'Lenfosit' adı ile bilinen LYM, bir beyaz kan hücresi türüdür ve bu lym nedir kan tahlili sorusuna verilebilecek cevaplardan biridir. LYM dediğimiz bu beyaz kan hücresi, kemik iliğinde üretilir ve bağışıklık sistemi için de etkin rol oynar. Kemik iliğinde bulundukları süreçte olgunlaşırlar ve bu aşamadan sonra kan dolaşımına dahil olurlar.
Kan tahlili lym nedir konusu daha detaylı bir anlatımla şöyle verilebilir: Lenfositler vücutta "T lenfosit hücreleri", "B lenfosit hücreleri" ve "katil lenfosit hücreleri" olarak üç ana gruba ayrılır. T lenfosit hücreleri; timus bezlerine girerek dönüşür. Tümörler ve enfeksiyonlar için saldırı geliştirir. Sitotoksik, yardımcı, düzenleyici olmak üzere üç görevi vardır. B lenfosit hücreleri lenf organlarına gider ve vücutta kendiliğinden bulunan doğal proteinlerdir. Virüs, bakteri yerleşimine karşın etkin koruma sağlar. Birincil bağışıklık tepkisi ve ikincil bağışıklık tepkisi olmak üzere duruma göre iki ayrı yanıt verir. Katil lenfosit hücreleri ise sağlıklı hücrelere zarar vermeden tümör ya da virüs nedeniyle hastalanmış bir hücreyi öldürmekle görevlidir.
Kan tahlilinde lym nedir sorusu için verilebilecek ilk cevaplardan biri şudur; İnsanlar ve gibi hastalıkları nadir vakalar dışında hayatlarında bir defa geçirirler. Bunun sebebi LYM yani lenfositlerdir. Çünkü lenfositler, daha önce saldırıp yok ettiği bakterileri, antijenleri hatırlayıp yeniden aynı şekilde saldırabilme yetisine sahiptir. Bu yüzden bu hastalıkların virüsleri vücuda ikinci kere yerleşemez. Yani insan sağlığı için önemli bir parametredir ve kan tahlillerinde sıklıkla kontrol edilir. Tam kan sayımı ya da akım sitometri testleriyle ölçülebilir. Vücutta katil lenfosit hücreleri ve B lenfosit hücreleri eşit miktarda bulunur. T lenfosit hücreleri ise onlara oranla daha fazladır ve lenfositlerin büyük bir çoğunluğunu oluşturur.
Lym nedir kan tahlili dendiğinde akıllara kan tahlillerindeki tüm parametrelerde olduğu gibi LYM için de belirlenmiş bir referans aralığı olduğu gelir. Lenfosit tahlillerindeki sonuçlar kişinin yaşına, cinsiyetine, kullandığı ilaçlara ve geçirdiği hastalıklara göre değişiklik gösterebilir.
Sağlıklı bir insanda ortalama 1000-4800 mikrolitre aralığında lenfosit bulunmalıdır. Fakat bu oran çocuklarda 3000-9500 mikrolitre aralığında seyredebilir. Lenfositler; bademcikler, lenf düğümleri ve dalaklarda bulunur. Vücuttaki akyuvarların %20 ila %40'ını lenfositler oluşturur. Bu değerlerin çok fazla dışına çıkıldığında vücuttaki bir problemin varlığından söz edilebilir.
Tahlillerde LYM değerinin düşük izlenmesi akıllara lenfosit düşüklüğü neden olur sorusunu getirir ve lenfosit düşüklüğü durumuna "lenfopeni" denir. Bu durum yetersiz beslenme ve sağlıksız bir yaşam stiline bağlı olarak gelişebilse de altta yatan çeşitli hastalıklara bağlı olarak da ortaya çıkabilir. Lym düşüklüğü nedenlerinden bazıları şunlardır:
Lym düşüklüğü sonucuyla karşı karşıya olan hastalar, yakın bir zamanda grip ya da soğuk algınlığı atlatmışsa bu sonuç normal görülebilir. Fakat referans aralığının çok altında bir düşüş meydana geldiğinde bağışıklık sistemini tehdit eden ciddi hastalıklar için şüphe duyulur ve gerekli diğer testlerin de yapılması tavsiye edilir. Hasta fark etmeden de bir virüs vücuduna girmiş ve kendiliğinden çıkmış olabilir. Bunun lym seviyelerindeki düşüşe neden olup olmadığını anlayabilmek için diğer parametreler de detaylı olarak analiz edilir ve gerekirse başka testlere de başvurulur.
