Sinekler ve özellikle sivrisinekler, yaz aylarında kişileri oldukça rahatsız eder.
Sineklerin çıkardıkları ses dahi çoğu kişi için rahatsızlık nedenidir. Bu ses uykuları bölecek şekilde bile görülür.
Fakat sineklerin sesinden ziyade çok daha rahatsız edici bir durum vardır.
Bu durum sinek ısırığıdır. genel olarak şiddetli bir kaşıntı hissine neden olur.
Bu kaşıntı hissi ile birlikte bölgenin kaşınması hafif kanamalara yol açabilir.
Fakat bu kaşıntı hissi normal olarak kabul ediliyor olsa da azı kişilerde sinek ısırığı alerjisi olduğu gözlemlenir.
Bu nedenle de kaşıntı hissinin alerjiye bağlı olup olmadığını anlamak biraz zor olabilir. Genel olarak bu alerji sivrisinek ısırığına bağlı olarak ortaya çıkar.
Yapılan bazı araştırmalar sonucunda sivrisineklerin cinsiyetlerine göre beslendiği ortaya çıktı.
Erkek sivrisinekler bitkilerden beslenirken dişi sivrisinekler ise bizleri ısıranlar olarak bilinir.
Hassas cilt yapısına sahip olan kişilerde sinek ısırığı alerjisine daha sık rastlanır.
Birçok kişide bu durum görülebiliyor olsa da kişinin cildinin hassas olması, belirtilerin daha şiddetli gözlemlenmesine yol açar.
Sinek ısırığı normal şartlar altında da kaşıntıya yol açtığı için bu alerjiye dair diğer belirtilerin göz önüne alınması gerekir.
Sinek ısırığı alerjisi, sinek sokması sonrasında ortaya çıkan belirtilerin gözlemlenmesi halinde anlaşılabilir bir durumdur.
Sivrisinek tükürüğünde yer alan proteinlere karşı vücudun tepki göstermesi, belirtilerinin ortaya çıkmasına neden olur.
Sinek ısırığı alerjisi, özellikle sivrisinek sokmalarından sonrasında görülür. Alerji testleri yardımı ile de kişilerin sinek ısırığı alerjisine sahip olup olmadığını anlamak mümkündür.
Kişi kendisinde görülen belirtiler neticesinde sağlık kuruluşlarını ziyaret ederek, gerekli testlerin yapılmasını talep edebilir.
Sinek ısırığı alerjisini anlamak için öncelikle kişilerin hakkında bilgi sahibi olması gerekir.
Bu belirtiler arasından bir ya da birkaçına sahip olunması halinde en yakın sağlık kuruluşu ziyaret edilmelidir. Aksi takdirde belirtilerin şiddetlenmesi görülebilir.
Belirtilerin şiddetlenmesi halinde ise kişinin sağlık durumu olumsuz yönde etkilenmeye başlar.
Sinek ısırığı alerjisi kendisini bazı belirtiler ile gösterir. Bu belirtilerin ortaya çıkması halinde herhangi bir şeye alerjiniz olduğunu anlayabilirsiniz.
Fakat alerji belirtilerinin bazen neden kaynaklı olduğunu ayırt etmek mümkün olmayabilir.
Sinek ısırığı alerjisi belirtileri, farklı ile karıştırılabilir. Kişiler bu durumun sinek ısırığından mı yoksa tüketilen besinden kaynaklı mı olduğunu anlamakta zorluk çekebilir.
Bu durumda alerji testlerinden faydalanır ve kişinin neye alerjik reaksiyon gösterdiği ortaya çıkar. Bu tip testler ve işlemler sağlık kuruluşlarında gerçekleşir.
Sinek ısırığı alerjisi belirtilerini şu şekilde sıralamak mümkündür;
Sinek ısırığı alerjisinin kesin olarak geçip geçmediği hakkında net bir bilgi vermek mümkün değildir. Bu nedenle sinek ısırığı alerjisi nasıl geçer sorusuna, bu konuda net bir bilgi olmadığı yanıtını vermek daha doğrudur.
Fakat ortaya çıkan belirtilerin hafifletilmesi mümkündür. Sinek ısırığı alerjisi belirtilerinin ortadan kalkması için bölgeye soğuk uygulaması yapılabilir.
Isırık bölgesinde oluşan ateşlenmenin ve kaşıntı hissinin hafifletilmesi bu şekilde mümkün hale gelebilir.
Aynı zamanda vücut için sinek spreyleri de bulunur. Bu spreyler yardımı ile sinek ısırıklarından korunmak da mümkündür.
Sinek ısırığı alerjisi için kesin çözüm sunan bir tedavi yöntemi olup olmadığı hakkında net bilgiler yoktur.
Ancak kişilerde şiddetli belirtilerin ortaya çıkması halinde alanında uzman hekimler tarafından uygulanabilen bazı tedavi yöntemleri olduğu bilinir.
Bu yöntemler arasında en sık başvurulanı genellikle ilaç tedavisidir. Kişinin alerjik belirtileri, doktorlar tarafından hastaya verilen reçeteli ilaçlar sayesinde ortadan kalkar.
Cilt üzerindeki problemlerin ortadan kalkabilmesi için ise losyonlar ya da merhemler önerilebilir.
