Pancar turşusu, doğal yollarla yapılan mayalama işlemiyle hazırlanan oldukça lezzetli ve yüksek besin değerlerine sahip geleneksel bir turşu türüdür.
Kırmızı pancar, Betterave, Beta Vulgaris ve beet isimleriyle de bilinir. Pancar, ıspanakgiller ailesine ait bir bitkidir.
Güçlü bir kök sistemine ve bitki yapısına sahiptir. Otsu bir bitki olma özelliği göstermektedir. Kırmızı pancar; gelişimini yaklaşık olarak iki yılda tamamlar.
Toprağın altında yetişen iki yıllık kök bitkinin ilk yılında yalnızca rozet yapraklarında açılma meydana gelir.
Birinci yılda çiçek açmayan yapraklar ikinci yıldan itibaren 25 cm düzeyinde boya ulaşır. Kırmızı pancar bitkisinin meyve yüzeyi yuvarlak ve düz bir şekildedir.
İçeriğinde yüksek oranda şeker ve betanin bulunur. Kırmızı pancarın iç rengi koyu kırmızı renktedir. Parlak ve sert bir yapısı vardır.
Dayanıklı bir bitki olmasından dolayı bekleme süresi uzundur.
Elde edilen kırmızı pancarlar turşu, salata ve çeşitli yemekleri yapılarak tüketilir.
Özenli bir şekilde seçilen , turşu yapımında kullanılan diğer ürünlerle karıştırılarak mayalanması için bekletilir.
Bu süreçte pancarın içinde bulunan doğal şekerleri ve diğer besin öğeleri mayalanma aşamasında turşu halini alır.
Elde edilen kırmızı pancar turşusu çok çeşitli yerlerde kullanılabilir.
Salata olarak, garnitür ve sandviçlerde, sahip olduğu yüksek düzeyde besin değeriyle sofralarınızda afiyetle kullanabilirsiniz.
Geleneksel bir turşu çeşidi olan kırmızı pancar turşunun içerdiği yüksek besin öğeleri ile birçok faydası bulunmaktadır.
İçerisinde çok sayıda mineral ve vitamin bulunur. Bunlar sayesinde vücudumuzun ihtiyacı olacak tüm mineral ve vitamin ihtiyacı karşılanabilir.
Pancar turşusunun faydaları;
Sağlığa oldukça faydalı olan kırmızı pancar turşusu, özellikle cilt sağlığı konusunda da insanlara faydalı olan bir bitkidir.
Pancar turşusunun cilde olan faydaları hakkında bilmeniz gerekenler:
Kırmızı pancar turşusu suyunun içerisinde bulundurduğu folik asit yardımıyla önüne geçmeye yardımcı olur.
Kadınların döneminde daha rahat olmalarında ve bu süreci daha az stresle kolaylıkla atlatmalarında etkilidir.
Kadınların adet sancılarının (regl) azalmasına yardım eder.
Pancar turşusu suyu içildiğinde enerji yükselmesi sağlar. Örneğin spor yapan kişilere spordan önce kırmızı pancar turşusu suyu tüketmeleri tavsiye edilir.
Vücudunuz için gerekli olan takviyeler yerine kırmızı pancar turşusu tüketerek doğal yolla enerjinizi yükseltebilirsiniz.
Kırmızı pancar turşusunun suyunu doğrudan içemeyen kişiler pancarın suyunu çıkarıp tüketebilir.
Kırmızı pancar lezzetli olmasının yanında içerdiği birçok faydalı vitamin ve mineral sayesinde vücudumuza birçok katkı sağlar. Kırmızı pancar turşusunu her gün tüketmekte bir sakınca yoktur. Ancak böbrek taşı düşürenlerin pancar turşusundan uzak durması önerilir. Mide problemi yaşayan hastalar da pancar turşusunu tüketirken dikkatli olmalıdır.
Kırmızı pancar suyunu tüketirken dikkatli olup aşırıya kaçmamak gerekir. Günlük tüketilmesi tavsiye edilen miktar yaklaşık olarak 1 su bardağı (250 ml) civarındadır. Pancar suyunun içerisinde bulunan yüksek miktarda doğal şekerden dolayı diyabet (şeker) hastaları ve kan şeker seviyelerine dikkat etmek zorunda olan kişilerin pancar suyunu sınırlı miktarda tüketmeleri önerilir. Pancar suyu tüketmeden önce meydana gelebilecek ve yan etkilerini doktorunuza ve ya bir diyetisyene danışmanız önemlidir.
Kırmızı pancar turşusunu hamilelik döneminde yemek genel olarak herhangi bir risk teşkil etmez. Kırmızı pancarın içerisinde bulunan folik asit sayesinde bebeğinizin sağlıklı gelişim göstermesi son derece önemlidir. Ancak her ne kadar kırmızı pancarı tüketmekte sakınca olmasa da hamilelik döneminde yüksek miktarda tüketimden kaçınarak doktorunuza danışmanız önerilir.
Pancar turşusu, sağlığa yaralı bir besin maddesi olarak bilinir ve böbreklere herhangi bir zarar vermez. Sağlık durumu kişiden kişiye farklılık gösterdiğinden tüketilen besinlerin insan vücudunda oluşturacağı etkiler farklı olabilmektedir.
Pancar turşusu düşük kalorili, lifli ve besin değeri yüksek bir besindir. İçerisinde bulunan çeşitli vitamin, mineral ve antioksidanlar insan vücuduna faydalıdır. Böbrek hastaları için fazla miktarda pancar turşusu tüketmek bir sorun oluşturabilir. Tuza karşı olumsuz tepki veren böbrek hastalarının pancar turşusu tüketmeden önce bir doktora danışmaları tavsiye edilir.
Kırmızı pancar, bir kış sebzesidir. A ve C vitaminlerini içinde barındıran, antioksidan bileşikler bakımından oldukça zengindir. Özellikle kış mevsiminde hastalıklara karşı vücut bağışıklığını artırmak için bebeğinizin beslenme zamanlarında mutlaka kırmızı pancara yer verebilirsiniz. Bebeklere verilecek kırmızı pancar yiyecekleri; pancar çorbası, pancar püresi, parmak besin şeklinde olabilir. Böylece bebek parmak besin şeklinde emerek pancardaki besinleri vücuduna almış olur. Uzmanlar, pancarın bebeklere 8. aydan itibaren verilmesini tavsiye etmektedir.
Pancar verildiğinde, bebeklerde alerjik tepki oluşup oluşmadığını takip etmek için üç gün kuralını uygulamak önemlidir. Bundan dolayı üç gün kuralını takip ederek kırmızı pancarın bebeğinizde oluşturup oluşturmadığı anlaşılır.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.