Yüksek oranda vitamin, mineral, lif ve antioksidan bileşikler içeren elmanın faydaları arasında bağırsak ve beyin sağlığının korunması yer alır.
Aynı zamanda kanser, diyabet ve kalp hastalıklarına yakalanma riskini azaltmayı da destekleyen meyve, düşük kalorisi sayesinde kilo verme sürecine de katkı sağlayabilir.
Dünya çapında en çok tüketilen meyveler arasında yer alan elmanın pek çok farklı çeşidi vardır. Genellikle kırmızı ve yeşil tonlara sahip elma faydaları için beslenme programına dâhil etmeniz önerilir.
Tek başına ara öğünlerde tüketilebildiği gibi turta, kurabiye, reçel, salata, yulaf ezmesi veya smoothie gibi tariflerde de kullanılabilir.
“Elmanın faydaları nelerdir?” sorusunun detaylı cevaplarını aşağıda bulabilirsiniz.
Mutfakta çok yönlü kullanımı ve kendine has lezzeti ile tercih edilen elma, taşınmasının kolay ve pratik olması sayesinde günün her saati ve her yerde rahatlıkla tüketilebilir.
Özellikle çiğ ve kabukları ile birlikte tüketildiğinde bağırsak sağlığı üzerinde elmanın faydaları daha etkili olabilir. Elma faydaları arasında aşağıdakiler yer alabilir:
Şeker içeriği yüksek besinler, işlenmiş gıdalar ve hamur işleri kandaki şeker miktarının aniden yükselmesine neden olarak diyabete yakalanma riskini artırır. Elmadaki yüksek antioksidan içeriği, pankreası serbest radikallerin hasarına karşı korur.
Pankreas, kandaki şekerin hücrelere girmesini sağlayan insülin hormonu sentezinde görevlidir. Aynı zamanda yüksek oranda lif içeren elma, glikozun yavaş emilmesine yardımcı olarak kan şekerinin düzenlenmesini destekler.
Yüksek kolesterol kalbe kan akışı sağlayan atar damarların tıkanmasına neden olarak kalp hastalıklarına yakalanma riskini artırır. Elmadaki çözünebilir lif özelliğine sahip olan pektin, yağların sindirimi sırasında kolesterole bağlanarak vücuttan atılmasına yardımcı olabilir. Elmanın faydaları arasında kandaki kolesterol seviyelerinin düzenlenmesine katkıda bulunmak da yer alır.
Tansiyon kalpten pompalanan kanın damar duvarlarına yaptığı basınçtır. Kan basıncı yükseldiğinde, tansiyonun da yükselmesine yol açarak damarlarda akan kan, damar duvarlarında hasara neden olabilir.
Yüksek tansiyon, kalp hastalıklarına yakalanma, kalp krizi ve felç riskini artıran ciddi bir sağlık problemidir. Elma kabuğundaki antioksidan bileşikler kan akışına yardımcı olarak kan basıncının düzenlenmesini destekleyebilir.
Tıpkı elma gibi elma kabuklarının kurutulması ile elde edilen elma çayını da deneyebilir, elma çayı faydaları için günlük beslenme programına bir iki fincan ekleyebilirsiniz.
Sağlık üzerindeki faydalı etkileri ile ön plana çıkan elma, yeterli ve dengeli bir beslenme programı dâhilinde düzenli olarak tüketildiğinde cilt sağlığının korunmasına da yardımcı olabilir. Ayrıca elma dilimlerini temiz ve kuru cilde uygulamak cildin nemlendirerek yumuşaklık hissi sağlayabilir.
Elma suyundaki antioksidan bileşikler ise cildin asit seviyesinin dengelenmesine yardımcı olarak gözeneklerin sıkılaşmasını destekleyebilir.
Cilt üzerinde elma suyunun faydaları için süt kreması ile elma püresini karıştırabilir, sivilce oluşumunun engellenmesine katkıda bulunabilirsiniz.
