinde ağızdan alınan demir takviyeleri kullanılır. Doktorunuz size uygun ölçeklerde demir takviyesini verecektir. Ne kadar süre ile kullanacağınızı da söyleyecektir. Doktorunuzun önerisi dışında bu tip takviyeleri kullanmamalısınız. 

Ferritin yüksekliği tedavisi ise altta yatan nedenlere bağlı olarak değişen çeşitli tedavi süreçlerini içerir. Örneğin, hemokromatoz gibi bir genetik bozukluk varsa tedavi genellikle terapötik flebotomi (kan alma) veya hastaya verilen çeşitli ilaçlarla demir seviyelerinin düşürülmesini içerir. Karaciğer hastalıkları gibi nedenlerden dolayı değerler yükselmişse tedavi de buna göre olacaktır. Her iki durumda da tedavi kişiye özel olarak uygulanır.  







Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.