Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

🧅 Soğan Alerjisi Nedir? Soğan Alerjisi Belirtileri

Oluşturulma tarihi: 27.02.2025 09:16    Güncellendi: 27.02.2025 09:16

Soğan Alerjisi Nedir? Soğan Alerjisi Belirtileri

Soğan mutfakların vazgeçilmezlerinden biridir.  Allium ailesinin bir üyesidir.

Sebze türü olan soğanın en yaygın yetiştirilen Allium türü olarak da bilinir. Arpacık soğanı da aynı şekilde soğan türünün bir parçasıdır.

Fakat ilerleyen süreçlerde arpacık soğan farklı bir soğan türü olarak kabul görmeye başlamıştır. 

Soğan bazı kişilerde  görülmesine sebebiyet verebilen alerjen besinler arasında yer alır.

Soğan alerjisi olan kişilerin bağışıklık sistemi, soğanı bir tehdit olarak algılar. Bu tehditten korunabilmek için ise kişiyi uyarma amaçlı soğan alerjisi belirtileri ortaya çıkar.

Bağışıklık sisteminin kişiyi korumaya çalışması halinde  devreye girer.

Bazı kişilerde sadece pişmiş soğana karşı alerjik reaksiyonlar görülürken bazılarında ise çiğ soğana karşı belirtiler ortaya çıkabilir.

Soğan alerjisinde kişilerin her iki soğana karşı da duyarlılığı olabilir. Soğan alerjisi olan kişilerin bazıları az miktarda pişmiş soğan tüketebilir.

Fakat alerji durumu şiddetli olan kişilerde soğan kokusu dahi alerji belirtilerinin ortaya çıkmasına neden olabilir.

Soğan alerjisi ile soğan hassasiyeti birbiri ile sıklıkla karıştırılan bir durumdur. Soğan alerjisi oldukça nadir görülen bir alerjik hastalıktır.

Soğan hassasiyeti ise daha sık karşılaşılan bir durum olarak bilinir. Bu durum  olarak da adlandırılabilir.

Bu durum bağışıklık sistemine bağlı değildir. Soğan hassasiyetinde kişi soğanı sindiremez. Bu durum da mide rahatsızlıklarına neden olur.

Soğan hassasiyetinde de alerji belirtilerinin bazıları görülebilir. Fakat bu belirtiler oldukça hafif seyreder.

Soğan Alerjisi Nasıl Anlaşılır?

Soğan Alerjisi Nasıl Anlaşılır?

Soğan alerjisinin nadir rastlanan bir alerji türü olması nedeni ile anlaşılması da oldukça zordur.

Soğanın sindirilememesine bağlı olarak da yine alerji belirtileri görülür. Bu nedenle de alerji hastalığının anlaşılması daha da zorlaşır. 

Soğan alerjisi olan kişilerin soğan tüketmesi halinde ya da soğan kokusuna bağlı olarak semptomlar görülmeye başlanır.

Ortaya çıkan belirtiler doğrultusunda soğan alerjisi olup olmadığını anlamak mümkün hale gelebilir.

Durumun alerjik mi yoksa hassasiyete bağlı olarak mı ortaya çıktığını anlamak için alerji testlerinden yardım almak daha doğru sonuçlara yol açar.

Soğan Alerjisi Belirtileri Nelerdir?

Soğan alerjisine bağlı olarak kişilerde birtakım belirtiler ortaya çıkar.

Bu belirtiler hakkında bilgi sahibi olmak, alerji durumunuzu daha net değerlendirmenize yardımcı olur.

Soğan alerjisine bağlı olarak ortaya çıkan belirtiler arasında; kurdeşen dökme, cilt kaşıntısı ve ciltte döküntü gibi semptomlar görülebilir.

Soğan alerjisi belirtileri arasında yer alan diğer maddeler ise şu şekilde bilinir;

  • Mide bulantısı ve kusma

  • Burun tıkanması ve nefes almakta zorluk
  • Baş dönmesi
  • Ateş yükselmesi
  • Ağız içerisinde karıncalanma hissi ve uyuşukluk
  • Ağızda yanma
  • Dudaklarda şişme

Soğan alerjisi belirtileri arasında birçok farklı madde yer alır. Bu maddeler en sık karşılaşılan belirtiler olarak kabul edilir.

