Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

👩‍⚕️ Etil Alkol Zehirlenmesi Belirtileri Nelerdir?

Oluşturulma tarihi: 27.02.2025 09:16    Güncellendi: 27.02.2025 09:16

Etil Alkol Zehirlenmesi Belirtileri Nelerdir?

Etil alkol zehirlenmesi kısa süre içerisinde yüksek miktarda etil alkol içeren ürünlerin veya içeceklerin tüketilmesi sonucunda ortaya çıkabilir.

Alkollü içecekler içerisinde belirli oranlarda etil alkol bulundurur. Az miktarda tüketildiğinde ciddi sorunlara yol açmasa da yüksek dozlarda zehirlenme belirtileri görülebilir.

Bunun yanında gargara, aroma ve bitki tentürleri içerisinde de etil alkol bulunabilir.

Etil Alkol Zehirlenmesi Nasıl Anlaşılır?

Etil Alkol Zehirlenmesi Nasıl Anlaşılır?

Etil alkol zehirlenmesi ortaya çıkan zehirlenme belirtilerine neden olabilecek farklı bir sebep olmamasıyla karar verilebilir.

Akıl karışıklığı, konuşmada güçlük gibi beyin fonksiyonları etkileyen belirtiler gözlendiğinde vakit kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması gereklidir. 

Sağlık kuruluşunda hastadan alınan kan ve idrar örneklerinin incelenmesi ile vücuttaki alkol miktarı belirlenebilir.

Bu işlemin ardından etil alkol zehirlenmesi müdahale protokolü devreye sokulur. Hastanın ilk olarak hayati sorun oluşturabilecek solunum güçlüğü ve sıvı kaybı gibi belirtilerinin düzeltilmesine çalışılır.

Etil Alkol Zehirlenmesi Belirtileri Nelerdir?

Etil alkol zehirlenmesi ilk olarak hastada meydana gelen değişiklikler ile fark edilir.

Bazı hastalarda belirtiler ciddi seyretmiyorsa diğer zehirlenme durumları ile karıştırılabilir. Etil alkol zehirlenmesi belirtilerinden bazıları şunlardır:


  • Bilinç bulanıklığı
  • Konuşma bozukluğu, pelteklik
  • Nefes alışverişinin bozulması, yavaşlaması

  • Yürüyüş koordinasyonunda bozulma
  • Uyanıklık halini sürdürmede zorlanma
  • Zayıflayan kalp atışları
  • Mavimsi, gri veya soluk cilt görünümü

Etil Alkol Zehirlenmesi Nasıl Geçer? Ne İyi Gelir?

Etil alkol zehirlenmesi bazen , limon soda gibi içeceklerle tedavi edilmeye çalışılsa da zehirlenmenin bu şekilde iyileşmesi zordur.

Tedavi için bir sağlık kuruluşuna başvurulması gereklidir. Bu noktada yapılabilecek en doğru müdahale sağlık ekibine ulaşana kadar hastanın durumunu kontrol altında tutulmasıdır.

Hastaya yapılacak müdahale önerileri şu şekildedir:

  • Hastanın tek başına kalmamasına dikkat edilmeli
  • Bilinci açıksa  etkilerini giderebilmek için su içirilmeli
  • Vücut sıcaklığını dengelemek için battaniye veya herhangi bir örtü ile hastanın üzeri örtülmeli
  • Eğer hasta baygınsa kusmuğun geri kaçmasını önlemek için yana yatık şekilde yatırılmalı
  • Sağlık ekiplerine gerekli bilgiler detaylı şekilde aktarılmalı

Etil Alkol Zehirlenmesi Tedavisi

Etil Alkol Zehirlenmesi Tedavisi

Etil alkol zehirlenmesi tedavisinde ilk olarak hayati fonksiyonların stabilize edilmesi sağlanır. Hastanın solunumunu kontrol altına alınması için oksijen tedavisi uygulanabilir. Yüksek miktarda sıvı kaybına müdahale etmek için hastaya serum verilebilir.

