Bez alerjisi genel olarak bebeklerde meydana gelen ve sık rastlanan bir sağlık sorunudur. Bebek bezlerinin, bebeklerin cilt yapısına uygun olmayan maddeler içermesi, bebeklerin bez bağlanan bölgelerinde farklı cilt reaksiyonlarına neden olur. Bu durum genellikle iki ila üç aylık bebeklerde sıklıkla meydana gelir.
Tercih edilen bezden kaynaklı olarak meydana gelen ve oldukça can sıkıcı bir durum olan bez alerjisi, bebeklerin ve dolayısı ile annelerin de günlük yaşam kalitelerinin düşmesine neden olur.
Bebeklerin tuvalet ihtiyaçlarını giderebilmeleri için kullanılabilecek birden fazla bebek bezi markası mevcut. Bebek bezlerinin sahip olduğu dokular ise birbirinden oldukça farklıdır. Yeni doğan bebeklerin cilt yapılarının oldukça hassas olması ise bebek bezi tercihlerinin de önemi artar.
Hassas cilt yapılarına sahip olan bebekler, alerjik reaksiyonlara neden olabilecek bezlere maruz kaldığında cilt yapılarında kızarıklık ya da tahriş meydana gelir. Bezden kaynaklı alerjik bir durumun olup olmadığı, bez değişimi sırasında anlaşılabilir. Bezin bağlandığı bölgede kızarıklık, kabartı ya da iltihaplı oluşumlar söz konusu ise bu durum bebek bezinden kaynaklı alerjik bir reaksiyon olabilir.
Bebeklerin farklı birçok şeye karşı alerjisi olabilir. Ancak konuşarak kendilerini ifade edemedikleri için bu konuda annelerin ve babaların üzerine çok fazla sorumluluk yükleniyor. Bebeklerinin hemen her hareketlerini takip etmeleri, yemek ve içme konusunda değişiklik yaşayıp yaşamadıkları, huzursuz olup olmadıkları ve belli rutinlere karşı tepki vermeye başlamaları, bebeklerde bazı sağlık sorunlarının olduğunu gösterir. Bez alerjisi için de bebeklerin altlarının değiştirilmesi sırasında gerekli kontrollerin yapılması gerekir.
Bebeklerin kullanılan beze karşı bir alerjisi var ise şu belirtiler ile karşı karşıya kalınır;
Bebeklerde bez alerjisi çok sık karşılaşılan bir sağlık sorunudur. Bu durumun tespit edilmesi halinde, durumun şiddetine bağlı olarak uzman hekimlere danışılması gerekir. Gerekli muayenenin ve tetkiklerin yapılmasının ardından hekimler, bebek bezi alerjisi için birtakım krem ya da losyon kullanımını önerebilir. Bunun yanı sıra bebeklerin bezleri değiştirilirken bir süre bez kullanımı sağlanmadan ciltlerinin hava alması sağlanabilir.
Hava almayan cilt, alerjik reaksiyonlara müsait hale gelir. Bunun yanı sıra çok fazla ıslak mendil kullanılması da yine meydana gelen semptomların artmasına neden olacaktır. Bu nedenle bebeklerin ciltlerinin temizlenmesi için yumuşak dokuya sahip havlular tercih edilebilir. Bu havlular ile hem daha hassas bir temizlik yapılabilir hem de bebeklerin ciltlerinin nemlenmesi sağlanabilir.
Bebek bezi alerjisi ile karşılaşıldığında ilk olarak alanında uzman bir hekime başvurulması gerekir. fiziki muayenelerinin ardından uygun görmesi halinde bazı tetkikler yaptırılabilir. Ardından bebeklerde meydana gelen bez alerjisi için birtakım rahatlatıcı ve tedavi edici kremler verilir. Bu kremlerin doktorların önerdiği şekilde, düzenli olarak kullanılması oldukça önemlidir.
Bebeklerde bez alerjisi için uygulanacak tedavi yöntemlerinin içerisinde şunlarda yer alır:
Bez alerjisi, tercih edilen bebek bezlerinin yapılarında yer alan kimyasallardan kaynaklanabilir. Bunun yanı sıra uzun süre bebeğin bezinin değiştirilmemesi, cildin hava almaması, yanlış ürünlerin tercih edilmesi de yine bu duruma neden olur. Tüm bunların yanı sıra bebeklerin anne sütünden yaptığı dönemde beze karşı alerjinin meydana gelmesi daha sık görülür.
