Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

🩸 Rdw Tahlili Nedir? Rdw Düşüklüğü, Yüksekliği!

Oluşturulma tarihi: 27.02.2025 09:16    Güncellendi: 27.02.2025 09:16



RDW nedir kan tahlili sonuçlarınızın referans aralığı dışında olması durumunda merak edilen sorulardan biridir. Tam kan tahlili (hemogram) yaptırdığınızda birçok tahlilin yanında RDW değerine de bakılır.

RDW (Red blood cell distribution width) kırmızı kan hücresi (alyuvar) dağılım genişliği olarak tanımlanır. RDW-Cv, RDW-Sd gibi farklı türleri vardır. Kandaki kırmızı kan hücrelerinin boyutlarının ve boyutlar arasındaki farklılıkların tespit edilmesinde kullanılır. 

RDW değerlerinin referans aralıklarının dışında olması kırmızı kan hücrelerinin vücuttaki herhangi bir sağlık problemine bağlı olarak boyut değiştirdiği anlamı taşıyabilir. Bununla birlikte RDW’nin yüksek ya da düşük olması tek başına bir anlam ifade etmeyebilir. Yüksek RDW ya da RDW düşüklüğü durumunda RDW değerleriyle birlikte ek tıbbi tahlillerin de yapılması önerilir.  

RDW Tahlili Nedir?

RDW nedir kan tahlili sorusu sonuçların limit dışı olması durumunda birçok hasta tarafından merak edilen sorulardan biridir. Kan tahili RDW nedir sorusunu alyuvar dağılımı, genişliği ve dolaşımdaki alyuvarların boyutlarındaki değişimi ölçmede kullanılan bir testtir olarak cevaplamak yerinde olur. Normal şartlarda kırmızı kan hücrelerinin sahip olduğu hacim ortalama 80 ile 100 FL(femtolitre)’dir. 80 FL’nin altındakiler mikrositik, üstündekiler ise makrositik olarak adlandırılır. 

Değerlerin bilimsel çalışmalar sonucunda tespit edilmiş referans aralığının dışında olması ilk başta anemiyi akla getirse de en son yapılan araştırmalarda bazı kalp hastalıkları, hipertansiyon ve romatoid artrit ve inflamatuar barsak hastalığının aktif durumu da RDW yüksekliği ile açıklanacağını iddia etmektedir. 

Kanda dolaşan kırmızı kan hücrelerinin görevi vücuda gerekli oksijeni taşımaktır. Alyuvarların görevlerini yerine getirebilmek için belirli boyutlarda olması beklenir. Bu durumda kan tahlilinde RDW nedir sorusu; RDW testiyle alyuvar boyutları ölçülerek kandaki homojenlik ve heterojenlik durumu değerlendirilir olarak da cevaplanabilir.

Normal kırmızı kan hücrelerinin boyutu genel olarak 6-8 mikrometre arasındadır. RDW değerinin bu aralıklar arasında olmaması farklı sağlık sorunlarının habercisi olabilir. 

RDW CV Nedir?

Kırmızı kan hücrelerindeki dağılım eğrisinin genişliği ve ortalama hücre boyutlarındaki değişiklik RDW CV testi ile ölçülür. Ortalama hücre boyutlarını bulmak için ise kırmızı kan hücrelerinin boyutu MCV değerine bölünür. RDW-CV’nin normal sayılabilmesi için %11 ile %15 arasında olması gerekir.

RDW-SD Nedir?

RDW-SD ölçümü de kırmızı hücre dağılım eğrisinin genişliğinin femtolitre(Fl) ile ifade edildiği bir ölçümdür.

RDW Tahlili Normal Değeri Kaç Olmalı?

Kan tahlili RDW nedir ve normal değeri kaç olmalı sorusu özellikle anemi gibi hastalığı olanların takip ettiği ve sorduğu bir sorudur. RDW-CV değerlerinin normal referans aralığı %11,5 ile %15,4 olarak ölçülür. Dolayısıyla RDW nedir kan tahlili sonuçlarınıza göre doktorunuzun değerlendirip cevaplayabileceği bir sorudur. 

Değerlerinizin %14,5-%18 aralığında çıkması hafif enfeksiyon, ağır egzersiz veya kullandığınız bazı ilaçlardan kaynaklanabilir. Bununla birlikte anemi, kansızlık ve demir eksikliği anemisinde de söz etmek mümkündür. Değerlerinizin %18 ile % 26 aralığında olması akla ağır demir eksikliği anemisi, orta derece  ve megaloblastik anemiyi getirebilir. %26’nın üzerinde olması durumunda şiddetli sideroblastik anemiyi akla getirebilir.

RDW Tahlili Düşüklüğü Nedenleri

RDW düşük olduğunda da hastalar çoğunlukla kan tahlili RDW nedir sorusunu sorarlar. RDW düşüklüğü tek başına bir anlam ifade etmez. RDW’nin düşük olması genellikle herhangi bir patolojik durumla ilişkilendirilmez. RDW test sonuçları MCV sonuçlarıyla birlikte değerlendirildiğinde anlamlı olur. 

RDW’nin düşük MCV’nin yüksek olduğu makrositer ve RDW’nin ve MCV’nin düşük olduğu mikrositer anemiler, aşırı kan kaybı,  ve folik asit eksikliği ve bazı genetik bozukluklarla ilişkilendirilebilir. 

