Testisler, erkek üreme sisteminde bulunan iki yumurta şeklinde bulunan bezlerdir. Spermlerin üretildiği yer olmasından dolayı doğrudan neslin devam etmesinde rol oynar.
Orşit halk dilinde testis iltihabı olarak bilinir. Bu rahatsızlık, ciddi bir sağlık sorunu olarak kişinin testislerini etkileyen bir durumdur.
Orşit rahatsızlığın ortaya çıkma nedenleri ise belirtileri değiştirebilir, hastalığın şiddetini etkileyebilir.
Böylece, hastalığın ana nedeninde bakteri ve viral enfeksiyonların da yer alması korunma yöntemlerini gündeme getirir.
Bu noktada hastalığa bağlı vücutta kalıcı hasar kalmaması için acilen alanında uzman bir doktora başvurulması önerilir.
Uygun tedavi planına göre hastalığın iyileşme süreci desteklenir.
Orşit nedir sorusuna kısaca testislerin iltihaplanması şeklinde cevap verilebilir. Kabakulak gibi virüsleri geçiren erkek bireylerde hastalığın görülme riski arttığı da görülmektedir.
Bu sebeple, çocukluktan ergenliğe geçiş döneminde virütik ya da bakteriyel kaynaklı durumlardan etkilenen bireyin yakalanma olasılığı yüksektir.
Genellikle tek testiste ortaya çıkan rahatsızlık nadir de olsa iki testiste de görülebilir.
Diğer bir taraftan, orşit nedir sorusu ağrıya neden olan ve erkekte doğurganlığı etkileyen akut bir hastalıktır şeklinde cevap verilebilir.
Ayrıca, orşit nedir sorusu enfeksiyonel hastalıklarla doğrudan ilişkilidir.
Bu doğrultuda, kişinin idrar yolu enfeksiyonlarına ya da cinsel yolla bulaşan mikrobiyal etkilere karşı da önlem alınması hastalığa yakalanma riskini azaltabilir.
Orşit ve epididimit terimleri aynı hastalık için kullanılan ifadelerdir. Ancak, tıbbi olarak bazı farklılıkları mevcuttur.
Orşit, testislerden iki yumurtalıktan birinin ya da ikisinin komple iltihaplanmasını ifade eder.
Epididimit ise testislerin arka kısmında bulunan ve spermlerin depolanmasını sağlayan tüp görünümünde olan genital organın iltihaplanmasıdır.
Testis iltihabı problemine birçok bakteri, virüs ya da idrar yolu enfeksiyonları neden olur.
Epididimit ise ağırlıkla korunmasız cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyondan kaynaklı görülebilir.
Daha küçük bir alanı etkileyen epididimit rahatsızlığı tedavi edilmezse daha büyük çaplı epididimoorşite rahatsızlığını oluşturabilir.
Testis iltihabına neden olan durumların sonucunda belirtiler kendini şiddetli ve akut olarak gösterebilir. Genel olarak orşit hastalığı belirtileri aşağıdaki gibi sıralanabilir;
Hastalık genellikle idrar yollarındaki mikrobiyal kaynakların testislere ulaşması ile başlar. Ayrıca, genç bireylerde cinsel yolla geçen bakteriler hastalığı oluşturabilir. Tüm bu bilgiler ışığında, hastalığın nedenleri aşağıdaki gibi sıralanabilir:
Hastalığın ilk belirtileri ortaya çıkmasıyla fiziki muayene için bir üroloji uzmanını başvurulur. Sonrasında farklı laboratuvar tetkikler yapılarak teşhis konulması hızlanır.
Teşhis için uygulanan yöntemler aşağıdaki gibi sınıflandırılabilir:
Hastalığın altında yatan nedenlerine ve kişide gözlemlenen belirtilerine göre tedavi yöntemleri değişiklik gösterebilir.
Tedavide iltihaplanmanın kontrol altına alınarak komplikasyonun minimize edilmesi önceliklidir. Ayrıca, semptomlar hafifletilerek iyileşme sürecine katkı sağlamak amaçlanır.
Hastalığın tedavisinde kullanılan yöntemler aşağıdaki gibi sıralanabilir:
Tüm bu tedavi yöntemleri hastanın öyküsüne göre değişebilirken ek kontrollerle tedavinin sonucu gözden geçirilir. Düzenli ilaç kullanımının hasta tarafından yarıda bırakılmaması en büyük detaylar arasındadır.
Evde yapılacak bazı uygulamalar tıbbi tedaviye destek sağlayabilir. Bu amaçla, evde yatış pozisyonunda dinlenmek ve bölgesel soğuk pres yapmak alternatiflerin başında gelir. Ayrıca, antioksidan özellikli bitkiler tüketilerek iltihabın azalmasına ekstra katkı sağlanabilir.
İltihaplanma engellenmezse testislerde kronik bir hal alabilir. Bu nedenle, enfeksiyon ilerleyerek apse oluşabilir ve cerrahi müdahale gerekebilir. Cerrahi müdahale öncesinde epididim kanalları zarar görmüş olabilir ve bu durum infertiliteye (kısırlık) sebebiyet verebilir. Ek olarak genç bireylerde epididimit nedeniyle kanal tıkanabilir ve kısırlık görülebilir.
Orşit hastalığının iyileşme süreci kişinin rahatsızlığının şiddetine, belirtilerine ve tedavinin hasta tarafından eksiksiz gerçekleştirilmesine bağlıdır. Bu nedenle, kişide rahatsızlığın geçme süresi 10 günlük kısa bir süreyi kapsayabilirken bazı vakalarda ayları alan bir tedavi süreci görülebilir.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.