Yumurta özellikle kahvaltı sofralarının vazgeçilmez besinleri arasında yer alır. Yumurtayı sulu, hafif sulu ya da katı olarak hazırlamak mümkündür.
Katı olan yumurta türü genellikle haşlanmış yumurta olarak adlandırılıyor olsa da bu üç yumurta türü de yumurtanın suda haşlanması ile yapılır.
Bunların haricinde ise yumurtayı kırarak tavada pişirmek ya da daha farklı tarifler denemek de mümkündür.
Fakat yumurta haşlama faydaları, yağda yapılan yumurtalara kıyasla çok daha fazladır.
başlı başına faydalı bir besindir. Tok tutucu özelliği başta olmak üzere sağlık açısından birçok olumlu etkiye sahiptir.
Haşlanmış yumurta ise ekstra fayda sağlar. Haşlanmış yumurta faydaları sayesinde vücudun ihtiyaç duyduğu proteinin alınması da mümkün hale gelir.
Yumurta aynı zamanda alerjen besinler arasında da yer alır. Yumurta alerjisi sık rastlanılan durumlardan birisidir.
sahip olan kişilerin bu besini tüketmemeleri gerekir. Alerjisi olan kişilerin alerjen besinleri tüketmesi, anafilaksi belirtilerinin ortaya çıkmasına neden olabilir.
Bu durum kişide hayati tehlikenin ortaya çıkma riskini de arttırır.
Bu gibi alerji hastalıkları gibi durumlarda, haşlanmış yumurta faydalarından yararlanmak mümkün değildir.
Yumurta ve özellikle haşlanmış yumurta, yüksek protein içerikli bir besin olduğu için kilo verme sürecinde tüketilir.
Tokluk hissi vermesi ile bu sürecin daha da kolay bir hale gelmesine yardımcı olur. Kilo vermek isteyenler tarafından dahi uygulandığı bilinir.
Haşlanmış yumurta faydaları böylelikle diyet listelerinde de kendisini gösterir. Sürekli olarak yumurta yemek ise bir süre sonra midenizi bulandırabilir.
Bu nedenle haşlanmış yumurta tüketimine ağırlık verirken aynı zamanda diğer sağlıklı besinleri tüketmeyi de aksatmamak gerekir.
Haşlanmış yumurta tüketimi, sağlıklı beslenmenin ilk adımı olarak dahi kabul edilebilir. Bir adet haşlanmış yumurta içerisinde yaklaşık 6 gram protein yer alır.
Gün içerisinde iki adet haşlanmış yumurta yemenin, insan vücudu için gerekli vitamin ve minerallerin karşılanmasına yardımcı olduğu bilinir.
Haşlanmış yumurta sadece protein içeriği ile değil aynı zamanda fosfor ve çinko içeriği ile de oldukça zengindir.
Haşlanmış yumurta faydaları, insan sağlığı üzerinde şu şekilde kendini gösterir;
Haşlanmış yumurta faydaları bu kadar ile sınırlı değildir. Kişinin ihtiyacının karşılanması için de haşlanmış yumurta tüketimine başvurmak mümkündür.
İyi kolesterolün dengelenmesine de katkı sağlayan haşlanmış yumurta, aynı zamanda ile de savaşır.
Günde iki adet haşlanmış yumurta yemenin, kalp ve damar sağlığı açısından birçok faydası olduğu da bilinir.
Günde iki haşlanmış yumurta göz sağlığınız için fayda sağlarken, Alzheimer riskini de azaltır.
Haşlanmış yumurta beyazı faydalarının ilk başında protein takviyesi yer alır.
Haşlanmış yumurtanın içerisinde yer alan proteinin büyük bir çoğunluğu, yumurtanın beyazından gelir. Haşlanmış yumurta beyaz faydaları şu şekilde bilinir;
Yumurta haşlandığı zaman daha fazla tok tutucu özelliğe sahip hale gelir. Az haşlanmış yumurta faydaları ile arasında pek bir fark yoktur.
