Bozuk şalgam suyu zehirlenmesi, gıda zehirlenmeleri arasında yer alır.
Kalsiyum, C vitamini, A vitamini, E vitamini, manganez ve beta-karoten gibi antioksidanlar bakımından oldukça zengin olan ; sindirim sistemi, kemik gelişimi ve akciğer sağlığı üzerinde olumlu etkilere sahiptir.
Mor havuçtan elde edilen suyu, tek başına tüketilebildiği gibi kısır gibi farklı aperatif yiyeceklerin içerisine ilave edilerek de tüketilebilir.
Ancak bozulan şalgam suyunun tüketilmesi, insan sağlığı üzerinde belli başlı semptomların meydana gelmesine neden olur.
Bu nedenle şalgam suyunun doğru bir şekilde muhafaza edilmesi ve özellikle bu aşamada mevsim koşullarının göz önüne alınması gerekir.
Bir tür olan bozuk şalgam suyu zehirlenmesi, mikroorganizmalar ya da bakteri toksinleri nedeni ile ürünlerin bozulması sonucu meydana gelir.
Bu gibi durumlarda kişilerde farklı sağlık sorunları meydana gelebilir.
Mide ağrısı, ishal ya da kusma kişilerin tükettiği gıda nedeni ile zehirlendiğini gösteren en önemli bulgulardır.
Tüketilen bir gıdanın ardından kişilerin kendini halsiz hissetmesi ve özellikle mide bulantısı yaşaması durumunda en yakın sağlık kuruluşlarının acil servislerine başvurması gerekir.
Özellikle tüketilen şalgam suyunun bozuk olduğundan şüphelenildiği an en kısa sürede uzman hekimlere başvurulması oldukça önemlidir.
Bozuk şalgam suyu zehirlenmesi, kişilerde gıda zehirlenmesi ile aynı belirtilerin görülmesine neden olur.
Genel olarak kusma, ve karın ağrısı ile kendini belli eden zehirlenmenin seviyesi daha yüksek olursa bu durumda da kanlı ishal, şiddetli kusma ve şiddetli karın krampları kendini gösterebilir.
Bu semptomların yaşanması halinde kişilerin ciddi bir zehirlenme ile karşı karşıya olduğu anlaşılır.
Bozuk şalgam suyu zehirlenmesi çoğu zaman bir ila iki gün içerisinde tedavi edilmese dahi kendiliğinden geçebilen bir durumdur.
Özellikle kusma ve ishal ile vücuttaki zararlı toksinlerin atılması, bu durumun daha hızlı bir şekilde sona ermesini sağlar. Ancak bazı zamanlarda durum bu kadar basit olmayabilir.
Şiddetli söz konusu olduğu zamanlarda, kişilerin sağlık kuruluşlarında uzman hekimler tarafından uygulanan tedavi sürecini tamamlaması gerekir.
Bu süreçte kişilere farklı vitamin ve mineral takviyeleri verilir. Aynı zamanda zehirlenmenin şiddetine bağlı olarak farklı tedavi teknikleri de yine uzman hekimler tarafından tercih edilebilir.
Gıda zehirlenmesi ve bu sorunun içerisinde yer alan bozuk şalgam suyu zehirlenmesi genel olarak bir ila üç gün içerisinde kendiliğinden geçer.
İshal ve kusma ile birlikte elektrolit ve sıvı kaybı yaşanır. Bu da zehirlenme tedavisinde kişinin dengelenmesini gerektirir.
Bu süreçte kişilerin bol bol sıvı tüketmesi, maden suyu ile birlikte bitki çayları içmesi gerekir.
Ciddi zehirlenme vakalarında hastaların midesi yıkanabilir ve damar yolu ile birlikte elektrolit ve sıvı kaybının dengelenmesi sağlanabilir.
Gebelik döneminde kişilerin beslenme düzenine dikkat etmesi gerekir.
Şalgam suyu her ne kadar sağlıklı bir içecek olsa da bozulması halinde belli başlı sağlık sorunlarına neden olmaktadır.
Özellikle tiroid ya da guatr hastası olan anne adaylarının şalgam suyu tüketimine dikkat etmesi gerekir.
Bunun yanı sıra acılı şalgam suyu da anne adayları için tavsiye edilmemektedir.
Genel olarak şalgam suyu anne adayları ve bebekler için faydalı olsa da bozuk bir şalgam suyunun tüketilmesi gıda zehirlenmesine neden olacaktır.
Gebelikte meydana gelen bozuk şalgam suyu zehirlenmesi; kişinin nefes alıp vermesinde zorluk çekmesine, yüksek tansiyona, protein kaçağına ve vücutta anormal şişkinliklerin meydana gelmesine neden olabilir.
