Erkeklerin penislerinde doğuştan gelen ve idrar çıkışında çeşitli bakteriyel canlıların üremesine zemin hazırlayan deri parçasının alınması işlemine ‘’ denir.
Alınan bu deri parçasına da ‘sünnet derisi’ denir. Sünnet, küçük yaştaki erkek çocuklara ve gelişen teknolojiyle birlikte uzun yıllardır bebeklere de uygulanabilir.
Sünnet sonrası uyku pozisyonu ise tüm ebeveynlerin dikkat etmesi gereken hususlardan ve bu sürecin en önemli aşamalarından biridir.
Bebeklerde sünnet, yenidoğan sünneti olarak adlandırılan ilk birkaç günlük süreçte yapılabildiği gibi 4 aylıktan 18 aylığa kadar olan süreçte de yapılabilir.
Bebeklerde sünnet sonrası uyku ebeveynleri tedirgin eden aşamalardan biridir.
İlk olarak bilinmesi gereken en önemli husus, sünnet işlemi sonrası bebeğin iki saat dinlenmesi gerektiğidir.
Özellikle ikişer saat aralıklarla 15'er dakika sırt üstü yatması çok önemlidir. Bu dinlenme aralarında bebek uyuyabilir.
Ayrıca bebeklerin operasyon öncesi bilerek uykusuz bırakılması, işlem sonrasında rahat uyumasına yardımcı olmaz.
Aksine bu çocuğun uyku düzeninin bozulmasına ve bu iyileşme sürecini daha sancılı atlatmasına zemin hazırlayabilir.
Yenidoğan sünneti olanlar için aynen devam etmeli ve çocuk birkaç gün aralıklarla kontrole götürülmelidir.
Özellikle yenidoğanlar yatırıldıkları pozisyonda kalmaya müsait oldukları için sırt üstü yatırılmaları önerilir. Böylece ameliyatlı bölgenin üzerine yatmazlar ve canları acımaz.
Yaşı bebeklerden biraz daha büyük olan çocuklar için de sünnetten sonraki uyku düzeni ve genel olarak sünnet sonrası iyileşme süreci oldukça önemlidir.
Sünnet için gerekli uyarılar yapıldıktan sonra işlem bitiminde neler yapılması gerektiği merak edilir.
Çocuklar için sünnet sonrası uyku pozisyonu genellikle bebeklerde olduğu gibi sırt üstüdür. Çocuklar, operasyon sonrası ilk birkaç gün sürekli yatmalıdır.
Çünkü ilk günlerde belli bir seviyede ödem oluşması beklenir ve bu ödem sırasında çocuğun hareketlerinde kısıtlanma, ağrı, acı olabilir.
Çocuğun gün içinde olduğu gibi uykuda da kendini zorlamaması önerilir.
Bu sebeple yan ya da yüzüstü değil daha çok yukarı bakacak şekilde uyuması gerekir. Belirli aralıklarla uykudaki çocuk kontrol edilmelidir.
Günlük yaşamında da olası darbelere karşı korunmalıdır.
Operasyon öncesi doktora ailedeki ya da çocuğun daha önce geçirdiği ameliyatlar hakkında bilgi verilmelidir.
Sünnet sonrası uyku pozisyonu çocuğun ya da bebeğin ameliyat bölgesinin zarar görmemesi için çok önemlidir.
Uykudaki bebeğin üzerine herhangi bir yastık, oyuncak düşmemesi gerekir. Çocuklar bebeklere göre uyku hâlinde daha hareketli olabilir.
Ama ağırlıklı olarak bacaklarının açık kalması, sağa ya da sola kıvrılmamaları sağlanmalıdır.
Doktorun verdiği ağrı kesici ilaçların saatine dikkat edilmelidir. Bu sayede çocuk daha rahat ve uzun uyku çekebilir.
Eğer çocuğun penisinde aşırı kanama hâli görülüyorsa, uç kısımda siyahlık oluştuysa, yoğun bir akıntı meydana geliyorsa ve çocuğun tuvaleti uzun süre gelmiyorsa doktora danışmak gerekir.
Çocuk uykudayken tuvaleti gelebilir, bazı durumlarda da dolayı tuvaletinin geldiğini sanabilir.
Tuvalete gitse de kendini zorlamaması gerekir. Eğer idrarını yapamıyorsa farklı zaman aralıklarıyla yeniden denemesi sağlanabilir. Bebekler için bu süreç biraz daha kolay ilerler.
En ideal sünnet sonrası uyku pozisyonu hakkında farklı görüşler olsa da genellikle bebeklerin ve çocukların ameliyat bölgelerini sıkıştırmayacak şekilde uyuması gerekir.
Dizleri karın bölgesine çekmek (cenin pozisyonu), bacakları birbiri üzerine denk gelecek şekilde yerleştirip penis üzerine baskı uygulamak, tamamen sağ ya da tamamen sol dönerek yatmak tercih edilmez.