Kan tahlilinde lym yüksekliği nedir çoğunlukla yüksek seviyelerde seyreden LYM, birçok hastalığın habercisi olabilir. Bu yüzden altta yatan nedenler iyi araştırılmalı ve tedavi edilmelidir. LYM değerinin yüksek olması "lenfositoz" olarak adlandırılır. Lym yüksekliği nedenleri şunlardır:
LYM değerindeki yükselme çoğu zaman çeşitli ilaçlarla kontrol altına alınabilir. Fakat daha ileri seviyede ilerleyen bir lym yüksekliği kanser oluşumuna zemin hazırladıysa kemoterapi ve radyoterapi tedavisine başlanır. Bu iki tedavi türü de kanser hastalıkları için kullanıldığı bilinen araçlardır. Eğer ortada kanser yoksa ama lym seviyeleri yine de kontrol edilemeyecek derecede yüksek seviyelerde seyrediyorsa kanser tedavileri uygulamak mümkündür. Bazen genetik yatkınlıklar ya da yanlış yaşam stilleri de buna sebep olabilir.
Lym nedir kan tahlili çoğu zaman test sonuçlarında referans aralığı dışında bir değerle karşılaşan kişiler tarafından araştırılsa da bazı hastalar LYM parametresi için kan tahlili yaptırmak isteyebilir. Bunun için sağlık kuruluşlarına başvurmak gerekir. Devlet hastanelerindeki sistemde önce doktor muayenesinden geçilmeli ve doktor talep ederse lenfositlerin ölçüldüğü bir kan testi yaptırılmalıdır. Özel sağlık kuruluşları ve özel laboratuvarlara giderek doğrudan LYM seviyesine baktırılabilir.
Öncelikle doktorunuzdan randevu almanız gerekir. almak sadece birkaç dakika sürer. Doktor muayenesi sonrasında kan tahlili talep edilirse hastanelerin ilgili birimlerine müracaat edilir ve verilen tarihte kan testi verilir.
Lym nedir kan tahlili testi sonucunu öğrenebilmek için online çözümler izlenebileceği gibi hastaneden de sonuç çıktısı talep edilebilir. Sonuçlar kısa sürede hastaya iki farklı yöntemle de iletilebilir. Ayrıca hastanın sistemine işlenmesi doktorun da kontrol muayenesinde sonuçları hızlı bir şekilde görebilmesine olanak tanır. Sonuçları öğrenebilmek için hastane tarafından verilen kontrol numarası ya da barkod kullanılabilir. Eğer özel bir rapor içinde lym sonuçlarına bakıldıysa (işe giriş raporu, özel sağlık raporu vb.) bu rapor detaylı analizleriyle ve doktor değerlendirmesiyle birlikte hastaya sunulur.
Lym nedir kan tahlili sorusu için yapılan testler odağında verilebilecek iki tür cevap vardır. Hemogram yani tam kan sayımında sadece beyaz kan hücreleri değil, kırmızı kan hücreleri ve hemoglobin de ölçülür. Akım sitometride ise lazer yardımıyla hücrelerin detaylı bir şekilde incelendiği test süreçlerinden oluşur.
Kan tahlillerinin sonuçları işlemin yapıldığı sağlık kuruluşunun işleyişine göre değişebilir. Ancak genel olarak aynı gün içinde, ertesi gün ya da en geç iki iş günü içinde sonuçlara ulaşabilmeniz mümkündür. Bunun için en net yanıtı görevlilerinden alabilirsiniz.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.