Bu da bebeğin gelişimini olumsuz yönde etkileyebilir.
Uygun durumlarda anne adaylarının zehirlenmesi halinde erken doğum tercih edilebilir.
Bozuk şalgam suyu tüketimi ile zehirlenme genel olarak otuz dakika ila yetmiş iki saat arasında kendini belli eder. Bu süreçte ateş, kusma, mide bulantısı, ya da karın bölgesinde kramplar yaşanabilir. Aynı zamanda kanlı ishal de yine bu zehirlenme türünde görülebilen semptomlar arasında yer alır.
Bozulmuş şalgam suyu tüketimine bağlı olarak zehirlenen bir kişi, sağlık kuruluşlarının acil servisine başvurduğunda ilk olarak beslenme geçmişini doktora anlatmalıdır. Ardından uzman hekimler kişinin yediği besinler ve tükettiği içecekler hakkında sorular sorar. Bunun ardından ise fiziki muayene gerçekleştirilir.
Kan testi, dışkı kültürü ve parazit muayenesi gibi tanı testleri ise bozulmuş olan şalgam suyundan zehirlenip zehirlenmediğini saptamak için başvurulan testler arasında yer alır.
Bozuk şalgam suyunun tüketilmesi ile yaşanan sağlık sorunları genellikle kendiliğinden geçebilir. Ancak durumun daha ciddi olması ve özellikle kanlı ishalin meydana gelmesi tıbbi bir müdahaleyi gerektirir.
Kusma ve ishale bağlı olarak kişilerin vücutlarından sıvı kaybı yaşanır ve bu da kişilerin kendini halsiz hissetmesine neden olur. Ancak doğru bir tedavi ve sağlıklı beslenme yolu ile kişilerin bu sorunu kısa sürede atlatması mümkündür. Bozulmuş bir şalgam suyunu içmek, kişilerin ölmesine neden olmaz.
Genellikle bu durumun etkileri herhangi bir tıbbi müdahaleye gerek kalmadan bir ila üç gün içerisinde kendiliğinden ortadan kalkar. Bu süreçte vücuttaki elektrolit ve sıvı dengesi bozulacağı için kişilerin bol miktarda su tüketmesi gerekir. Özellikle mineral dengesinin yeniden sağlanabilmesi için maden suyu tüketimi tercih edilmelidir. Bunun yanı sıra evde bir litre içme suyuna sekiz yemek kaşığı toz şeker ve bir yemek kaşığı sofra tuzu eklenerek tüketilebilir. Ancak kişi ağız yolu ile sıvı alamayacak durumda ise damar yolu ile sıvı elektrolit dengesinin sağlanması gerekir. Bunların yanı sıra kusma nedeni ile boğaz yollarında tahribat olacağı için daha yumuşak kıvamlı besinlerin tüketilmesi gerekir.
Bozuk şalgam suyundan zehirlenen bir kişinin yaşadığı semptomlar genellikle bir gün içerisinde sona erer. Ancak bu durum kişinin vücut direncine bağlı olarak üç güne kadar çıkabilir. Bu nedenle, zehirlenme süresinin en fazla üç gün sürebileceğinin ifade edilmesi daha doğru olacaktır.
Gıda zehirlenmeleri arasında yer alan bozuk şalgam suyundan zehirlenme durumu, genel olarak baş ağrısına neden olmaz. Ancak kas güçsüzlüğü ve kollarda karıncalanma gibi semptomlara neden olabilir. Baş ağrısı, zehirlenme vakalarında pek sık rastlanılan bir semptom değildir. Yine de şiddetli kusmaya bağlı olarak baş bölgesinde basınç hissedilebilir.
Yüksek ateş, zehirlenme durumunda meydana gelen semptomlar arasında yer alır. 38.4 dereceden yüksek ateş seviyesinin ölçülmesi halinde ise kişinin en yakın sağlık kuruluşunun acil servisine götürülmesi gerekir. Nitekim bu durum, zehirlenme vakasının şiddetli olabileceğine dair işaretler arasında yer alır ve tıbbi müdahale gerektirebilir.
Bozulmuş şalgam suyunu tüketen ve bundan dolayı zehirlenen bir kişinin, zehirlenmenin etkilerinden sonra bol miktarda sıvı tüketmesi gerekir. Bunun yanı sıra haşlanmış patates ya da püre kıvamında gıdalar ile bir süre beslenmesi, boğaz bölgesindeki tahrişin geçmesini de kolaylaştırır. Aynı zamanda tüketilen gıdaların çok sıcak ve çok soğuk olmaması da bu aşamada oldukça önemlidir.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.