Ciddi miktarda etil alkol vücuda alındıysa mide yıkanarak toksinlerin hızla uzaklaştırılması sağlanabilir.

Kana karışan toksinlerin uzaklaştırılması için de bazı müdahalelere başvurulabilir.

Gebelikte Etil Alkol Zehirlenmesi Nasıl Olur? Bebeğe Geçer mi?

Gebelikte etil  anneyi etkilediği gibi bebek üzerinde de ciddi sorunlara neden olabilir.

Zehirlenme belirtileri gözlenmese de hamilelerde  tüketimi bebeğin gelişimi üzerine etki gösterir.

Birinci trimesterde orta düzeyde de olsa tüketilen alkol düşük riskinde artışa neden olur. 

Organ oluşumu sırasında annenin vücuduna giren alkol bebekte organ hasarı ile sonuçlanabilir.

Bunun yanında bebeğin beyin gelişimi üzerinde de bozulmalara neden olabilir.

Gebelik sürecinde bebeğin gelişiminin düzgün şekilde tamamlanabilmesi için annenin alkolden uzak durması gerekmektedir.

Etil Alkol Zehirlenmesi Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Etil Alkol Zehirlenmesi Kaç Saat Sonra Belli Olur?

Besin zehirlenmelerinde kana karışmanın öncesinde besinin sindirim sisteminde bir zaman geçirmesi gerekir. Bu nedenle belirtiler birkaç saat sonunda ortaya çıkar. Ancak alkolün kana karışma hızı daha yüksektir. Kişinin 2 saatlik bir süre içerisinde 4 veya daha fazla şişe içkiyi tüketmesi sonucu  görülebilir. 

Zehirlenmeye neden olan alkol miktarı cinsiyete, vücut ağırlığına, kişinin duyarlılığına ve içilen içkinin alkol oranı gibi değişkenlere bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Zehirlenmenin ardından iyileşme saatler içerisinde gözlenebileceği gibi belirtiler günler boyunca da sürebilir.

Etil Alkol Zehirlenmesi Hangi Tahlille Anlaşılır?

Etil alkol zehirlenmesinde tanı koyabilmek için kan ve idrar testlerinden faydalanılabilir. Kan alkol testi olarak da bilinen işlem ile kandaki alkol miktarı ölçülür. Bu test sadece zehirlenme vakalarında değil kişinin karıştığı trafik kazaları gibi adli işlemler için de kullanılabilir. 

Kandaki alkol oranına bakılarak durumun ciddiyeti hakkında bilgi sahibi olunabilir. Bu oranın ifadesi için promil terimi kullanılır. 100 miligram kandaki alkol oranını miligram cinsinden gösterir. Kanında 0.03 promil alkol bulunan kişi sarhoş ancak hala kontrolünü sağlayabiliyorken vücudunda 0.40 promil alkol bulunan bir kişinin hayati tehlikesi söz konusudur.

Etil Alkol Zehirlenmesi Öldürür mü?

Etil alkol zehirlenmesinin öldürücülüğü kana karışan alkol miktarına bağlıdır. Az miktarda etil alkol almış bir kişi basit zehirlenme belirtileri gösterdikten sonra iyileşebilirken yüksek dozda alınan alkol ölümcül olabilir. Alkol miktarının artması ile ortaya çıkan solunum yavaşlaması, kalp atış hızındaki azalma veya baygınlık ile birlikte kusmuğun akciğerlere kaçması gibi durumlar ölümle sonuçlanabilir.

Etil Alkol Zehirlenmesi Evde Tedavisi Nasıl Olur?

Etil alkol zehirlenmesinde soğuk duş almak, kafein tüketmek ve spor yapmak gibi uygulamaların vücuttaki alkolün daha hızlı atılmasına yardımcı olduğu düşünülür. Ancak bu yöntemler fayda sağlamayacağı gibi sonuçların kötüleşmesine de yol açabilir.