Bunun yerine sırtüstü gelecek şekilde, kafa bölgesinin rahat etmesi sağlanarak, bacaklar da aralanarak ya da tamamen açılarak uyumaları daha sağlıklıdır.
Sırtüstü uyumayı sevmeyen çocuklar için bel altı daha düz kalacak şekilde belden yukarılarını sırttan destekleyecek minderler kullanılabilir.
Böylece çocuklar alt bedenleri düz iken üst bedenleri farklı yönlere dönmüş şekilde istirahat edebilir. Bebeklerin etrafında da minderler kullanılarak hareketleri kısıtlanabilir.
Ancak yine de çocukların rahatlığı ön planda tutulmalı ve girmeleri engellenmelidir. Bu sebeple her uyku pozisyonunda onlara müdahale edilmemelidir.
Bebeklerde sünnet sonrası uyku sürecinde sıklıkla yapılan birtakım hatalar vardır.
Bunlardan en yaygın olanı bir haftadan daha uzun süre pet bardak kullanımıdır. Bebeklerin tuvaletlerini daha rahat yapabilmeleri için bez yerine pet bardak tercih edilebilir.
Fakat pet bardak uzun vadede çocuğa rahatsızlık hissi verir ve ilk birkaç gün ya da ilk gün kullanılması yeterlidir.
Çocuğu uyutmak için doktorun önerdiğinden fazla dozda ağrı kesici vermek yanlıştır.
Anestezinin etkisi operasyondan yaklaşık iki saat sonra ortadan kalkar ve çocuk ağrı çekmeye başlar. Fakat bu konuyla ilgili kullanılması gereken en doğru ilaçları ve zamanlarını hekim belirler.
Çocuğun operasyondan çıkması sebebiyle üşümesini engellemek amacıyla üzerini kat kat örtmek yanlıştır.
Penis bölgesine battaniye, örtü, yorgan gibi kumaşların değmesi bölgedeki akıntıyla birlikte çocuğun cildinde yapışkanlık hissi yaratabilir.
Bu hem acı verici hem de rahatsız edicidir.
Sünnet işlemi sonrasında çocuklar günlük hayatlarına hızlı bir şekilde dönerler. Yalnızca ilk birkaç gün özellikle bebeklerde dikkatli olunması tavsiye edilir.
Birinci haftadan itibaren normal uyku pozisyonlarına geçiş yapılabilir. Uykuyla birlikte ameliyatlı bölgenin temizliğine de dikkat edilmelidir.
Aksi hâlde karşılaşılabilir.
Çocuğun doktor kontrolleri aksatılmamalıdır. Bebekler, normal uyku pozisyonlarına geçene kadar taşınırken kol yardımıyla kasıktan kucağa alınarak taşınabilirler.
Ameliyat bölgesinde farklılık görüldüğünde müdahale edilmemelidir. Vakit kaybetmeden doktora gitmek gerekir.
Morluklar, kızarıklık ve kanamalar ilk bir ya da iki gün görüldüğü takdirde normal kabul edilir.
Morlukların uzun vadede iyileşmemesi yine doktora bildirilmesi gereken konulardan biridir. Kanama ise kıyafetlerde lekelenme şeklinde görülür.
Daha yoğun ve ağrılı kanamalar, özellikle durdurulamayan kanamalar tehlikelidir.
Çocuğun normal düzene geçtiği dönemde tüm bunların detaylı bir şekilde kontrol edilmesi gerekir.
Sünnet olduktan sonra yüzüstü yatmak ameliyat bölgesine baskı uygulanmasına, tahriş olmasına ve yıpranmasına sebep olabilir. Bu sebeple ilk birkaç gün bebeklerin ve çocukların yüzüstü yatmaları önerilmez. Ancak daha sonrasında doktor müsade ederse yüzüstü uyuyabilirler. Yan dönmelerine bazı koşullarda izin verilse de yüzüstü yatmaları riskli kabul edilir.
Çocuk müdahale edilmediği müddetçe gerekli pozisyonda uyuyorsa sıklıkla pozisyonu değiştirilmemeli. Ancak eğer günlerce aynı şekilde yatarsa sırt bölgesinin ya da üzerine uzandığı kısımların yara olmaması için kaldırılabilir. Genel olarak ağrılı bir süreç olacağı için çocuğun uyku hâlinde rahat olması tercih sebebidir.
Sünnet işleminin ardından çocukların yaralı bölgelerinin herhangi bir kumaşla temas etmemesi çok önemli. Bebekler ilk iki üç gün sonra sünnet külodu kullanabilirler. Çocuklar da aynı üründen yararlanabilirler. Fakat çocukların ilk birkaç gün sünnet külodu kullanması daha sonra normal sünnet önlüklerine geçmesi daha uygundur. Bebekler tuvaletlerini kontrol edemedikleri için beze ihtiyaç duyarlar. Daha büyük çocuklar ise uzun süre sünnet külodu kullandıklarında ameliyat bölgesinin havasız kalmasına zemin hazırlayabilirler.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.