Damak zevkinize göre yumurtanızı haşlayarak tüketebilirsiniz. Fakat direkt olarak haşlanmış yumurtanın tüketilmesi ile birlikte gün içerisinde acıkma hissiniz daha az görülür.
Az haşlanmış yumurta faydaları ile aradaki tek fark, tokluk hissinin azalması ya da artmasıdır diyebiliriz.
Haşlanmış yumurtanın daha faydalı olmasının bir diğer nedeni ise diğer şekillerde haşlanan yumurtaların direkt olarak yağ ile temasıdır.
Yumurtanızı az haşlayarak sulu bir şekilde tüketmenizin de herhangi bir zararı yoktur. Fakat yağda kırılan yumurtaların besleyici ve tok tutucu özelliği azalır.
Yağ üzerine kırıldığı için de kilo alımına neden olur. Yumurta haşlama faydaları bu nedenle sağlık açısından daha etkili olarak bilinir.
Uzun yıllar boyunca birçok kişi yumurtanın sarısının faydalı olmadığına dair bilgiler ortaya attı. Bu nedenle yumurtanın beyazının tüketimine daha fazla ağırlık verildi.
Fakat yapılan bilimsel araştırmalar sonucunda yumurtanın sarısının da faydaları olduğu ortaya çıktı.
Haşlanmış yumurta sarısı faydaları arasında kan pıhtılaşmasını önleyici özelliği yer alır. Haşlanmış yumurta sarısı faydalarını şu şekilde sıralamak mümkündür;
Haşlanmış yumurtanın da diğer birçok besin gibi zararları bulunur. Bu zararlar ise kişilerin aşırı miktarda yumurta tüketmesi halinde ortaya çıkar. Günde iki adetten fazla haşlanmış yumurta yemek, kilo alımına yol açabilir. Aşırı tüketim sonucunda kişinin yağ oranında artış meydana gelir.
Yüksek kolesterole sahip kişilerin aşırı miktarda haşlanmış yumurta tüketmesi, kişinin kolesterol değerlerinin daha fazla yükselmesine yol açar. Kolesterolün yükselmesi ise kalp problemlerinin oluşumuna sebebiyet verir.
Fazla miktarda haşlanmış yumurta tüketimine bağlı olarak kişilerde diyabet hastalığının riski artar. Karaciğerde yağlanmalar görülebilir. Bazı kişilerde yumurta alerjisine bağlı belirtiler ortaya çıkabilir. Kişinin yumurta alerjisi varsa yumurta tüketimi arttıkça belirtiler de artış gösterebilir. Bu durum kişilerin komaya girmesine ve hatta hayatını kaybetmesine dahi yol açabilir.
Bir adet yumurtanın 100 gram olduğu düşünülürse, besin değerlerinin de buna göre hesaplanması mümkündür. Yumurta yüksek kalorili besinler arasında yer alır. 100 gramlık bir yumurtanın kalori değeri yaklaşık olarak 254 kilo kalori olarak bilinir. Haşlanmış yumurtanın gün içerisinde iki adetten fazla tüketilmesi kilo alımına yol açar. 100 gramlık haşlanmış yumurta içerisinde;
Haşlanmış yumurta tüketimi, ciltteki kırışıklıkların giderilmesine yardımcıdır. Cildin nemlenmesine ve ciltteki ölü derilerin arındırılmasına yardımcı olur. Cilt bakımı için çiğ yumurtanın sarısından yardım almak da mümkündür. Çiğ yumurta sarısından cilt maskesi elde edebilirsiniz. Haşlanmış yumurtanın saç faydaları arasında ise saçların hızlı uzamasına yardımcı olması ve saçları beslemesi yer alır. Çiğ yumurta sarısı ve balı karıştırarak saçlara sürmek de mümkündür.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.