Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

👩‍⚕️ Bulgur Alerjisi Nedir? Bulgur Alerjisi Belirtileri

Oluşturulma tarihi: 27.02.2025 09:16    Güncellendi: 27.02.2025 09:16

Bulgur Alerjisi Nedir? Bulgur Alerjisi Belirtileri

Bulgur, buğdaydan elde edilen bir besindir. Özellikle Orta Doğu ve Akdeniz mutfağında bulgura sıklıkla yer verilir.

Tahıl grubunun bir üyesi olan bulgur, alerjen besinler arasında yer alır. Bulgur alerjisi birçok kişide ortaya çıkabilecek olan bir durumdur.

Bulgur alerjisi, buğday alerjisine bağlı olarak da ortaya çıkabilir. 

Bulgur alerjisinin ortaya çıkması halinde ise herkeste farklı semptomlar görülebilir. Fakat genel olarak ortaya çıkan bazı belirtiler vardır.

Bu belirtileri baz alarak alerjik bir durum olup olmadığını anlamak mümkün hale gelir.

Bulgur alerjisi olan kişilerde aynı zamanda çölyak hatalığı ya da gluten alerjisi de görülebilir.

Bulgur Alerjisi Nasıl Anlaşılır?

Bulgur Alerjisi Nasıl Anlaşılır?

Bulgur alerjisinin anlaşılabilmesi için kişilerin alerji belirtileri hakkında bilgi sahibi olması gerekir.

Ortaya çıkan belirtilerin gözlemlenmesi ile birlikte alerjik durum olup olmadığı anlaşılır. 

 tüketimi sonrasında ya da tüketim esnasında belirtiler gözlemlenebilir. Alerji testi yardımı ile de bulgur alerjisi anlaşılır.

Bulgur Alerjisi Belirtileri Nelerdir?

Bebeklerde bulgur alerjisi belirtileri ile yetişkinlerde ortaya çıkan belirtiler arasında pek bir fark yoktur.

Genel olarak bulgur alerjisi belirtileri ise grip ve nezle şeklinde görülebilir. Kişilerde burun akıntısı ve hapşırık meydana gelebilir.

Aynı zamanda  da bu belirtiler arasında yer aldığı bilinir. Kişilerde mide bulantısı, kusma ve ishal ortaya çıkar.

Cilt üzerinde  görülebilir ve cilt döküntüleri meydana gelebilir. 

Ciltte kaşıntı ve kaşıntıya bağlı olarak kızarıklıklar gözlemlenir. Gözlerde ise sulanma oluşması mümkündür.

Astım hastalığının belirtilerine benzer belirtiler de bu süreçte gözlemlenir. Kişi solunum yolu problemleri yaşayabilir ve bu nedenle nefes almakta güçlük çekebilir.

Mide de şişkinlik oluşumu da bulgur alerjisinin bir belirtisi olarak kabul edilebilir.

Bulgur Alerjisi Nasıl Geçer? Ne İyi Gelir?

Bulgur alerjisi geçen bir durum değildir. Bu  hastalığına en iyi gelen şey ise bulgur tüketmemek olarak bilinir.

Kişilerin bulgur içerikli besinlerden uzak durması, bulgur alerjisi belirtilerinin ortaya çıkmasını engeller.

Belirtilerin görülmemesi ve bu besinin tüketilmemesi halinde kişinin sağlık durumunu olumsuz yönde etkileyecek bir durum da oluşmamış olur.

Bulgur Alerjisi Tedavisi

Bulgur Alerjisi Tedavisi

 geçmesi için maruz bırakma tedavisi uygulanabilir. Bu işlem sadece yetişkin bireylere uygulanabilir.

Kişinin genel sağlık durumuna da dikkat edilmesi gerekir. Farklı hastalıkların tetiklenme riski vardır.

Şiddetli belirtiler gösteren kişilere de bu yöntemin uygulanması önerilen bir durum değildir. 

Doktorun hastayı muayene etmesi ile birlikte uygun görülürse bu tedavi yöntemine başvurulabilir.

Fakat bunun haricinde alerji için bir tedavi yöntemi yoktur. Sadece ortaya çıkan belirtilerin kaldırılabilmesi için tedavi yöntemleri uygulanır.

Bu tedavi yöntemleri basit belirtilerde genellikle ilaç tedavisidir. Orta ve şiddetli belirtilerde ise mide yıkanması ya da oksijen tedavisi uygulanabilir.

Gebelikte Bulgur Alerjisi Nasıl Olur? Bebeğe Geçer mi?

Hamilelik süreci kadınlar için genellikle zorlu bir süreçtir. Bazı kişilerde bu süreç kolay bir şekilde de atlatılabilir. Fakat her ne kadar kolay ya da zor geçiyor olsa da vücut normal döneme göre farklılaşır.

Bu farklılığa bağlı olarak da kişilerde normalde olmayan alerji hastalıklarının ortaya çıkma ihtimali artar. 

Bulgur alerjisi de sonradan ortaya çıkabilen bir  türüdür. Gebelik sürecinde ek belirtiler göstermez.

Normal zamanda ortaya çıkan belirtiler ile gebelik sürecinde ortaya çıkan belirtiler aynı şekilde görülür.

Bu alerji hastalığının bebeğe geçme ihtimali bulunur. Bazı alerjik hastalıklar nesilden nesile  yolu ile aktarılmaya yatkın bir yapıdadır.

Kısacası bebeklerde bulgur alerjisi görülme ihtimali de bulunur.

Bulgur Alerjisi Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Bulgur Alerjisi Kaç Saat Sonra Belli Olur?