Bebeklerde soğan alerjisi belirtileri de yine yetişkinlerde olduğu gibi seyreder.

Fakat bebeklerde soğan alerjisi belirtilerinin anlaşılması yetişkinlere kıyasla daha kolaydır ve daha hafif bir şekilde ortaya çıkabilir.

Soğan alerjisi belirtileri arasında yer alan diğer maddeler ise şu şekildedir;

  • Baş ağrısı
  • Yüz, dudak ve boğaz bölgesinde şişme
  • Karın ve mide ağrısı
  • Kramplar
  • Bilinç bulanıklığı

  • Zihinsel bozukluklar
  • Dilde kabarıklıklar
  • Reflü
  • Bayılma ve bilinç kaybı
  • Öksürük ve nefes almada hırıltı
  • Dil üzerinde kabarıklıklar
  • Anafilaksi belirtileri

Soğan Alerjisi Nasıl Geçer? Ne İyi Gelir?

Soğan alerjisinin geçmesi için hastalara uygulanabilecek bazı tedavi yöntemleri vardır. Kişinin tedavi olması için ise genel sağlık durumu göz önüne alınır.

Alerjik belirtilerin ne kadar şiddetli olduğu göz önünde bulundurulur. Kişilerin tedavi olabilmesi için alanında uzman doktorların hastayı muayene etmesi gerekir.

Tedavi edilecek durumda ise kişilerin tedavi sürecine başlanır. Soğan alerjisi olan kişilerin soğan tüketiminden kaçınması gerekir.

Soğan Alerjisi Tedavisi

Soğan Alerjisi Tedavisi

Soğan alerjisi için uygulanabilecek bazı tedavi yöntemleri vardır. Uygulanabilecek tedavi türleri, kişinin alerjik reaksiyonun şiddetine bağlı olarak değişiklik gösterir.

Antihistaminik ilaçlar ile tedavi sürecine başlanır. Bu ilaçlar özellikle kaşıntı ve  gibi etkilerin ortadan kaldırılmasına yardımcıdır. 

Hafif seyreden alerji belirtileri bu ilaçlar yardımı ile ortadan kalkar. Hidrokortizon kremleri de alerji sürecinde uygulanan tedavi yöntemlerinden birisi olarak bilinir.

Kaşıntı ve iltihaplanma belirtileri bu ilaç yardımıyla ortadan kalkar. Epinefrin enjektörü ile de tedavi mümkündür.

Anafilaksi belirtilerinin ortadan kaldırılması için bu ilaç yardımı ile adrenalin yüklemesi yapılır.

Gebelikte Soğan Alerjisi Nasıl Olur? Bebeğe Geçer mi?

Gebelik sürecinde genellikle kişilerde soğan hassasiyetine daha sık rastlanır.  durumu ise bu süreçte sonradan ortaya çıkabilir.

Bu durum gebe olmayan kişilerde nasıl etki ediyor ise hamilelik sürecindeki kadınlarda da aynı şekilde etki eder. Alerji problemine bağlı olarak bebek zarar görmez.

Fakat alerji belirtilerinin şiddetlenerek anafilaksi belirtilerine dönüşmesi halinde bebeğin gelişim sürecinde problemler meydana gelebilir.

Anafilaksi belirtileri hayati tehlikenin oluşumuna da neden olabilir. Bu durum hem annenin hem de bebeğin hayatını riske atabilir.

Soğan Alerjisi Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Soğan Alerjisi Kaç Saat Sonra Belli Olur?

Soğan alerjisinin ortaya çıkması iç belirtiler ve dış belirtilere göre değişir. Kişinin cildinde ya da solunumunda problemler ortaya çıkabilir. İç reaksiyonlar soğan tüketimine bağlı olarak ortaya çıkarken dış belirtiler soğan ile temastan ya da soğan kokusundan ortaya çıkabilir. Bazı belirtiler direkt olarak soğan tüketimi esnasında ortaya çıkabilir. Fakat ilk 24 saat boyunca dahi belirtilerin ortaya çıkmama ihtimali bulunur. Soğan alerjisi belirtilerinin ortaya çıkma süresi kişiden kişiye göre değişebilen bir durumdur.

