Kapya biber diğer bir ismi ile kırmızı biber olarak da bilinir. Kırmızı biber kategorisinde ise birden fazla türe yer verilir. Kırmızı biberler genellikle acı tatları ile biliniyor olsa da kapya biberin tatlısına daha sık rastlanır.
Kırmızı biberlerin genel ismi Capiscum annuum olarak geçer. Anavatanı Güney Amerika ve Orta Amerika'dır. Sebze kategorisinde kendisine yer edinen kapya biber ve türleri genellikle mutfaklarda baharat halinde daha sık tüketilir. Fakat kapya biberin faydaları göz önüne alındığında bu biberin çiğ olarak salatalarda ya da yemeklerde pişmiş şekilde tüketilmesi oldukça sağlıklıdır. Kapya biberin faydalarından daha iyi yararlanabilmek için ise direkt çiğ olarak tüketilmesi gerekir.
türleri; acı biber, yarı acı biber ve tatlı acı biber olarak üç farklı grupta incelenir. Kapya biber bu türlerin tatlı olan grubunda yer alır. Kapya biber genellikle kırmızı renge sahip olması ile bilinse de biberin beyaz ve yeşil renkleri de bulunur. Kırmızı renge sahip olan daha sık bilinir ve tüketilir. Kapya biber faydaları bu üç türe göre de değişiklik gösterebilir. Yeşil ve beyaza dönük renkteki biber çarliston olarak adlandırılır.
Kapya biber aynı zamanda soslarda ve konserve ürünlerde de çok sık kullanılır. Yemeklere lezzet katan bu biber hem sağlığınızı korur hem de yemeklerinize renk katar. İtüzümü soyundan gelen kapya biber, patlıcangiller olarak da bilinir. Patlıcan ile benzerlik gösteren kapya biber, kendinizi zinde hissetmenize yardımcı olur.
Kapya biber faydaları oldukça fazladır. azalmasına dahi yardımcı olan bu biber türü hem faydası hem lezzeti ile sofraların vazgeçilmezlerinden birisi haline geldi. Kırmızı ve parlak renge sahip olan bu biber türü, etli biber olarak da adlandırılır. Yıllık biber olarak da bilinir. Kapya biber faydalarını şu şekilde sıralamak mümkündür;
Kapya biber faydaları bu kadar ile sınırlı değildir. Bunların haricinde de insan sağlığı üzerinde birçok olumlu etkisi bulunur. Bağışıklık sistemini güçlendirir ve aynı zamanda kemik gelişimini de destekler. ve kaygı bozukluğu gibi bazı psikolojik hastalıkların belirtilerini hafifletebilir. Cilt hücrelerini yenilemeye yardımcı olan kapya biber, vücutta oluşan yaraların daha hızlı bir şekilde iyileşmesine yardımcıdır
Kapya biber faydaları arasında yer alan diğer maddeleri ise şu şekilde sıralamak mümkündür;
Kırmızı kapya biber faydaları sayesinde sizlerde birçok sağlık probleminin oluşumunu engelleyebilirsiniz. Aynı zamanda kırmızı kapya biber faydaları ile hastalıklara bağlı olarak ortaya çıkan belirtilerin hafifletilmesi de mümkündür.
Yeşil kapya biber, diğer bir ismi ile çarliston biber olarak da bilinir. Yeşil kapya biber faydaları da en az kırmızı kapya kadar etkilidir. Yeşil kapya biber faydaları şu şekilde bilinir;
Kapya biber içerisinde sağlığı olumlu yönde etkileyen birçok vitamin ve minerale yer verilir. Özellikle içerisinde yer alan A vitamini, cilt hücrelerinin yenilenmesine yardımcıdır. İçerisinde yüksek oranda C vitamini yer alır. Bu C vitamini sayesinde vücuttaki beyaz kan hücrelerinin üretimi de artış gösterir. Aynı zamanda kansızlık problemine de iyi gelir.
Kapya biberin içerisinde K vitamini yer alır. K vitamini sayesinde kemik gelişimine de katkı sağlanmış olur. İçerisinde B6 vitamini de yer alır. Kapya biber içerisinde yer alan diğer vitamin ve mineraller ise; karbonhidrat, lif, protein, sodyum, potasyum, kalsiyum ve demirdir.
Kapya biberin iştah açıcı bir özelliği vardır. Düzenli ve sağlıklı beslenen kişilerin kapya biberi tüketmesi aynı zamanda metabolizmanın hızlanmasına da yardımcıdır. Kapya biber yağ yakıcı özelliğe sahip olmasıyla da bilinir. Bu nedenle kapya biber tüketiminin hem kilo alımında hem de kilo verme sürecinde tüketilmesi mümkündür. Ancak yalnızca kapya biber ile kilo vermek mümkün değildir.
Kapya biber ile birlikte diyet listesi hazırlanır. Bu liste içerisindeki besinlere göre kilo vermek mümkündür. Sağlıklı bir şekilde kilo vermek için günde en az iki buçuk litre su tüketimini de aksatmamak gerekir. Bu süreci egzersizler ile tamamlayarak kilo vermek mümkün hale gelir.
Kapya biberin belirli bir miktarda tüketilmesinin insan sağlığı üzerinde herhangi bir olumsuz etkisi yoktur. Fakat aşırı miktarda kapya biber tüketmek bazı sağlık problemlerinin oluşmasına yol açabilir. Gereğinden fazla kapya biber tüketimi mide yanmasına yol açar. Aynı zamanda mide de yara oluşumuna neden olarak reflü ve gastrit gibi mide hastalıklarının oluşumunu da tetikleyebilir. Bunların haricinde ise kapya biberin aşırı tüketimine bağlı olarak hazımsızlık problemleri gözlemlenebilir.
Biber alerjisine bağlı olarak da bazı belirtilerin ortaya çıkması mümkündür. Kapya biber alerjisi çok sık rastlanan bir durum değildir. Fakat böyle bir alerjiye sahipseniz kapya biber tüketiminden kaçınmanızda fayda vardır. Aksi takdirde üç farklı belirti durumu ortaya çıkabilir. Hafif belirtiler cilt problemleri olarak bilinir. Ciltte kaşıntı, kızarıklık ve döküntü görülür.
Hafif semptomlarda ise solunum problemleri ortaya çıkar. Şiddetli belirtiler ise anafilaksi belirtileridir. Anafilaksi belirtilerine bağlı olarak kişinin bilinci kapanabilir ve sağlık durumu ciddi ölçüde zarar görebilir. Bilinci kapanan kişinin komaya girme riski bulunur ve bu durum kişinin hayatını kaybetmesi ile sonuçlanabilir. Fakat alerjik bir rahatsızlığınız yoksa kapya biber sadece mide problemlerine yol açar.
Kırmızı kapya biber faydaları özellikle bronşit hastalığında kendisini gösterir. Bunun haricinde ise ishal problemine, sedef hastalığına ve diğer solunum yolu hastalıklarına iyi geldiği de bilinir. Bazı cilt hastalıkları, düzenli kapya biber tüketimine bağlı olarak ortadan kalkabilir. Biberin içerisindeki vitamin ve mineraller, cilt ve saç üzerinde etkilidir.
Kapya biberi çiğ olarak tüketmek, faydalarından daha iyi yararlanılmasını sağlar. Aynı zamanda pişmiş bir şekilde de biberi tüketmek mümkündür. Sarımsaklı yoğurdun içerisine çiğ kapya biber doğramak da kilo verme sürecinde destekleyicidir. Yoğurt ile hazırladığınız kapya biberi ara öğün olarak tüketebilirsiniz.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.