Bulgur alerjisi, bulgur ya da bulgur içeren bir besinin tüketilmesi halinde direkt olarak belirtilerini göstermeye başlayabilir. Bazı kişilerde belirtiler bu kadar hızlı bir şekilde gözlemlenmeyebilir. Kişi besini tükettikten birkaç saat sonrasında dahi belirtilerin ortaya çıkma ihtimali bulunur.  yardımı ile bu süre kısalır. Alerji testi ortalama bir saat sürer. Alerji belirtilerinin ortaya çıkması ise 15 dakika içerisinde gerçekleşebilir.

Bulgur Alerjisi Hangi Tahlille Anlaşılır?

Alerji hastalıklarının anlaşılabilmesi için cilt alerji testi uygulanır. Cilt üzerine iğneler yardımı ile alerjen besinler ya da maddeler enjekte edilir. İğnenin yapıldığı bölgede alerji belirtilerinin görülmesi, kişinin uygulanan alerjene karşı duyarlılığı olunduğunu gösterir. Bulgur alerjisi de yine bu alerji testleri yardımı ile kolaylıkla anlaşılır. Bunun haricinde ise kişilerden kan testi ya da idrar tahlili de talep edilebilir. Bu işlemler sayesinde alerjik hastalıkların tanısı koyulur. 

Bulgur Alerjisi Öldürür mü?

Bulgur alerjisi direkt olarak kişinin ölümüne neden olan bir alerji değildir. Fakat kişinin alerji belirtilerinin şiddetine bağlı olarak hayati riskin ortaya çıkma ihtimali de göz ardı edilmemelidir. Şiddetli belirtiler nedeni ile hastaların komaya girme ihtimali bulunur. Komadan çıkılamaması halinde ise hastaların hayatını kaybetme riski vardır. Kısacası bulgur alerjisi direkt olarak ölüme neden olmasa da ortaya çıkan belirtiler ölümcül sonuçları beraberinde getirebilir.

Bulgur Alerjisi Evde Tedavisi Nasıl Olur?

Bulgur alerjisinin evde tedavisi, ilaç tedavisi ve diyet listesi eşliğinde devam eder. Kişi taburcu olduktan sonra evde ilaç kullanarak tedavi süreci sürdürülür. Kişide ortaya çıkan belirtilerin şiddetli olması halinde de sağlık ekipleri hastaya ilk müdahaleyi evde yaparak sağlık kuruluşuna sevk eder. Bunun haricinde ise gerekli olan diğer tedavi işlemlerinin hastanede gerçekleşmesi gerekir. Gerek tıbbi malzemelere erişim kolaylığı açısından gerek de hastaya acil müdahale edilme ihtimaline karşın bu tip tedaviler hastanelerde doktor gözetiminde gerçekleştirilir.

Bulgur Alerjisi Kaç Günde Geçer?

Gıda alerjilerinin geçmesi oldukça zordur. Çoğu alerji kişinin doğumunda başlar ve hayatının sonuna kadar da kişiye eşlik eder. Aynı zamanda alerji hastalıkları ilerleyen yaşlarda da ortaya çıkabilir. Nadiren de olsa alerjen besinin bir süre boyunca tüketilmemesi halinde, alerji durumunun ortadan kalkma ihtimali bulunur. Bu durum kesinlik belirtmez. Alerji tedavisi çok sık uygulanan bir işlem değildir. Ancak kişilere maruz bırakma tedavisi uygulanması halinde bulgur alerjisinin geçmesi mümkündür. Bu tedavi yönteminin sonlanması ile beraber kişinin alerjisi de geçebilir. Maruz bırakma işlemi hafif belirtiler gösteren yetişkin bireylere uygulanabilir. Alerjiye bağlı olarak ortaya çıkan belirtiler ise tedaviden bir iki hafta sonra geçer.

Bulgur Alerjisi Baş Ağrısı Yapar mı?

Bulgur alerjisi bazı durumlarda baş ağrısına neden olabilir. Özellikle alerji belirtilerine bağlı olarak migren ağrılarının tetiklenme ihtimali vardır. Direkt olarak baş ağrısını bulgur alerjisinin belirtilerinden biri olarak değerlendirmek ise mümkün değildir. Baş ağrısı başlı başına bir alerji belirtisi olarak kabul görmez. Baş ağrısının ortaya çıkması alerji durumlarında rastlanabilen fakat kesin bir belirti olarak kabul edilmeyen bir durum olarak bilinir. Baş ağrısı günlük hayatımızda da birçok farklı etkene bağlı olarak ortaya çıkabilir.

Bulgur Alerjisi Ateş Yapar mı?

Gıda alerjilerinin geneli göz önüne alındığı zaman bu tip alerjik reaksiyonlarda ateşlenme problemi söz konusu değildir. Fakat kişinin farklı sağlık problemleri bulunabilir. Bu sağlık problemleri, bulgur alerjisine bağlı olan belirtiler ile tetiklenebilir. Tetiklenmeye bağlı olarak da ateşlenme problemi ortaya çıkabilir.

Bulgur Alerjisi Sonrası Beslenme Nasıl Olmalı?

Bulgur alerjisi olan kişilerin buğday ve buğday içeren besinleri tüketmemesi gerekir. Bulgur içeren besinlere ek olarak buğday içeren besinlerin tüketiminden de kaçınmakta fayda vardır. Bulgur alerjisi belirtilerine bağlı olarak kişiler tedavi görmüş ise tedavi sonrasında bol sıvı tüketilmelidir. 

Mide yıkanması söz konusu ise de mideyi rahatsız etmeyecek ve sindirimi kolay olan besinlerin tüketimine ağırlık vermek gerekir. Bunların haricinde ise doktorlar tarafından hastalara farklı  listeleri verilebilir. Diyet listeleri verilirken kişinin sadece alerjik durumu değil genel sağlık durumu da göz önünde bulundurulur.







Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.