Bunun nedeni ise bebeklerin tükettiği gıdalara bağlıdır. Aynı zamanda anne sütünden bebeklerin bünyesine geçen bazı bileşenlerde yine bebeklerin beze karşı alerjik reaksiyon göstermesine neden olabilir. Tüm bunlar göz önüne alınarak hem annenin hem de bebeklerin beslenme düzenlerine dikkat etmesi, doktorların tavsiye ettiği beslenme programına uyması gerekir. Bebek bezi tercih ederken de mutlaka organik yapılara sahip ürünlerin satın alınması gerekir.
Bebeklerde bez alerjisi için genel olarak fiziki muayene yeterli olmaktadır. Ancak durumun gerçekten kullanılan bezden mi yoksa tüketilen gıdalardan mı kaynaklı olduğunun anlaşılması zor bir halde ise o zaman kan testi yapılabilir. Bebeklerin uyuduğu ortamda bulunan bazı eşyalar da yine bebeklerde alerjik reaksiyonlara neden olabilir.
Durumun şiddetine ve seviyesine bağlı olarak uzman hekimler, bebekler için talep edebilir. Bu durum genellikle iki yaşından sonraki bebeklerde meydana gelir. Ancak ciddi bir sağlık sorunu var ise bebeğin yaş durumu gözetilmeksizin alerji testi yaptırılabilir.
Bezlere karşı oluşan için ebeveynlerin ilk olarak doktorlarına başvurması gerekir. Gerekli muayeneden sonra doktorların verdiği merhemler ya da losyonlar, alerjinin kısa sürede geçmesi için düzenli olarak kullanılmalıdır. Bunun haricinde evde sürdürülecek tedavilere mutlaka bebeklerin ciltlerinin belirli aralıklarla havalandırılması dahil edilmelidir.
Ilık su ile duş aldırmak, temizlik için organik ürünlerin tercih edilmesi, bebeklerin hassas ciltlerine uygun dokulara sahip havluların kullanılması ve özellikle vazelin içerikli merhemlerin kullanılması gerekir. Aynı zamanda bebeklerin bez değişimleri sırasında düzenli olarak cilt kontrollerinin yapılması da durumun kontrol altına alınması adına büyük bir öneme sahiptir.
Beze karşı bebeklerin ciltlerinin alerjik reaksiyon göstermesi, uygulanacak basit tedaviler ile giderilir. Düzenli olarak uzman hekimlerin vermiş olduğu merhemlerin ya da losyonların kullanılması, bebeklerin ciltlerinin düzenli olarak havalandırılması, temizliğin doğru ürünlerle ve iyi bir şekilde yapılması, cildin kurumasının beklendikten sonra yeni bezin kullanılması ve cildi tahriş edebilecek ürünlerin tercih edilmemesi halinde ortalama olarak dört ila yedi gün arasında alerjiye bağlı pişik sorunları ortadan kalkacaktır.
Bebeklerdeki bez kullanımına bağlı olarak meydana gelen alerjik reaksiyonlar, normal şiddetinde iken baş ağrısına neden olmaz. Ancak bebeklerin durumdan fazlası ile rahatsız olması, onların durumu ağlayarak aktarmasına neden olur. Bu durumda fazla ağlamaya ve yaşanan huzursuzluğa bağlı olarak baş ağrısı görülebilir.
bez kullanımına bağlı olarak gelişen alerjik reaksiyonlar genellikle ateşe neden olmaz. Ancak pişik, cilt tahrişi ve kızarıklığın haricinde iltihaplı bir durum söz konusu olursa bu kez vücut ısısının yükselmesi söz konusu olabilir. Vücutta oluşan iltihap, neden olabilir ve bu da beraberinde farklı sağlık sorunlarını getirebilir. Bu gibi durumlarda, en yakın sağlık kuruluşlarının acil servislerine başvurulması büyük bir önem arz eder.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.