Soğan Alerjisi Hangi Tahlille Anlaşılır?

Alerji hastalıklarına dair tanı koyulabilmesi için alerji testlerinin uygulanması gerekir. Deri delme testi olarak da bilinen  en sık başvurulan yöntemlerden birisi olarak bilinir. Soğan alerjeninin test edilebilmesi için deri altına alerjen besin enjekte edilir. Deride kızarıklık ya da kaşıntı gibi alerjik belirtilerin görülmesi ile kişide soğan alerjisi olup olmadığı anlaşılır. Bunun haricinde ise kan testi uygulanabilir.  de soğan alerjisinin anlaşılmasına yardımcıdır. Soğanın beslenme düzeninden çıkarması ile alerjik belirtiler ortadan kalkabilir. Bu durumda kişinin soğan alerjisi anlaşılır.

Soğan Alerjisi Öldürür mü?

Soğan alerjisi direkt olarak kişilerin ölümüne neden olan bir durum değildir. Fakat soğan alerjisine bağlı olarak ortaya çıkan belirtiler zararlı olabilir. Bu belirtilerin anafilaksi belirtilerine dönmesi kişilerin bilincini kaybetmesine ya da şok geçirmesine dahi neden olabilecek kadar tehlikelidir. Kişi anafilaksi belirtilere bağlı olarak komaya girebilir ve hayatını kaybedebilir.

Soğan Alerjisi Evde Tedavisi Nasıl Olur?

Soğan alerjisinin evde tedavisi ilaçlar yardımı ile yürütülür. Hastalara verilen ilaçlara ve kremler yardımı ile iyileşme sürecine evde devam edilir. Kişinin belirtileri şiddetli ise tedavinin hastanede gerçekleştirilmesi gerekir. Hastane ortamında uygulanan tıbbi müdahalelerden sonra ise gerekli olması halinde kişi evde tedaviye devam edebilir.

Soğan Alerjisi Kaç Günde Geçer?

Soğan alerjisinin geçmesi için kişilerin tedavi olması gerekir. Tedavi süreci tamamlandıktan sonrasında ise iyileşme süreci kişiden kişiye göre değişebilir. Bazı kişilerde alerjik belirtilerin ortadan kalkması ilaç tüketiminin sonlanması ile eş zamanlı olarak görülebilir. Bazı kişilerde ise ilaçlar bitmeden dahi belirtilerin ortadan kalktığına rastlanır. Fakat ilaç tüketiminden birkaç gün sonra da belirtilerin geçmesi mümkündür.

Soğan Alerjisi Baş Ağrısı Yapar mı?

Baş ağrısı, soğan alerjisi belirtileri arasında yer alır. Fakat kişilerde sadece baş ağrısı görülmesi ile soğan alerjisi teşhisi koyulması pek mümkün değildir. Diğer belirtilerin de bu süreçte göz önünde bulundurulması gerekir. Baş ağrısı strese dahi olarak ortaya çıkabilecek bir durum olarak kabul edilir.

Soğan Alerjisi Ateş Yapar mı?

Gıda alerjilerinde genellikle ateşlenme durumu gözlemlenmez. Fakat soğan alerjisine bağlı olarak kişilerde ateşlenme durumu görülebilir. Bu belirti çok nadiren görülüyor olsa da göz ardı edilmemesi gereken bir durumdur. Soğan tüketiminden sonra kişi ateşleniyor ise bu durum soğan alerjisinin bir belirtisi olabilir.

Soğan Alerjisi Sonrası Beslenme Nasıl Olmalıdır?

Soğan alerjisi sonrasında kişinin alerjik belirtilerinin ortadan kalkması ile birlikte kişilerin soğan tüketiminden kaçınması gerekir. Uygulanan tedavi yöntemlerinin kişi üzerinde bıraktığı etkilere göre de farklı bir beslenme düzenine geçiş yapılması mümkündür. Doktorlar tarafından bu süreçte hastalara diyet listeleri verilebilir.







Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.