Etil alkol zehirlenmesinde en doğru hareket en kısa zamanda hastanın en yakın sağlık kuruluşuna ulaştırılmasıdır. Evde hastanın vücut sıcaklığının sabit tutulabilmesi için sıcak tutacak önlemlerin alınması tavsiye edilir. Buna ek olarak hasta kusma ve diğer şikayetler nedeniyle yüksek oranda sıvı kaybettiğinden bilinci açıksa su içirilerek müdahale edilebilir.

Etil Alkol Zehirlenmesi Kaç Günde Geçer?

Zehirlenmenin etkileri kişiye göre farklılık gösterebilir. İyileşmenin süresi hastanın maruz kaldığı alkol miktarı, genel sağlık durumu ve anatomik özelliklerine bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Örneğin kilolu ve uzun boylu bir erkek ile zayıf kısa bir kadının aynı miktarda alkol alması sonucunda görülen belirtiler farklılık gösterebilir. Bu nedenle alkol zehirlenmesinin iyileşme süresi birkaç saatten birkaç güne kadar değişiklik gösterebilir. Bu konuda tam bir cevap almak için müdahaleyi yapan doktora danışmak daha uygun olacaktır.

Etil Alkol Zehirlenmesi Baş Ağrısı Yapar mı?

Etil alkol zehirlenmesinde başlıca belirtiler arasında baş ağrısı bulunmaz. Ancak kusma, sık idrara çıkma gibi sebeplerle vücuttan ciddi miktarda sıvı kaybı yaşanmışsa dehidrasyon yaşanır. Dehidrasyona bağlı olarak baş ağrısı, tansiyon düşüklüğü gibi şikayetler yaşanabilir. Bunun yanında hastada görülen kafa karışıklığı nedeniyle de baş ağrısı sorunu görülebilir.

Etil Alkol Zehirlenmesi Ateş Yapar mı?

Etil alkol zehirlenmesi yaşayan kişilerde vücut sıcaklığında bir yükselme görülmez bu nedenle ateş şikayeti yaşanmaz. Genellikle zehirlenmenin ardından vücut sıcaklığında büyük bir düşüş yaşanır. Hastada bu nedenle titreme yaşanabilir. 

Vücut sıcaklığını dengede tutmaya yardımcı olmak için sağlık görevlileri gelene kadar veya hasta sağlık kuruluşuna ulaştırılıncaya dek evde ilk müdahale uygulanabilir. Battaniyelerle sarmak, üzerine kalın örtü örtmek gibi çözümlere başvurulabilir.

Etil Alkol Zehirlenmesi Sonrası Beslenme Nasıl Olmalı?

Etil alkol zehirlenmesi sonrasında özel bir beslenme düzeni yoktur ancak hastanın daha iyi hissetmesi için bazı önlemler alınabilir. Öncelikle hastanın mümkün olduğunca alkollü içkilerin tüketiminden uzak durması gereklidir. Eğer alkol problemi yaşayan bir kişi ise profesyonel yardıma başvurulabilir.

Zehirlenmeye bağlı olarak karaciğer ve böbreklerde bir problem yaşanmış ise daha basit, karaciğeri yormayan besinler tercih edilebilir. Vücuttan kaybedilen sıvının yerine konulabilmesi için su tüketiminin artırılması önemlidir. Kusma şikayeti nedeniyle hastada bulantı sorunu devam edebilir. 

Kusmanın tetiklenmemesi için yağlı ve baharatlı gıdalardan uzak durulması uygun olabilir. Az sayıda büyük porsiyonlar yerine sık ve küçük porsiyonlar halinde beslenmeye başvurulabilir.  sindirimi daha uzun sürdüğünden bulantıyı artırabilir, bu nedenle bu tip besinlerden uzak durulmalıdır. Bazı bitki çayları bulantının azalmasına yardımcı olabilir. Doktora danışılarak bu tip çaylardan yararlanılabilir.







Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.