Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

🩸 Kan Zehirlenmesi Belirtileri Nelerdir?

Oluşturulma tarihi: 27.02.2025 09:16    Güncellendi: 27.02.2025 09:16

Kan Zehirlenmesi Belirtileri Nelerdir?

Sepsis ismiylede bilinen kan zehirlenmesi sıklıkla karşılaşılan enfeksiyon hastalıklarının genel ismidir.

Bu enfeksiyonlarda rahatsızlık vücudun geneline yayıldığında sepsis gerçekleşir. 

Kan Zehirlenmesi Nedir?

Kan Zehirlenmesi Nedir?

Kan zehirlenmesi nedir sorusu, bu rahatsızlığı yaşayan birçok kişi tarafından cevabı araştırılan soruların başında gelir.

Halk arasında kan zehirlenmesi ismiyle bilinen rahatsızlığın diğer ismi de sepsis olarak bilinir.

Bir enfeksiyonun kan dolaşımı aracılığıyla tüm vücuda yayılması ve hastalık oluşturması durumuna verilen isimdir. Enfeksiyonu tetikleyen mikroorganizma vücut genelinde bir reaksiyona yol açar ve genel bir işlevsel bozukluk ortaya çıkar.

Bağışıklık sisteminin enfeksiyona aşırı tepki vermesi ile vücudun kendi doku ve organları zarar görmeye başlar.

Tedavi edilmediği durumlarda ölüm riski bulunur, bu yüzden hastalıkla birlikte en yakın sağlık kuruluşuna başvurmak önemli bir yere sahip olur. 

Kan zehirlenmesi nasıl olur sorusuna vücuda yerleşmiş olan enfeksiyonun vücudun genelinde zincirleme reaksiyona neden olmasıyla birlikte bağışıklık sisteminin kendi dokularına saldırması şeklinde yanıt verilebilir.

Bu durum organ yetmezliği gibi risklerin ortaya çıkmasına neden olur.

Kan zehirlenmesi uzman doktorların vereceği ilaçlar sayesinde tedavi şansı yüksek rahatsızlıklar içinde yer alır.

Kan zehirlenmesin tedavi görmemesi durumunda vücudun fizyolojik işlevlerinde bozulmalar görülür.

Kalp-damar sistemleri gibi kritik öneme sahip sistemlerde aksamalar başlayabilir. Dolaşım yetmezliği ve çoklu organ yetmezliği gibi çok ciddi sonuçlara ulaşabilir.

Kan pıhtılaşmaları da yine kan zehirlenmesinde görülen sonuçlardan biri olur. 

Kan Zehirlenmesi Belirtileri Nelerdir?

Kan zehirlenmeleri belirtileri birçok zehirlenme türüne benzerdir.

Ateşlenme, idrar sorunları yaşama, ishal ve kusma gibi belirtiler çeşitli zehirlenme vakalarında ortaya çıkar.

ununla birlikte onlardan ayrışan ve kendine özgü belirtileri ile kan zehirlenmeleri farklı belirtilere de sahip olur.

Kan zehirlenmesi belirtileri şu maddelerle özetlenebilir:

Çocuk ve bebeklerde rastlanabilecek kan zehirlenmesi belirtileri ise şu şekildedir:

  • Emme ve beslenmede zorluk yaşama
  • Cilt renginin soluklaşması
  • Vücutta ödem olması
  • İshal
  • Kusma
  • Soluk almada problem
  • Sarılık
  • Morarma
  • Karın şişliği

Kan zehirlenmesi bebeklerden yetişkinlere birçok kişide görülmesinin yanında bazı faktörler kan zehirlenmelerinde yüksek risk oluşmasını tetikleyebilir.

Zayıf bağışıklık sistemi, yaşlılık, bebeklik, kronik karaciğer ve böbrek hastalıklarına sahip olma, şeker hastası olma gibi bazı durumlar bireylerin sepsis yaşama oranının artmasına yol açabilir.

Kan Zehirlenmesi Neden Olur?

Kan Zehirlenmesi Neden Olur?

Kan zehirlenmesi nedir ve neden olur, sorusu, kan zehirlenmesi ile karşılaşmış kişilerce cevabı araştırıların soruların başında gelir.

Kan zehirlenmesinin temelinde enfeksiona yol açabilen mikroorganizmaların kan dolaşımına geçerek vücudu tamamen hasta etmesi bulunur.

Kan zehirlenmesi vakalarının temelinde genellikle boşaltım sistemi kaynaklı enfeksiyonlar yatar.

Ürosepsis adı verilen bu durum en yaygın kan zehirlenmesi çeşididir.

Akciğerlerde görülen enfeksiyonlar, mide ve bağırsaklarda görülen enfeksiyonlar, sinir sistemini tehdit eden enfeksiyonlarda da yine kan zehirlenmesi vakaları sıklıkla görülebilmektedir.

Kan Zehirlenmesi Kaç Saatte Belli Olur?

Kan zehirlenmelerinde süreden bağımsız olarak bazı kan zehirlenmesi belirtileri görülür.

38 derece üzerinde ölçülen ateş, nefeste darlık, üşüme, titreme, kalp atışlarının dakikada 90 atışı geçmesi gibi belirtiler kan zehirlenmesinin en öncelikli göstergeleridir.

Bu belirtiler ile teşhis ve tedavi uygulanmadığı durumda kalp ritminde bozukluk, vücut ısısında düşüş, cildin solması ve beneklenmesi, nefes darlığı yaşanması gibi ikinci derece belirtiler ortaya çıkar.