Böbrek hastalığı, vücutta geçmeyen iltihaplanma durumu gibi  olanların da ve düzenli olarak RDW’yi etkileyen ilaçların kullanmaları durumunda RDW değerinde düşüş gözlemlenir. Bununla birlikte , kanser, diyabet karaciğer hastalığı olan kişilerde de RDW düşüklüğü olması olasıdır. Dolayısıyla RDW nedir kan tahlili test sonuçlarınızdaki diğer değerlerle birlikte cevaplanabilecek bir sorudur.

RDW Tahlili Yüksekliği Nedenleri

Kan tahlilinde RDW yüksekliği nedir sorusu kandaki kırmızı kan hücresi olarak adlandırılan alyuvarların boyutlarının birbirinden farklı olmasıyla açıklanabilir. RDW’nin yüksek olması vücudun var olan alyuvarlara ek olarak yeni alyuvarlar oluşturduğu anlamı taşır. Bununla birlikte RDW yüksekliği de tek başına anlamlı değildir. 

Farklı test parametrelerine eşlik eden yükseklik kemik iliği hastalıkları ve hematolojik hastalıkların tanısında önemli bir yere sahiptir. Örneğin RDW değerinin yüksek olmasına düşük kırmızı kan hücrelerinin ortalama boyutunu ölçen düşük MCV’nin eşlik etmesi demir eksikliği anemisini akla getirir. Hem RDW’nin hem de MCV’nin yüksek olduğu durumlarda folat ve B12 vitamini eksikliğinden bahsedilebilir. RDW ve MCV değerlerindeki değişiklikler doktorunuzun teşhisinde önemli rol oynar. RDW’yi etkileyen nedenler arasında aşağıdaki patolojik durumları saymak mümkündür. 

Talasemi (Akdeniz Anemisi):  genetik bir bozukluk olup vücutta hemoglobin üretimini etkiler. Kırmızı kan hücreleri parçalara bölünür ve büyüklükleri değişir. Bu durum RDW’nin yüksek, MCV değerinin düşük olmasına sebep olur.

Demir Eksikliği Anemisi:  anemisi teşhisi konan hastalarda RDW yüksektir. Yetersiz demir kaynağı kandaki hemoglobinin azalmasına sebep olur. Demir eksik olduğunda ise hemoglobin ve MCV değerleri düşüktür.

Megaloblastik Anemi: Hastalığın nedeni folik asit ve B12 vitamini eksikliği olabilir. Bu hastalığın genel özelliği MCV’nin yüksek hemoglobin değerinin düşük olmasıdır.

 gören veya antiviral alan kişilerde, karaciğer hastalığı olanlarda da RDW seviyelerinde artış görülebilir.

Her ne kadar RDW nedir kan tahlili sonucunuza göre doktorunuz tarafından değerlendirilerek gerek görülmesi durumunda detaylıca açıklanacak bir konu olsa da RDW tek başına anlamlı değildir. Diğer kan ölçümleri ile birlikte değerlendirilir. Bununla birlikte MCV düşükse mutlaka RDW’ye bakılması önerilir. 

RDW Tahlili Randevusu Nasıl Alınır?

RDW tahlili randevusu almak için öncelikle doktorunuzun testi istemiş olması gerekir. RDW testi  doktoru tarafından verilen bir testtir. Özel hastanenin  sisteminden doktor randevusunu kolaylıkla alabilirsiniz. Devlet kurumları için  E - nabız ya da MHRS sistemi üzerinden randevu alabileceğiniz gibi 182'yi arayarak da devlet hastanelerinden muayene randevusu alabilirsiniz. 

RDW Tahlili Sonucu Nasıl Öğrenilir?

RDW tahlil sonucunuzu hastaneye giderek doktordan öğrenebileceğiniz gibi e-nabız sitesi üzerinden laboratuvar sonuçlarım sekmesine girerek de öğrenebilirsiniz. Bunun yanı sıra  ya da hastanenizin online sisteminden de RDW tahlil sonuçlarınıza ulaşabilirsiniz. 

RDW Tahlili Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

RDW Testi Nasıl Yapılır?

RDW testi hastane ya da özel laboratuvarlarda steril bir ortamda koldan kan alınarak yapılan bir testtir. Özel tüplere aktarılan kan incelenmek üzere laboratuvara gönderilir. Laboratuvarda incelenen ve işlenen kan numunesi daha sonra raporlanır, ilgili laboratuvar uzmanının onayından sonra hastanın e-nabız sistemine ya da hastanenin online sistemine gönderilir. 

RDW Tahlili Sonuçları Kaç Günde Çıkar?

RDW tahlili sonuçları kan verdiğiniz saate bağlı olarak 2 ile 4 saat arasında çıkar. Sabahtan kan vermişseniz öğleden sonra testleriniz hazır olur. Ancak öğleden sonra kan vermeniz durumunda kan tahlil sonuçlarının çıkması ertesi güne sarkabilir. Dolayısıyla kan vermeye sabah giderseniz tahlil sonuçlarınızı aldığınız zaman doktorunuza yorumlatabilirsiniz.







Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.