Bu karışımı düzenli olarak uygulamak ciltteki koyu lekelenmeleri de hafifletebilir.
Elma suyunun faydaları içeriğindeki kateşin, flavonoid ve kuersetin gibi antioksidanlardan kaynaklanır.
Cilt üzerine elma püresi uygulamak, yüzünüze donuk bir görünüm veren ölü cilt hücrelerinin atılmasına yardımcı olarak cildinizin daha parlak görünmesini sağlayabilir.
Ayrıca elmadaki C vitamini cilt hücrelerine yapı kazandıran ve önemli bir bileşeni olan kolajen sentezinde görevlidir
Elmanın faydaları, genel sağlık durumu üzerinde önemli rol oynayan besin bileşiminden kaynaklanır. 1 orta boy yaklaşık 180-200 gram elma yaklaşık 95 kaloriye sahiptir ve nerdeyse %90’ı sudur.
Aynı miktar elmada 4,37 gram lif, 25.1 gram karbonhidrat ve 0.3 gram yağ ile 0.43 gram protein bulunur.
Elmadaki karbonhidrat fruktoz, sakkaroz, glikoz gibi basit şekerlerdir. Buna rağmen yüksek lif içeriği sayesinde glisemiks indeksi düşük bir besindir.
Glisemik indeks, bir besinin tüketildikten sonra kan şekeri seviyesini yükseltme miktardır. Sağlıklı bir besinin glisemik indeksinin düşük olması beklenir.
Elma, pektin adı verilen çözünür lif ile güçlü bir antioksidan olan C vitamini ve kalp sağlığının korunmasında önemli rol oynayan potasyumdan zengindir.
Ayrıca genel vücut sağlığının korunmasında ve hücrelere zarar veren serbest radikallerin aktivitelerinin azaltılmasında etkili quercetin, kateşin, klorojenik asit gibi antioksidan bileşenler içerir.
Bu antioksidan bileşenler mitokondri sağlığının iyileştirilmesi, iltihaplanmanın önlenmesi, depresyon riskinin azalması gibi elma faydaları sağlayabilir.
Kırmızı elma, diğer elma çeşitlerine oranla daha yüksek oranda antioksidan bileşen içeriğine sahiptir. Kırmızı elmanın faydaları arasında aşağıdakiler yer alır:
Yeşil elma, diğer elma çeşitlerine oranla daha yüksek oranda lif içerir. Aynı zamanda protein içeriği açısından daha zengindir ve karbonhidrat oranı daha düşüktür. Yeşil elmanın faydaları arasında aşağıdakiler yer alır:
Kırmızı ve yeşil elma faydaları için günde bir iki porsiyon tüketilmesi yeterlidir.
Günlük kalori alımına bağlı olarak önerilen karbonhidrat miktarının üzerine geçmeden her gün elma tüketilmesi genel sağlık durumunun korunmasına yardımcı olabilir.
Elma, içeriğindeki doğal şekerler sayesinde güne enerjik başlamanızı sağlayabilir. Ayrıca sabahları aç karnına elma yemek sindirim sistemini uyararak bağırsaklarınızın gün boyu hareket etmesine yardımcı olabilir. Kırmızı ya da yeşil elma faydaları için aç karnına tüketmeniz önerilir. Ancak asit içerikleri yüksek olduğu için bazı kişilerde mide ağrısı ve rahatsızlık hissi yaratabilir.
Elmadaki vitaminlerin büyük bir çoğunluğu suda eriyen vitaminlerdir ve ısıya maruz kaldıklarında vücut üzerindeki etkileri azalabilir. Bu nedenle elmaları pişirmeden hatta kabuğunu soymadan en doğal haliyle tüketmek genel vücut sağlığı açısından daha faydalı olabilir. Ancak bazı bağırsak sorunlarında, hastaların elmanın kabuklarını soyarak tüketmesi gerekebilir.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.