Tedaviye erken başlanması hastalığın daha çabuk iyileştirilmesinde etkili olur. 

Kan zehirlenmesi teşhisinin konulabilmesi için alanında uzman doktor tarafından bazı kan testleri ve tahliller istenebilir.

Hastalığın teşhisi bu tahlillerle bağlı olarak belirlenebilir.

Kan testlerinde enfeksiyonlar, pıhtılaşma problemleri, karaciğer ve böbrek fonksiyonlarındaki anormallikleri, oksijen miktarında azalma ve elektrolit dengesizliği gibi sorunların olup olmadığı incelenir.

Bunlara ek olarak idrar, mukus ve salgı testleri de istenilebilir.

Zehirlenme belirlenmesi için testlerle birlikte bazı görüntüleme yöntemleri ile de teşhis süreci hızlandırılabilir.

Akciğerler için röntgen, pankreas ve bağırsaklar için BT taraması, safra kesesi ve yumurtalıklar için ultrason, yumuşak dokular için MR taramaları gerçekleştirilebilir.

Kan Zehirlenmesi Nasıl Geçer?

Kan zehirlenmesi tespit edildikten sonra uzman doktor gözetiminde hastanın tedavisine başlanır.

Öncelikle enfeksiyonla savaşabilmek için doktorun uygun gördüğü antibiyotikle tedaviye başlanabilir.

Ardından kan basıncının artmasını sağlayan ilaçlar, kan şekeri oranını stabilize edebilmek için insülin, inflamasyonun azaltılması için kortikosteroidler ve rahatsızlığı azaltmak için ağrı kesiciler doktor tarafından reçete edilebilir.

Bu tür rahatsızlıklarda doktor kontrolü olmadan alınan herhangi bir ilaç durumun daha da kötüleşmesine ve ölüm riski meydana gelmesine neden olabilir.

Erken tanı ile tespit edilen kan zehirlenmesinin iyileşme oranı yüksek ve hızlı bir şekilde seyredebilir.

Doktorun uygun gördüğü ilaç tedavilerinden önce veya sonra solunumun düzenlenmesi ve kalp fonksiyonlarının yeniden kazandırılabilmesi için yoğun bakım ünitesinden yardım alınabilir.

Bunlarla birlikte nefes alımını daha kolay hale getirebilecek makinelerin kullanımı da doktor tarafından tavsiye edilebilir.

Kan zehirlenmesinin önüne geçebilmek için bazı önlemler kişiler tarafından alınabilir. Toplum içerisinde genel olarak enfeksiyonun önlenmesi için her birey üzerine düşeni yerine getirmeli ve toplum sağlığını önemsemelidir.

El yıkamanın yaygınlaşması birçok enfeksiyon riskinin ortadan kaldırılmasına yardımcı olur.

Hijyen uygulamalarının artırılması, su temizliğinin iyileştirilmesi ve beslenme ürünlerinin hijyenlerinin sağlanması gibi unsurlar enfeksiyon oluşumlarını azaltmanın en temel adımları olur.

Kan Zehirlenmesi Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Kan zehirlenmesi nedir?

Kan zehirlenmesi, bir enfeksiyon rahatsızlığının etkeninin kan yoluyla tüm vücuda yayılması ve vücut genelini tümüyle tehdit etmesi durumuna verilen isimdir. Enfeksiyona neden olan mikroorganizma, vücudun her yerinde iltihabi bir reaksiyona neden olarak işlevsel bozuklukların ortaya çıkmasına neden olur ve kişilerde ölüme varan ciddi riskler oluşmasına neden olabilir.

Kan zehirlenmesi olursa ne olur?

Kan zehirlenmelerinde vücut farklı tepkiler verir ve vücut sağlığı bütünüyle bozulabilir. Öncelikle vücudun çeşitli noktalarında iltihaplanmalar görülebilir. Ateş, nefeste darlık, ritim bozuklukları gibi belirtiler organ iflasına kadar ilerleyebilir. Kan zehirlenmesinden şüphelilmesi halinde en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması ve alanında uzman hekimlerin desteğinin alınması oldukça önemli bir yere sahip olur.

Kan zehirlenmesine ne iyi gelir?

Kan zehirlenmelerinin tedavi edilebilmesi için ilaç tedavileri ve tıbbi destekler şarttır. Kan zehirlenmesi evdeki yöntemlerle geçirilemez bu yüzden hastalıktan şüphe duyulduğunda doktor yardımı alınıp teşhis konulması ve bu doğrultuda oluşturulacak tedavinin uygulanması önemli bir yere sahip olur. 

Kan zehirlenmesi hangi organlara zarar verir?

Semptomlar hafif belirtilerle başlayıp zamanla daha ağır bir hale gelebilir. Önceleri nefes, yeme içme gibi durumlarda hasarlar görülebilir. Daha sonra organlarda, kollarda, eller ve bacaklarda kan pıhtıları oluşumu gözlemlenebilir. Uzuvlar kan zehirlenmeleri vakalarında en çok etkilenen bölgeler içinde kendisine yer bulur. Akciğer, karaciğer, böbrekler gibi birçok organ da kan zehirlenmesinden olumsuz bir şekilde etkilenebilir ve sonuçları oldukça riskli olabilir.

Kan zehirlenmesi vakasına hangi bölüm bakar?

Kan zehirlenmesi enfeksiyon kaynaklı bir hastalıktır. Bu nedenle kan zehirlenmelerine Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji bölümü bakar. Bu branş, mikroorganizmaların neden olduğu enfeksiyona bağlı hastalıkların teşhis ve tedavisini üstlenir.







Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.