Bazı durumlarda kişide daha şiddetli ve sürekli tekrarlayan belirtiler görülebilir.
Bu gibi durumlarda ise alerji iğneleri ile tedavi yöntemine başvurulması mümkündür. Alerji iğneleri kesin çözüm olmasa da uzun vadede kalıcılık sağlar.
Bu alerji iğneleri tıbbi olarak immünoterapi olarak bilinir.
Ortaya çıkan belirtiler herkeste farklılık gösterebilir. Bu nedenle en uygun tedavi yöntemi doktorlar tarafınca belirlenir.
Sinek ısırığı alerjisi, gebelik sürecinde de aynı etkiler ve belirtiler ile ortaya çıkar.
Belirtiler bir değişkenlik göstermiyor olsa da kişi bu süreçte daha hassas bir yapıya sahip olduğu için daha fazla ağrı hissedebilir.
Bu nedenle gebelik sürecindeki kişilerin bu tip alerji belirtilerine daha fazla dikkat etmesi gerekir.
Sinek ısırığı alerjisinin bebeğe geçip geçmeyeceği hakkında kesin bir bilgi belirtmek mümkün değildir. Bu bilgileri doktorunuza danışarak daha detaylı bir şekilde öğrenebilirsiniz.
Sinek ısırığına bağlı olarak ortaya çıkan belirtileri yaklaşık on beş dakika sonra görmek mümkündür. Cilt üzerinde ortaya çıkan kabarıklıkların 2 4 ila 36 saat sonrasında giderek büyümesi gözlemlenen bir durumdur. Genellikle bu belirtiler birkaç gün sonra hafiflemeye başlar.
Belirtilerin ortaya çıkma süreci kişilere göre de değişiklik gösterebilir. Hassas bir bünyeye ve hassas bir cilt tipine sahipseniz belirtiler daha hızlı bir şekilde ortaya çıkabilir. Sineğin ısırdığı an da dahi belirtilerin ortaya çıkması mümkündür. Genel olarak aynı gün içerisinde alerjik belirtiler ortaya çıkar.
Alerji hastalıklarının anlaşılabilmesi için testler uygulanır. Özellikle deri bu süreçte en sık tercih edilen uygulamalardan birisidir. Bu testler yardımı ile sinek ısırığı alerjisi de dahil olmak üzere birçok alerji durumu ortaya çıkar. Kan tahlili yardımı ile de alerji durumu hakkında bilgi sahibi olmak mümkündür.
Alerji hastalıkları genellikle hafif bir şekilde seyreder. Fakat bazı kişilerde şiddetli belirtilerin ortaya çıkması da mümkündür. Bu durumda anafilaksi belirtileri dahi ortaya çıkabilir. Anafilaksi belirtileri oldukça tehlikeli bir şekilde ortaya çıkar. Kişinin nefes alması giderek zorlaşabilir ve kişi bilincini kaybedebilir. Sinek ısırığı alerjisi direkt olarak kişinin ölümüne yol açmasa dahi belirtilerin şiddetli bir hale gelmesi ile hayati tehlike oluşmaya başlar.
Alerji hastalıklarında uygulanabilecek olan evde tedavi yöntemleri genellikle ilaç ve merhem tedavisi olarak devam eder. Cilt üzerindeki problemlerin iyileşme gösterebilmesi ve diğer belirtilerin ortadan kalkabilmesi için reçeteli bazı ilaçlar hastalara verilir. Bu ilaçların düzenli olarak kullanılması gerekir. Acil durumlarda ise alerji belirtilerinin ortaya çıkması halinde evde acil müdahale gerekebilir. Bu durumda sağlık personelleri hastaya müdahale eder ve hastaneye sevk eder.
Sinek ısırığı alerjisi direkt olarak geçmez. Belirtilerin ortadan kalkması ise ilaç kullanımına bağlı olarak değişkenlik gösterir. Uygulanan alerji iğneleri ile belirtilerin ortadan kalkması çok daha kısa bir süre içerisinde gerçekleşir. Sinek ısırığı alerjisi özellikle yaz aylarında karşılaşılan bir durumdur. Bu nedenle kış aylarında kişiler pek fazla alerjik reaksiyon göstermez.
Baş ağrısı, sinek ısırığı alerjisinin belirtileri arasında yer alır. Direkt olarak baş ağrısını bir alerji belirtisi olarak kabul etmek ise mümkün değildir. Baş ağrısına ek olarak cilt problemlerinin gözlemlenmesi halinde kişinin alerjik reaksiyon gösterdiği anlaşılabilir.
Sinek ısırığına bağlı olarak bölgesel ateşlenme gözlemlenebilir. Isırık bölgesinde ve bölgenin çevresinde ısınma görülür. Buna ek olarak ise kişilerin ateşi de alerjiye bağlı olarak yükselebilir. Bu durum sinek alerjisine bağlı olarak ortaya çıkan belirtilerden birisi olarak kabul edilir.
Sinek ısırığı alerjisi, gıda alerjileri gibi değildir. Bu nedenle de beslenme sürecinde ekstra dikkat edilmesi gereken bir durum yoktur. Doktorunuz tarafından herhangi bir listesi verilmiş ise bu listeye uygun beslenmek faydalıdır. Fakat genel olarak bu alerji türünde beslenmeyi etkileyen bir durum söz konusu değildir.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.